Az elmúlt négy év egy vállalkozó szemével

2014. március 11. 09:46

Ha az állam nemcsak a természetes monopóliumok helyén, hanem a jól működő versenyszférában is tulajdonosként, versenyzőként akar fellépni, akkor végképp oda a verseny, hiszen ki akar versenyezni a szabályzóval és a bíróval.

2014. március 11. 09:46
Bojár Gábor
Portfolio.hu

Örülhetnénk a korábban valóban indokolatlanul magas rezsik csökkentésének, és a szintén felháborító banki marzsok megcsapolásának, de én ennek sem örülök, mert nem így kellett volna, pontosabban így nem szabadott volna. (…)

A természetes monopóliumokkal bíró közműszolgáltatók privatizálása szerintem is rossz lépés volt, még rosszabb kivitelezéssel. Az államilag garantált profit nem privatizálás. Ezen lehet és kell is változtatni, és ha az adott szolgáltatásban valóban nem lehet versenyt teremteni (mert első helyen ez kellene, hogy legyen a cél), akkor például nemzetközi ár-összehasonlításon alapuló transzparens, hosszú távon kiszámítható árszabályzást kell alkalmazni, ami gazdaságosságra és fejlesztésekre ösztönöz. Az ehelyett bevezetett önkényes és kiszámíthatatlan »rezsicsökkentés« szavazatokat hozhat, de a privát szolgáltatókat csak gyors leépítésre tudja ösztönözni. Lehet ez a jó áron történő visszaállamosítás eszköze, de akkor már Rákosiék 1949-es einstand módszere egyszerűbb és őszintébb volt.

Ha pedig az állam nemcsak a természetes monopóliumok helyén, hanem a jól működő versenyszférában is tulajdonosként, versenyzőként akar fellépni, akkor végképp oda a verseny, hiszen ki akar versenyezni a szabályzóval és a bíróval. Ezzel pedig oda az a fantasztikus alkotóerő amit a verseny tud kihozni belőlünk, és ami az elmúlt 300 év csodáit megteremtette, kezdve az ipari forradalomtól a motorizáción át napjaink informatikai forradalmáig, amely többek között a csillagháború révén megdönteni volt képes a mindenható totális állam csúcsteljesítményét nyújtó, pár évtizede még megdönthetetlennek vélt Szovjetuniót is.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2014. március 11. 16:16
Nem tudsz annyi adót csalni, mint 4 évvel ezelőtt???
gross
2014. március 11. 16:12
A szerző véleménye persze sarkos, kicsit steril/doktríner, de egy az elmúlt 4 év történései apropóján megfogalmazott elvi nyilatkozat az egy ilyen műfaj. Nem kell vele egyetérteni.
KannibálTatárÚr
2014. március 11. 12:23
"Ezzel pedig oda az a fantasztikus alkotóerő amit a verseny tud kihozni belőlünk"... Ha a verseny azt tudta kihozni belőletek, ami az utóbbi 25 évben volt, nincs büszkeségre okotok. A termelés ma nem éri el az 1970-es szintet. A legfontoabb területeket, ill. azokat, ahol nagy haszonnal lehetett működni, az állama kapitalizmus alatt is kisajátította. Gyerekkoromban ha dohány nőtt földünkön, vagy a kertben, ki kellett tépni, mert az állami monopólium. Jön a financ és megbüntet. Pedig hol voltak már a financok.
S0ma
2014. március 11. 12:21
A kisvállalkozások sohasem tudnak annyit áldozni a politika oltárán, mint a nagyok. meg is látszik, hogyan bánnak velük! minden kormány.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!