Az EU szankciói szükségesek, hatásosak és időszerűek

2014. szeptember 16. 07:38

Másodszor: a szankciók hatásosak. Egyértelműen hatással vannak Oroszország gazdaságára, amely zsugorodott az első negyedévben.

2014. szeptember 16. 07:38
David Lidington
Népszabadság

„Először is a szankciók szükségesek, egyszerűen azért, mert elfogadhatatlan az, amit Oroszország Ukrajnában tesz. Oroszország nem hajlandó elismerni Ukrajna függetlenségét és szuverenitását, és fegyveres erővel ukrán területeket foglalt el: először a Krím félszigetet, majd csapatokat küldött Ukrajna keleti régióiba.

Ez nem üres állítás, ezek a tények. Tudjuk, hogy orosz katonák ezrei és orosz tankok tucatjai tevékenykednek Ukrajnában. Ezt támasztják alá a szemtanúk beszámolói, hírszerzési jelentések és médiatudósítások.

Európa történelméből ismerjük, mi történhet, ha egy független nemzetet katonai erővel ásnak alá és fenyegetnek. Ahogyan David Cameron miniszterelnök és Angela Merkel kancellár mondta múlt héten: Oroszország nemzetközi jogsértése nem maradhat következmények nélkül.

Másodszor: a szankciók hatásosak. Egyértelműen hatással vannak Oroszország gazdaságára, amely zsugorodott az első negyedévben. A növekedés nulla százalék körül mozog, és két számjegyű inflációt jósolnak. Orosz cég egyetlen dollár, euró vagy svájci frank kölcsönt sem kapott júliusban. Az orosz cégek eurókötvényeinek volumene 2014 eleje óta 93 százalékkal esett vissza. A rubel történelmi mélyponton van a dollárhoz képest, a tőkekiáramlás pedig idén elérheti a 80 milliárd dollárt.

Nemcsak a szankciók fájók, de Oroszország saját döntése az élelmiszerimport korlátozásáról bizonyos termékek árát 30 százalékkal emelte, míg a növekedés néhány kirívó esetben a 60 százalékot is elérte, ezzel egy új feketepiacot teremtve a Fehéroroszországból érkező termékek számára. A konfliktus gazdasági hatása minden orosz család számára érezhető.

Harmadszor: a szankciók időszerűek, mert habár több mint egy hete bejelentették a tűzszünetet,meg kell győződnünk arról, hogy Oroszország és az általa támogatott úgynevezett szeparatisták tartják magukat a megállapodáshoz.

Ilyen körülmények között az újabb szankciók életbe léptetése volt a megfelelő döntés,miközben folytatódnak a tárgyalások egy béketerv kidolgozásáról. Bármikor dönthetünk úgy a jövőben, hogy visszavonjuk a szankciókat, de ehhez alapvető irányváltásra van szükség Moszkva részéről.

A labda most Oroszország térfelén van.”

A szerző brit EU-ügyi államtitkár.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
grimpic
2014. szeptember 16. 14:45
"Egyértelműen hatással vannak Oroszország gazdaságára, amely zsugorodott az első negyedévben." Hát ez igazán nagyszerű. De miért is jó ez nekünk és nektek? "Az oroszok miatt kínlódik a Coca-Cola" írja az Origo. És még egy rakás európai és amerikai multi. Mégis mi az anyátok kínjára számítottatok? Hogy az oroszok majd aszongyák, hogy de mi továbbra is kólát akarunk inni és adidasban akarunk járni, inkább visszaadjuk a Krímet és az olajunkat-gázunkat is vihetitek. Csak adjatok kólát könyörgünk! Hát egy túrót. Igyátok meg ti, fulladjatok bele!
tango47
2014. szeptember 16. 14:36
A szankciók sikeresek - mondja nyakig a szarban.
fradi44
2014. szeptember 16. 10:56
A szankCionisták nevéban.
kamasuka
2014. szeptember 16. 10:29
Az agyatok zsugorodott, nem a ruszki gazdaság ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!