Séta a birodalmak terén

2014. február 11. 08:08

Budapest belvárosában van egy elegáns tér. Közepén a minket évtizedeken át függésben tartó és kifosztó birodalom emlékműve áll, ami folytonos konfliktusokat okoz idehaza.

2014. február 11. 08:08
Bogár László
Bogár László
Magyar Hírlap

Mellette közvetlenül egy nagykövetség, a bennünket jelenleg függésben tartó és kifosztó birodalom megtestesítője, amelyet ma már talán rakétasilókkal is felszereltek, ékes bizonyítékaként annak, hogy ez a »szelíd óriás« a béke és a demokrácia legfőbb őre, így aztán nincs mitől félnie, mert mindenki szereti. Kicsivel odébb a Magyar Nemzeti Bank épülete látható, amely eddigi története során – nevével ellentétben – többnyire sokkal inkább a minket függésben tartó globális pénzhatalmi rendszer stratégiai érdekeit képviselte a »magyar nemzettel« szemben. Sokat emlegetett függetlensége is leginkább a magyar nemzet stratégiai érdekeitől való függetlenséget jelentette. (...)

Azt talán mondanom sem kell, hogy a tér neve: Szabadság! E groteszk történelmi bohózat folytatódására utal, hogy éppen ezen a téren kívánták volna felállítani a minket függésben tartó, időben és térben »harmadik« birodalom emlékművét. A szokásos ravasz hazugságoktól és primitív handabandázástól dúsan habzó vita egyelőre megakadályozni látszik ezt, de amin el kellene gondolkodni, az egy kicsikét mélyebb rétegekben fekszik. Az elmúlt ötszáz év során minket függésben tartó és kifosztó öt birodalom közül tehát a három legutóbbi »méltó« helyet kapott, vagy kapna a szabadság terén. (...)

Fél évszázaddal a világháború után vér nélküli világháborúval mégis sikerült visszavenni a szovjet birodalmat. És szabadságnak, demokráciának, felemelkedésnek álcázva egy minden eddiginél brutálisabb, »láthatatlan« birodalmat felépíteni. Hamis politikai szappanoperák gyártása helyett tehát komoly kérdéseket is feltehetnénk. Igaz, így esetleg válaszok is születnek. Attól meg aztán óvjon minket az ég!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 105 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ottapont
2014. február 11. 13:44
Egyetértek. A tér valódi szimbóleuma a rendszerváltásnak hazudott belpolitikai fordulatnak, a magyar külpolitika impotenciájának és az ezekből adódó összes meghatározottságnak.
orangeután
2014. február 11. 11:56
na de a kancsi gecivel már megint nemzeti kézbe került a bankunk! öröm bódottá, ahogy matisz nagypapa mondotta!
csuka
2014. február 11. 11:54
"Bolgár még nem volt állomtitkár, ennyi csak a különbség" Szerintem meg tökéletesen igaza van. "Ennyi csak a különbség."
Forsz
2014. február 11. 11:02
Nekem eszembe nem jutott volna egy ilyen tartalommal bíró emlékmű felállítása, csak miután belegondoltam, mi lehetett az indító rugó, jutottam oda, hogy netán a szovjet objektum balanszírozására szolgálna. Viszont, úgy gondolom, az igazi megoldás mégis csak a szovjet memorial elbontása lenne. Hogy milyen kompromisszummal az egy külön téma. Viszont, az egykori trianoni csoport - bármily csodás művészi alkotás volt is - valamilyen formában történő visszaállításának a gondolata sem tetszik. Magyarország népét idestova kétszáz éve veri egy átok, a köldöknéző patetizmus átka. Mi lenne, ha végre felemelnénk már a fejünket! Nem is kellene messzire menni időben, csupán pár évtizedet vissza. A szocialista rendszer emberei tudták, hogy az ember életérzésének legtöbbet az használ, ha a lelke rendben van. Ezt sok mindennel el lehet érni, de az örök vesztes helyzetbe hozással, biztos, hogy nem. Utálom a patrióta nyavalygókat! Naná, hogy nem kell lemondani Trianon revíziójáról - legfeljebb a mérték lehet vita tárgya. Nekem a Himnuszunkkal is bajom van, a Szózat pesszimista hangütése sem lelkesít, legfeljebb elbúsít. És a picsába kívánom mindazokat, akik csak a szívbemarkoló ám büszke nemzethalált képesek vizionálni, mi több eszmeiséggel, patetizmussal megtöltve, még dicsőíteni is. Hogy nem sül le a képükről a bőr! Tetszik, nem tetszik, sok mindent érdemes lenne a kommunista mentalitásból megfogadni. Ők aztán tudták, hogyan kell a népet lelkesíteni. Egy biztos, sem az elnyomatást szimbolizáló, de ugyanakkor a veszteségeknek emelt emlékművekkel sem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!