Idióták

2011. november 08. 18:55

A Fidesz vezetésének ideológiai és elméletileg gyengén körvonalazott kirohanásai a Nyugat ellen egyszerűen a hatalom akarásából származnak.

2011. november 08. 18:55
Fleck Zoltán
Fleck Zoltán
Galamus-csoport

„Igaza van Niedermüller Péternek az Élet és Irodalom legutóbbi számában (Zsákutca): a Fidesz vezetésének ideológiai és elméletileg gyengén körvonalazott kirohanásai a Nyugat ellen egyszerűen a hatalom akarásából származnak, nincs más céljuk, mint a nyugati demokratikus eljárások, intézmények és szabályok leépítésének igazolása. A kormány közjogi átalakításai ennek egyszerű végrehajtását jelentik. Tehát a Nyugat-kritika nem jelent mást, mint azt a demokrácia-kritikát, amelyet ebben a régióban folyamatosan használnak a despotikus hatalom kiépítése érdekében. Nem egyszerűsíti a helyzetet a kapitalista világgazdaság és az Európai Unió gazdasági válsága és a kezelési módok körvonalazatlansága. Átmeneti periódusokban a periféria öngyilkos stratégiája abból származik, hogy reflexei, mintái és kulturális eszközrendszere nem demokratikus, a nyugat által »rákényszerített« jogállami és demokratikus mázat béklyónak érzi és lerázni igyekszik. Minden jel szerint ez a stratégia a magyar jobboldal egyetlen ötlete, ebben az értelemben nagyon is koherens átalakításokat végeznek a közintézményektől a közterekig: a demokrácián kívüli hagyományokat és intézményi megoldásokat állítanak a többé-kevésbé működőképes intézmények helyére. Ennek a stratégiának a beteljesítését csak két dolog veszélyeztetheti, egyrészt, hogy nincs megállás, a demokrácia leépítése nem szokott tudni megállni félúton. Az út vége felé pedig már annyi feszültséggel, ellenállással és nehézséggel kell szembenézni, ami fenntarthatatlanná teszi az állam működését. Másrészt kormányozni, válságot kezelni ilyen körülmények között is tudni kellene, mert még a teljes diktatúrává válás előtt összeomlik a rendszer. Az Európán, a nyugati típusú demokrácián kívüli válságkezelés kockázatos kísérlete minden visszataszító jellege ellenére ideig-óráig sikeres lehetne, ha lenne kormányozni tudás. Legalább hatalomtechnikai értelemben, de minden jel szerint csak kapkodás van.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
marós
2011. november 09. 11:39
Ez az idióta tanítja a fiatalokat, lázít az ATV-n, terjeszti a gyülölködést, nem akarja tudomásul venni, talán azért, mert ő is részese országunk tönkretételének, hogy azt az adósságot, amit a szoc-lib rezsimek 4+8 év alatt felhalmoztak, miközben minden mozdítható értéket elkótyavetéltek, a jelenlegi kormánynak kell törleszteni. Egyébként az a kitekert mondat hogy " a Fidesz vezetésének ideólógiai és elméletileg gyengén körvonalazott kirohanásai a Nyugat ellen egyszerűen a hatalom akarásából ",arra utal, a cikk író talán a marxista esti egyetemet végezte kettes osztályzattal.
sky.net
2011. november 09. 10:46
értelmezhető: fleck zolika nyomorék agymenései a számára nehezen feldolgozható gyurcsányi hatalomveszésből (és az azzal járó élősdi féreg bércsahos egzisztencia féltéséből erednek ) ez persze úgy jelenik meg hogy merazóbán hatalomvágya ... ja van neki seggfej : de nem ezért 311 az euró ... nem ezért jutnak csődbe a frank hitelesek se ... érted moslék ? a saját hülye agyrémeidet projektálod ... anyádra vetíts diafilmet ... hibbant
Horst_Tappert
2011. november 09. 09:54
"Tehát a Nyugat-kritika nem jelent mást, mint azt a demokrácia-kritikát, amelyet ebben a régióban folyamatosan használnak a despotikus hatalom kiépítése érdekében." Majd a következő mondatban: "Nem egyszerűsíti a helyzetet a kapitalista világgazdaság és az Európai Unió gazdasági válsága és a kezelési módok körvonalazatlansága" Mondd, te szerencsétlen Fleck, nem tűnik fel, hogy baromságokat írsz? Mi is a baj azzal, ha valaki bírál egy tesze-tosza, döntésképtelen szervezetet? Az a bajod neked, hogy annyira gyűlölöd Orbánt, hogy mindenáron rúgni akarsz egyet belé, közben megvéded a védhetetlent. Orbán nem demokrácia ellenes, hanem felismerte azt, amit te is leírsz, de korlátolt agyad képtelen felfogni. Nem a Nyugattal akar Orbán szakítani, hanem azzal a fenntarthatatlan működési formával, ami eddig jellemezte a "kapitalista" világot. Szerencsétlen barom vagy te, Fleck.
oxycoccus
2011. november 09. 07:07
Kövérnek 200% igaza van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!