Mert szent a cél - Alföldi Róbert István, a királya

2013. augusztus 21. 11:33

Ezek vagyunk mi 2013-ban is. Harci díszekkel felfestett, megnyomorított nemzet, egy új diktátorral, és nem tudjuk, hogy jövünk ki a rácsok mögül.

2013. augusztus 21. 11:33
Gréczy Zsolt
Gréczy Zsolt
Hírhatár

„Alföldi Róbert széttúrta a darabot. Felgyorsította, szinte filmszerűvé tette a legendás dalokat, új zenei elemeket is belecsempészett, és most először élőben játszott a zenekar.

Alföldit nem csupán a provokálás érdekli, ha úgy tetszik, a balhé. Borzongatni akar és gondolkodtatni. Csinálhatott volna ő is olyan István a királyt, amelyben méltóságteljesen néznek a távolba, időnként széttárják a karjukat és az égre tekintenek. A rendező azonban a valóságot, és nem a pátoszt kereste: azt akarta megmutatni, milyenek a magyarok és milyen ország lett ebből.

Nem csoda, hogy a Fidesz és a Jobbik kiakadt, mindenki más pedig vagy sokkolva ül, vagy ünnepel. Nem Alföldit, az »ellenzéki« rendezőt - ez amúgy is baromság -, hanem valakit, az új értelmet adott egy klasszikusnak. (…)

Szörényi Levente és Bródy János István, a királya remekmű, és a darabot bravúrosan átformáló Alföldi Róbert egyik legnagyobb érdeme, hogy bebizonyította: ez nem Nagy Imre kontra Kádár történet, ahogy harminc éve néhányan gondolták. Ezek vagyunk mi 2013-ban is. Harci díszekkel felfestett, megnyomorított nemzet, egy új diktátorral, és nem tudjuk, hogy jövünk ki a rácsok mögül. Hol, mikor és hogyan fog nyílni a zár. ha ugyan a mi életünkben nyílik még...”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2013. szeptember 15. 22:20
Kiakadt bárki is? Zsolt! miféle prekonceptatív megközelítés az ilyen?
koronaszepe
2013. augusztus 26. 12:20
" Szörényi szegény kínlódott: a rendezés közelébe sem engedte a beteg lelkű direktor, de valahogy enm tudom az öntörvényű, dúlt homlokú Leventét sajnálni." Nekem nem úgy tűnik, mint aki kínlódik : http://www.rtlklub.hu/hirek/belfold/video/216983
balbako_
2013. augusztus 24. 17:04
Akit érdekel megnézi. Legyen igaza Alföldinek, hogy "és nem tudjuk, hogy jövünk ki a rácsok mögül" te, meg Gyurcsány, meg a többi gazember. No, akkor lesz itt ideális demokrácia.
balbako_
2013. augusztus 24. 17:04
Amikor a rendező diktál nem a szerző, abból sok jó nem lesz. Agyamentek mindig próbálkoznak, átültetik más korba, vagy mint Shakespeareval tették náci egyenruhába bújtatták a szereplőket, és akinek végleg semmi nem jut az eszébe, az pucéron játszatja a szereplőket. Csakhogy ez már nem az a darab. Gusztustalan gyávaság semmi több. Miért nem ír egy darabot Pisti Koppány szeretője címmel és várja, hogy jönnek.e a nézők. Biztos lenne pár agyament, de bukna is nagyot. Az István igazi arca a királydombi előadás. Gyatra díszletek, semmi szuper shaw csak egy darab ami kultusszá vált. A legszívszorítóbb az Erdélyi amit szinén láttam. Ezekhez hozzátenni nem lehet, nincs is értelme, csak elvenni belőle és most ez történik. Kár!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!