Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Magyarország az oroszok trójai falova

2014. november 13. 14:38

Magyarország jelenleg nem képes betölteni azt a destabilizáló szerepet a régióban, amit Oroszország nekünk szán.

2014. november 13. 14:38
Hámori Viktor
DiploMaci

Magyarország akkor is az orosz nyomásgyakorlás bástyája lehetne, ha a rajtunk keresztül futó csővezetékektől függene az uniós energiabiztonság. Csakhogy vezetékes szállítás számos alternatív útvonalon is zajlik az unió irányába, az egyéb szállítási módokról és energiahordozókról nem is beszélve. A magyar energiatranzit tehát nem rendelkezik olyan érdemi zsarolási potenciállal, ami tíz évvel ezelőtt például az ukrajnai relációban jelen volt. Nem erősíti az orosz befolyást az sem, hogy az uniós tagállamok jelentős hányada (beleértve hazánkat is) jelentős energiatartalékokat halmoztak fel az elmúlt években.

Tagadhatatlan ugyanakkor, hogy az uniót gyakran kritizáló és ezzel egyidejűleg kelet felé nyitó magyar külpolitika nagyobb figyelmet kap a külföldi sajtóban, mint a kilencvenes évek óta bármelyik kormány. Valószínűleg már maga ez a kritikus hang is elnyerhette Moszkva tetszését, és ha a konkrét orosz érdekek megvalósítását Magyarország nem is tudja elérni, bizonyos retorikai fordulatokat sikerült rajtunk keresztül beemelni az uniós köztudatba. Erre jó példa a hidegháborús blokkpolitikára emlékeztető kelet-nyugat szembenállás kommunikációja, amit Putyin évek óta hangoztat, és amelyet Orbán is átvett, immár az unión belül is hangoztatva Magyarország stratégiai szerepét kelet és nyugat közt. Putyin tehát ilyen puhább eszközökkel közelebb tudott kerülni az Unióhoz, ugyanakkor ennek kézzelfogható geopolitikai eredménye nincs. (...)

Magyarország jelenleg nem képes betölteni azt a destabilizáló szerepet a régióban, amit Oroszország nekünk szán. Ehhez ugyanis nincs meg a kellő politikai befolyásunk, az unióval szembemenő kormányzati retorika pedig nem azokra a témákra irányul, amelyekre Moszkva szeretné. Putyin csak abban az esetben beszélhet destabilizációról a régióban, ha maga a magyar kormány dönt úgy, hogy végleg hátat fordít az uniónak - ez azonban nem Oroszország érdeme lesz, sokkal inkább az új utakon járó magyar diplomácia kiútkeresésének újabb (igen merész) fejezete, amiből elsősorban Putyin profitálhat majd.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
madarasi.abel
2014. november 13. 21:10
„A Közép-Európában élők tudják, milyen az, amikor az embernek olyan szomszédja van, mint a Szovjetunió, és soha többé nem akarjuk ezt újra átélni. A nagy és erős országoknak kell előállniuk a javaslataikkal, és számíthatnak a támogatásunkra minden megoldás tekintetében, ami gyors megoldást kínálna a jelenlegi konfliktusra.” - mondta SZÍJJÁRTÓ Péter
egyetmondok
2014. november 13. 18:43
A legrosszabb forgatókönyv látszik megvalósulni: az oroszoknak ez,amit a kormány csinál,tényleg kevés lehet,az amcsiknak meg pont túl sok. Ebből ügyesen kijönni igazi feladat.
Rudy
2014. november 13. 17:22
"Magyarország jelenleg nem képes betölteni azt a destabilizáló szerepet a régióban, amit Oroszország nekünk szán." Akkor mi a gondod? Nyugodj meg és álmodj tovább!
Selamat
2014. november 13. 17:19
Ez nem diplomaci, hanem diplovicc. Abból is a nagyon hülye diplovicc.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!