„Sokan azt hiszik, hogy a spekulánsok felelnek a mostani magas árakért. A valóság azonban más. Tavaly nyár óta a búza ára duplájára emelkedett, miközben a nagy spekulatív játékosok szinte folyamatosan inkább az esésre játszottak. A kukorica esetében a spekulatív pozíciók lefeleződtek, az árak mégis magas szinten stabilizálódtak, és ugyanez igaz szinte mindegyik mezőgazdasági termékre. Az áremelkedés elsődleges oka, hogy a termelés nem tud lépést tartani a folyamatosan növekvő kereslettel. A magas árakat segíti elő az is, hogy a kukorica és a cukornád egyre nagyobb hányadát használják fel üzemanyag előállítására: az Egyesült Államokban a kukoricatermés 30 százalékát, és hasonló a helyzet sok más országban is. Emellé jön, hogy a fejlődő országokban drasztikusan nő a húsfogyasztás, s mint köztudott, a hús előállításához is kukoricára vagy egyéb gabonákra van szükség.
A kereslet folyamatos emelkedése mellett a kínálattal is gond van, hiszen a talajerózió és a klímaváltozás miatt a termelés növekedési üteme a korábban jellemző évi 2 százalékról 0,8 százalékra esett. Mindez azt eredményezi, hogy az árak várhatóan tartósan magas szinten fognak stabilizálódni, és rossz termésű években, illetve alacsony készletszintek mellett további drasztikus áremelkedés jön. A korábban jellemző 2,5-5,5 dollár között bushelenkénti (egy bushel, vagyis véka kukorica esetén 25,4 kilogrammnak felel meg) kukoricaárakhoz képest legalább 5,5-8,5 közötti ársávra számíthatunk az elkövetkező években. Rossz években nem kizárt a 10 dolláros ár kialakulása sem. Ez azt jelenti, hogy a világ fejletlenebb országaiban az éhezés újra növekvő intenzitással jelenhet meg, ha mi, fejlettek nem teszünk ez ellen valamit.”