Konszolidáció helyett válság

2014. december 30. 12:38

Orbánnak nem újabb kommunikációs csodafegyverre, hanem alapvető irányváltásra lenne szüksége, és arra, hogy a frontoknak legalább egy részét lezárja. Az újabb és újabb „háborúk” már csak a legelvakultabb hívek számára meggyőzők.

2014. december 30. 12:38
Miklósi Zoltán
Szuverén

„A helyzet értékeléséhez fontos a tavaszi választások óta eltelt teljes időszak fejleményeit is figyelembe venni. Három, az őszi tüntetéshullámot megelőző momentumot érdemes kiemelni. Az első a tusványosi beszéd, amelyben a kormányfő minden óvatosságot félredobva vázolta a putyini-erdogani illiberális állam magyarországi vízióját. A beszéd először tette a szélesebb közvélemény számára is átélhetővé, hogy a putyini »keleti nyitás« nem csupán gazdaságdiplomáciai manőver, hanem Magyarország nyugati integrációjának alternatívája. Már korábban is tudható volt, hogy a paksi bővítés és a Putyinhoz közeledés nem élvez többségi társadalmi támogatottságot, ám ezek a lépések eddig érezhető ellenállást sem keltettek. Ennek talán az lehetett az oka, hogy a közvélemény nagyobbik része úgy értékelte, az orosz orientáció erősödése összefér a nyugati világrendhez tartozással. A tusványosi beszéd fogadtatása megmutatta, hogy ez a feltételezés nem feltétlenül tartható. A kormánytól valamennyire független jobboldali médiában is érezhető megütközést keltett az orbáni vízió. Az amerikai kitiltási botrány erre erősített rá: világossá tette, hogy a putyini protektorátus és az EU- és NATO-tagság hosszabb távon egyszerre nem fenntartható. És ez súlyos töréshez vezetett. Amíg az orosz kaland összeegyeztethetőnek tűnt az alapvető nyugati irány fenntartásával, csak kellemetlen érzéseket szült a kormánnyal szemben nem eleve kritikus rétegekben. Amikor kiderült, a nyugati és a putyini irány között választani kell, az orosz-ügy hirtelen a tiltakozások fókuszába került.

A második tényező a reklámadó és a legnagyobb kereskedelmi tévé erre született reakciója volt. Mint ismert, a már megszokott módon diszkriminatív és önkényes sarcra válaszként az RTL Klub kormánykritikus híradóval válaszolt, amely rendszeresen tárgyalja a kormányfő környezetének és a Fidesz más vezetőinek gyanús ügyeit és látványos meggazdagodását. Lehetetlen megmondani, hogy mekkora ennek a közvéleményre gyakorolt hatása, de tény, hogy az RTL többszázezer olyan állampolgárt ér el, akik nem az eleve kormánykritikus médiából tájékozódnak. Ehhez kapcsolódik a harmadik körülmény, a sokat emlegetett, de a kívülálló számára megítélhetetlen hátterű Orbán-Simicska konfliktus. A konfliktus közvetlen hatása az lett, hogy a jobboldali média egy része már nem teljesen megbízható közvetítője a kormányzati propagandának, illetve mindennaposak lettek a kormánytöbbséghez sorolt szereplők közötti összeszólalkozások és követhetetlen feszültségek. Ez is érezhetően hozzájárult a jobboldali törzsközönség elbizonytalanodásához, ami kisugárzik a Fidesztől pár lépéssel távolabb álló, de a párt potenciális támogatóinak számító csoportokra. 

(...)

Ha ez az elemzés helytálló, akkor a válság velünk marad. Orbánnak nem újabb kommunikációs csodafegyverre, hanem alapvető irányváltásra lenne szüksége, és arra, hogy a frontoknak legalább egy részét lezárja. Az újabb és újabb »háborúk« már csak a legelvakultabb hívek számára meggyőzők, és éppen azokat a mérsékeltebb szavazókat távolítják el a párttól, akikre a legnagyobb szüksége lenne ebben a helyzetben. A frontok lezárásához viszont rendszerének lényegi vonásait kellene feladnia, és biztosra vehető, hogy ő már erre nem képes.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2014. december 31. 08:28
Válság van? Ezt még Goodfriend sem mondja, pedig mond marhaságot eleget.
puszika
2014. december 30. 16:24
Miért koptatod a klaviatúrát Miklósi?? Találgatni még az óvodások is tudnak!! De te még erre is alkalmatlan vagy!!!!!
kjkj945
2014. december 30. 14:28
Szuterén mi zo álság!
oskar
2014. december 30. 14:22
Szerintem rossz a kommunikáció!!! Persze, hogy érint bennünket a válság! Persze, hogy nem jó a magyar költségvetésnek, hogy : 1. sokan leszoktak a cigiről a kormány intézkedései miatt. (drágább, körülményes megvenni, egyre kevesebb helyen lehet szabadon dohányozni...stb) Ez a dohányzóknak egy "rezsicsökkentés"!!!! Pl. nekem 370 ezer forint éves megtakarítás!!!!!!!! 2. Az EU és USA által bevezetett Oroszországi szankciók hatása. 3.Az olajár csökkenés. Kevesebb ÁFA, kevesebb jövedéki adó. Szerintem egyet tehetne a kormány, őszintén megmondhatná a veszteségeket és javaslatot tenne , hol csökkentsék a kiadásokat. Mert csak őszinteséggel lehet előre menni biztosan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!