A Majdan − egy évvel később

2014. december 12. 10:01

Bár a meglehetősen lerohadt Bukarestnél vagy Szófiánál sokkal jobb állapotban lévő, rendezettebb, tisztább és jómódúbb Kijevben ez nem látszik, Ukrajna nagy bajban van, és a zászló lengetése önmagában nem fogja abból kihúzni.

2014. december 12. 10:01
Agent Ungur
Mandiner

1majdan_1.jpg

Tíz nap Kijevben arra sem elég, hogy a felszínét megkarcolja az ember ennek a hatalmas városnak. Közel ötmillió ember (a helyiek szerint ennyi, hivatalosan ennek fele), Budapest területének másfélszeresén, elképesztő gazdagság, mellette nyomor és kilátástalanság, az Európai Unió lobogója és stilizált horogkereszt mint a függetlenségi harc szimbólumai – nehéz megérteni.

Beszéljenek inkább a képek: az ukrán fővárosból jelentjük.

1majdan_2_.jpg

1majdan.jpg

1majdanemlekhely.jpg

1majdankomorowski.jpg

1majdankovek.jpg

1. A Majdan. A romokat már jórészt eltakarították. Csak az elhunytak emlékhelyei – amelyeket például a lengyel elnök is megtisztelt – és a radikális mozgalmak aktivistái emlékeztetnek arra, mi történt. De az aktivistákat az emberek jórészt elkerülik. Kevesen adakoznak, elmúlt a lelkesedés első nagy hulláma. A kijevi úri közönség inkább az oldtimer autók kiállítása előtt fényképezkedik, vagy a hétvégére lezárt Kresjatik sugárúton korzózik a hideg, de szép időben.1majdanpol.jpg

2kiegettepulet.jpg

2. A kiégett épület a Majdanon. Külső felét hatalmas, nemzeti színű molinó takarja a Slava Ukraini felirattal. A „Dicsőséget Ukrajnának” az ukrán nacionalisták köszöntése, a jelmondattal tele van szórva a város, reklámok helyett ez díszíti az utak szélét. A volt szakszervezeti székház, ami 2013-ban még így nézett ki, pár hrivnya beáldozása után megtekinthető a másik oldalról is, ahol nincs kék-sárga óriásmolinó. Nem szép.

3masikotp.jpg

3. Az OTP egyik fiókja a Majdanon. OTP-fiókokkal tele a város, a népek ismerik a magyar bankot és jónak tartják. Az OTP, na az már a Nyugat.

4windofcsenzs.jpg

4. Wind of change a Kresjatikon. Egy utcai zenész adja elő, az ember elérzékenyül és arra gondol, mennyire megérdemelnék az ukránok, hogy szabadon választhassanak, mint mi 1989-ben. És egyébként így van, egy normális világban megérdemelnék. De a világ a nagyhatalmak játéktere, és a valóság sem fekete vagy fehér. Az utcai zenésztől pár méterre vörös-fekete zászlós, vaskeresztes paramilitáris kollégák gyűjtenek pénzt a Luhanszknál harcoló társaiknak. Ők tojnak az EU-ra és a demokráciára, egy ukrán Ukrajnát akarnak, mentesen mindenféle zavaró kisebbségtől, például a magyaroktól is, és ezért készek meghalni. Nem ők a többség, messze nem, de mivel fegyverük van, azért komolyan kell venni őket. Egy bár melegében egy alkalmi ismerős elmondja, hogy „vindofcséndzs a faszom, az oroszok ellenében meggebedünk és Európa meg a NATO segítsége szart sem ér”. Nem orosz, hanem kijevi értelmiségi, nyugatos, csak ahogy mondja, realista. Nem akar európaiként megfagyni, és ez is érthető.

5_hagymakupolak.jpg

5_roshen.jpg

5. Egy más világ. Ukrajnában van egy darab Nyugat, de azért a hagymakupolák az uralkodók. Kijev szép, de alapvetően keleti város, hatalmas méretekkel. Porosenko elnök és csokikirály Roshen csokiboltjai viszont Londonban vagy Párizsban is megállnák a helyüket.

6_tavarisputyin.jpg

6. Táváris Putin. Ez mindenhol kapható 20 hrivnyáért. A felirat szerint a Cár egy fasz. Így.

7_viragcserep.jpg

7keksarga.jpg

7keksarga4.jpg

7keksargaszivoszal.jpg

7. A kék-sárga mindent beborít Kijevben, ami persze érthető, háború van. Pl. a titkosszolgálat, az SBU főhadiszállását. Vagy kék-sárga a szívószál. De egy picit azért néha már erős – virágláda?

8kijevalapito.jpg

8. Kijev alapítói. A hivatalosan is többé-kevésbé elfogadott álláspont szerint varégok, ami tök kínos lehet orosz barátainknak, mármint hogy az első birodalmuk első fővárosát ugyebár skandinávok alapították. Meg persze a Kijevi Ruszt is. Egy másik legenda szerint a Keve törzs állomásozott errefelé ideiglenesen és a Kijev a Kevéből származik. Ez nem teljesen zombimagyarkodó elmélet, nem Kappanhágó vagy Kardhágó. Kijevben van „Magyar domb” (ez a neve), őseink a 840-es években biztosan sokat jártak errefelé. Nem teljesen lehetetlen, hogy a városi alapító legenda mögött nem viking, hanem magyar kollégák húzódnak. Ettől persze nem leszünk nagyobbak, de azért az ukrán nackóknak el lehet mondani: magyarok a mai Ukrajna számos részén, nem Kijev környékén, hanem elsősorban délen, megelőzték a szláv lakosságot. És lehet, hogy Kijevet is megalapították útközben.

9_terepjaro.jpg

9_kultura.jpg

9. PTKP. Azaz Pici Terepjáró Kulturáltan Parkol. Ez általános kijevi jelenség. Mármint a terepjárók birtoklása, két és fél tonna vas a minimum, de találkozhat az ember négy és fél tonnás páncélozott szörnyekkel is. És össze-vissza parkolnak, főleg a járdán, ahol teljesen normál dolog 20-30-cal 40-50 métereket menni egy szabad helyig. Vöff.

10keksargalegiero.jpg

10. Ukrajnában csak egy dolog biztos. A mindenfelé kint lengedező ukrán zászló. A város tele van a kék-sárgával. Autókon, épületeken, nemzeti színű dzsekiben feszítő aktivistákon. De hogy arról ki mit gondol, nehéz megmondani. Mennyire érzi magáénak ezt a két színt és vele az országot a Kijevbe szakadt beregszászi magyar, aki a határon lepecsételte az útlevelem, a város oroszul jobban tudó többsége, nem is beszélve a keletről? Nem lehet tudni, de erősen kérdéses, miért lelkesednének egy ukrán nemzetállamért? Az biztos egyébként, hogy a hazafias hevület a mindenfelé meglévő szimbólumok mögött csökkenni látszik.

Bár a meglehetősen lerohadt Bukarestnél vagy Szófiánál sokkal jobb állapotban lévő, rendezettebb, tisztább és jómódúbb Kijevben ez nem látszik, Ukrajna nagy bajban van, és a zászló lengetése önmagában nem fogja abból kihúzni. Bár lehet, hogy igaza van a windofcséndzs szkeptikusnak és Ukrajnán csak a jó isten segíthet, az USA, az EU vagy a NATO nem. Ez esetben tényleg nem lehet mást tenni, mint zászlót lengetni.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antioxi
2014. december 12. 21:25
Ukrajna az USA (Unle Sam) áldozatává vált. A jenkiknek nem érdekük az ukrán konszolidáció sőt, a káoszban érdekeltek, mert a fő céljuk Oroszország gyengitése minden áron. (Van egy pesszimista verzióm: A sarokba szoritott oroszok egy elővágással lerohanják Ukrajnát, mint a Krimet és akkor itt lesz a világvége)
wartog
2014. december 12. 17:07
A Majdan nem sokára majdan szarabbul is kinézhet.Ez a kardcsörtetés nekem nagyon nem tetszik: http://www.hidfo.net.ru/…/oroszorszag-cselekedni-fog-ha-nyu… olyan nagyon VH-s szaga kezd a dolognak lenni.
berzsian56
2014. december 12. 16:01
Ukrajnának legkevesebb százmilliárd euróra van szüksége az államcsőd elkerüléséhez. Most ugyan az oroszok ismét megnyitották a gázcspokat, Jacenjuk helytartó már bejelentette: a májusi ötven százalékos emelés után ismét ennyivel emelik a gáz a villany, az energia árát. Az egymillió tonnányi dél afrikai szénnek álcázott, amerikai cégek által leszámlázott szemetet nem tudják elégetni az erőművek, ezért már néhány gazembert sittre vágtak. Ezt a csontig kizsigerelt lakosság, ahol a negyvenezer forintos nyugdijak átlagosnak számítanak, már nem bírja el. Csak idő kérdése, mikor bukik meg a kormány és kezdődik előlről a Majdani álforradalom. Ez a csődtömeget senki nem fogja finanszírozni. Az amcsik ellátják fegyverrel, de a gazdaság talpraállítását eszük ágában sincs bevállani. Nekik pont erre a zürzavaros helyzetre van szükségük, ami gyengíti Európa pozicióit és tönkreteszi az orosz gazdaságot. Ukrajnában tavaszra ujra előállhat az a helyzet, ami egy éve, csak most háromszor annyi az elkeresedett ember, és esetleg az egész egy kezelhetetlen helyzetbe torkollik, ahol a lámpavasnak nagyobb szerepe lesz,mint a józan észnek.
csuka
2014. december 12. 15:50
Internetadó, feljelentjük a postást, drogteszt, fizetős M0. Ez mind semmi. FIDESZ-esek! Itt az ötletforrás, ez igazán ütős: "URAJNA HADAT ÜZEN OROSZORSZÁGNAK A Verhovna Rada - ukrán parlament - képviselőinek egy csoportja megállapodott, hogy előkészítenek egy határozatot, ami az Ukrajnától elszakadó területeken zajló harcokat Ukrajna és az Oroszországi Föderáció közti háborúnak nyilvánítja."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!