Kampányburkolat

2014. április 11. 13:55

A 28-án átadott Batthyány téri burkolatfelújítás összességében olyan, mintha kitelepült volna egy barkácsáruház termékbemutatója.

2014. április 11. 13:55
V. Naszályi Márta
V. Naszályi Márta blogja

A 28-án átadott Batthyány téri burkolatfelújítás összességében olyan, mintha kitelepült volna egy barkácsáruház termékbemutatója. Viacolor típusú burkolat (rusztikus akar lenni, emiatt olyan, mintha már most töredezne - kivéve ott, ahol valóban már most töredezik), kovácsoltvas típusú (vas lemázolva) kandeláberek, padok, szemetesek és ivókút. Fa virágládák, talajtakaró cserjék és mulcs. Mindezt megkoronázza a környezetbe organikusan illeszkedő, a tér közepén felfelé meredő Lánchíd típusú, rézveretes hatású lámpa. Hát ... szép.

Mindezt rongyos 87 millióért - a hülyének is megéri.

Előző éjszaka még rohamtempóban vágták a térköveket, és dél körül az ivókútból töltötték a műanyag kannákat, amelyből a frissen telepített növényeket öntözték. Merthogy az öntözőrendszer, úgy tűnik, kimaradt a nagy rohanásban. De hát mit akarunk 87 millióért?! ()

Azt hiszem, most már elárulhatom: a hajléktalanok nem a töredezett burkolat miatt tartózkodtak eddig a Batthyány téren, hanem mert nincsen lakásuk. Ez a probléma nem területrendezési, hanem szociális kérdés. Kár azt gondolni, hogy égető társadalmi problémákat kezelni lehet egy burkolatfelújítással. Ha vulgáris akarok lenni, azt mondanám: a vizelet ugyanolyan szagú a legdrágább térburkolaton is, mint a töredezett betonon, ezért nem új burkolattal kell megelőzni, hanem ingyenes nyilvános illemhellyel.

Tájépítészként tudom, hogy a köztér és a társadalom kölcsönösen hatnak egymásra. Nem mindegy, hogy a környezetünk milyen, hogyan segíti vagy akadályozza az építő közösségi folyamatokat. Egy biztos: azok a közterületek, amelyek kialakításukban arra vannak optimalizálva, hogy ne menjenek oda hajléktalanok, azok a hajlékkal rendelkezők számára sem vonzóak. És azt is tudom, hogy a megoldatlan társadalmi problémák mindenképpen lecsapódnak a közterületeken is. Akkor fogunk tudni hangulatos, barátságos, életteli, kényelmes, tiszta, biztonságos utcákon és tereken járni, amikor felvállaljuk és megoldjuk a társadalmi feszültségeket, problémákat.

Egy kis demagóg összehasonlítás: a tér felújításának költségéből 130 kerületi család kaphatott volna egy éven keresztül havi 50 ezer Ft lakásfenntartási támogatást, vagy ki lehetett volna alakítani egy nappali tartózkodó és ellátó helyiséget.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!