Szoboszlai, made in Hungary – portrét közölt válogatottunk csapatkapitányáról a New York Times sportlapja

2024. szeptember 10. 22:51

James Pearce cikke bemutatja Szoboszlai útját a vidéki utánpótlásnevelő klubtól a labdarúgás legmagasabb szintjére.

2024. szeptember 10. 22:51
Liverpool's Hungarian midfielder #08 Dominik Szoboszlai (L) celebrates after scoring his team first goal during the English League Cup quarter-final football match between Liverpool and West Ham United at Anfield in Liverpool, north west England on December 20, 2023.

Nyitókép: 

Szoboszlai Dominikról, a magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitányáról, a Liverpool labdarúgójáról készített portrécikket James Pearce, a The New York Times sportlapja, a The Athletic szerzője. Pearce igazi Liverpool-szakértő, hiszen 14 évig a város lapjánál, a Liverpool Echo-nál dolgozott futballszakíróként, és nyújtott betekintést a szurkolóknak a klub mindennapi életének részleteibe. 

A The Athletic szerzője a cikk elkészítéséhez még Magyarországra is ellátogatott – járt többek közt a labdarúgó nevelőegyesületénél, a Főnix Gold FC-nél, valamint egyori alma materében, a székesfehérvári Vörösmarty Mihály általános iskolában, és beszélt egykori tanáraival és édesapjával is. A „Dominik Szoboszlai, made in Hungary: ‘He was doing practice drills aged three’” címmel megjelent cikk a magyar labdarúgó útját mutatja be a gyerekkortól a Liverpool kezdőcsapatáig és a magyar labdarúgó-válogatottig. 

A Főnix Gold

A 2007-ben Dominik édesapja, Szoboszlai Zsolt által alapított Főnix Gold FC a gyerekek tehetséggondozásának kiváló példája. A mindössze 20 taggal indult akadémia létszáma mára 250-re nőtt, és komoly hírnévre tett szert az ifjúsági labdarúgás területén. „A Főnix Goldot édesapja, Zsolt alapította 2007-ben, amikor Dominik hét éves volt, és ma már 250, 5-19 éves korosztályhoz tartozó gyerekkel és fiatallal foglalkoznak” – jegyzi meg Pearce, kiemelve az akadémia növekedését, és a magyar labdarúgásra kifejtett hatásait. 

A Főnix Gold nem szokványos edzési módszerei – attól kezdve, hogy hároméves kortól gyakorlatokat végeztetnek a gyerekekkel, egész odáig, hogy a mindennapokban használt tárgyakat kreatív módon alkalmazzák a gyakorlatoknál az egyéni készségek és a versenyképesség fokozása érdekében – mind jól jelzik, hogy személyre szabottan közelítik meg az egyéni fejlődést. Zsolt elhivatottsága a versenyszellem egyszerű, de innovatív eszközökkel – például vizespalackok szlalom-bójaként történő felhasználásával – történő fejlesztése iránt sokat elárul a gyermek Dominikot formáló környezetről. 

Figyelemreméltó eredmény, hogy a magyar labdarúgó-válogatott jelenlegi keretében három Főnix Gold Fc-ben nevelkedett labdarúgó, Szoboszlai Dominik, Csoboth Kevin (a svájci St Gallen játékosa) és Bolla Bendegúz (az osztrák Rapid Vienna labdarúgója) is szerepel. 

De sok Főnix-nevelésű labadarúgó játszik a magyar élvonalban, miközben az akadémia jelenlegi terméséből több mint egy tucat játékos képviseli hazáját különböző korosztályos szinten.

A Főnixnél a technikai készségekre és a személyre szabott fejlődésre fókuszálnak, ez filozófiájuk sarokköve – írja a The Athletic szerzője. A pályán történő problémák megoldásának képessége a fiatal játékosokba oltott technikai felkészültség, valamint az edzéstervben szereplő mentális és fizikai kihívások közvetlen eredménye. 

Hat-hétévesen lehetett látni, hogy Dominik tehetséges. Nagyon könnyen tudta irányítani a labdát, és könnyen ki tudott jönni a helyzetekből.” 

– idézi Pearce Szoboszlai Zsoltot, aki edzéseken sokszor színes fejpántokat adott a gyerekeknek, akiknek golflabdával a kezükben kellett játszaniuk. 

„A fejpántokkal az volt a cél, hogy mindig felnézzenek, hogy csapattársat találjanak, a golflabdákkal pedig az, hogy ne kövessenek el szabálytalanságot az ellenfél mezének meghúzásával. A lényeg, hogy megtanulják, mezhúzás helyett hogyan használják a testüket ahhoz, hogy előnybe kerüljenek az ellenfél játékosával szemben. Dominik meglehetősen vékony volt, ezért nem mindig kereste az egy-egy elleni helyzeteket. Inkább az eszét használta. A lényeg az volt, hogy mindent megtanuljanak a játékról. A cél nem az volt, hogy profi labdarúgó legyen, hanem az, hogy olyan jó legyen, amilyen csak tud” – mondta az édesapa. 

Szoboszlai Zsolt felidézte, hogy fia azért elmehetett moziba és osztálykirándulásokra, de például amikor nyaralni mentek, mindig találtak lehetőséget egy kis edzésre pihenés közben. 

A már a nemzetközi sajtót is bejárt fénykép: a 15 éves Csoboth Kevin és Szoboszlai Dominik gólöröme a Főnix-Gold csapatában
A már a nemzetközi sajtót is bejárt fénykép: a 15 éves Csoboth Kevin és Szoboszlai Dominik gólöröme a Főnix-Gold csapatában 
Forrás: Facebook

Szoboszlai Dominik útja a profi labdarúgás világába

Ahogy Dominik tehetsége kibontakozott, úgy vált a profi játékhoz vezető út egyre egyértelműbbé. Pearce úgy fogalmaz: „A felderítők továbbra is egymás sarkát taposták, hogy megnézzék Dominikot. Az olasz Atalantánál és a holland ADO Den Haagnál is eltöltött egy kis sidőt, mielőtt úgy döntött, hogy a Red Bull konszern salzburgi akadémiájához csatlakozik.” Ezek a lépések kulcsfontosságúak voltak abban, hogy Dominikot közelebb vigyék a játék magasabb szintjéhez, felkészítve őt az élvonalbeli labdarúgás kemény világára. 

„Amikor Salzburgot választottuk, nem a profi karrierre gondoltunk, hanem az utánpótlás-fejlesztési struktúrára, amelyet 15 és 18 év közötti játékosok fejlődését szolgálja. A szabályok szerint Dominik csak 16 éves korában mehetett külföldre, a Főnixnél pedig akkor még csak 15 év alatti csapataink voltak, így fél évig az MTK-ban játszott, mielőtt Ausztriába költözött.” – idézte fel Dominik édesapja. 

Szoboszlai Zsolt szerint fiának személyisége segített kezelni a helyzetet, hogy 16 évesen elhagyta a családi fészket. „Segítettünk neki felkészülni minderre. A kezdeti beépült a gondolkodásába, hogy ha minden jól megy, valószínűleg mennie kell majd”. A fejlődés pedig gyors volt, a fiókcsapatnak mondható FC Lieferingtől gyorsan felkerült a Salzburg első csapatába, ahol 2018-ban, 17 évesen debütált. 

Az iskolában

Szoboszlai Dominik a székesfehérvári Vörösmarty Mihály általános iskolába járt. 

„Dominik óriási sztár ebben az országban, de még mindig visszatér régi iskolájába az osztálytalálkozókra” – mondja Makainé Bernadett igazgató, majd felidézi, hogy a labdarúgó hétéves korától járt az intézménybe, amikor megállapodás született a Főnixszel, és délutánonként mehetett oda edzeni. „Mindig is elkötelezett volt a foci mellett. Amikor megszólalt a szünetben a csengő, mindig ő volt az első az udvaron, aki labdával kezdett játszani”.

Dominik inspirációt jelent minden itt tanuló diák számára. Mind róla beszélnek. Mind úgy öltözködnek, mint ő. Mindannyian a Liverpool meccseit nézik.” 

– teszi hozzá az igazgató. 

Szili Csaba Szoboszlai egyori történelemtanára és az iskolai futballcsapat edzője volt, amikor ő ott tanult.

„Büszke vagyok arra, amit elért, de még büszkébb vagyok arra, amilyen személyiség, és ahogy viselkedik” – mondja, majd felidézi, hogy Szoboszlai mindig is jó tanuló volt, de inkább a futball érdekelte, mint a tanulás. Megtette, amit mindenképp muszáj volt, de a foci fontosabb volt neki.

„Volt egy legendás csapatunk, ami minden versenyt megnyert, amelyen részt vettünk. Kétszer nyertük meg a magyarországi diákolimpiát. Bolla Bendegúz ugyanabban az iskolai csapatban játszott, mint Dominik.”  – emlékszik vissza. 

Slett Csaba, Szoboszlai egykori testnevelő tanára, iskolai futballedző pedig így emlékszik egykori tanítványára: „Dominik született vezér. Mindig vállalta a felelősséget. Olyan jól látott a pályán. Az elkötelezettség és a tehetsége egyértelmű volt, de nem mondhatom, hogy számítottam arra, hogy eléri azt a szintet, amit elért. Egy magyar játékossal szemben ez nem igazán lehet elvárás.

Nem sokan jutnak el arra a szintre, ahová ő. Utált veszíteni. Ezt meg kellett tanulnia.

Harmadikos korában két évvel idősebb fiúk ellen játszott. Ha veszítettünk, néha dühös vagy ideges lett. De általában mi nyertünk. Emlékszem, egy másik fehérvári csapat ellen játszottunk selejtezőt az ötkarikás kupáért, és sokkal erősebbek voltunk náluk. Valahányszor gólt szereztünk, Dominik száguldott, hogy kiszedje a labdát a hálóból, és visszahelyezze a középkezdéshez, hogy mielőbb újrakezdődhessen a játék”

A teljes cikket ITT OLVASHATJA EL.

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lola51
2024. szeptember 11. 07:20
Pont ezt a dupla "00"-át találták meg?
Kecmec
2024. szeptember 11. 06:50
Nem értek a focihoz azért csak azt mondanám le a kalappal az apja előtt ahogyan menedzseli a fiát és nem hagyja ,hogy hiénák megkopasszák sikerdíj ,stb.stb. címen...
herden100
2024. szeptember 11. 01:00
m.youtube.com/watch?v=6p83IbLrU50&t=470s&pp=ygUGQmFyYWth pin.it/3knPUCRrV pin.it/1itcQHTim pin.it/128PWGvO0 pin.it/5jWF2j6E9 pin.it/6NYuZ65Bh pin.it/7dUqbIGSl pin.it/6HnOf4Cia pin.it/5JN0WSDtr pin.it/5hxM99ifw
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2024. szeptember 10. 23:29
A cikk életpálya-díjátadónak lett bekészítve, de nekrológ lett belőle. 🤣🤣🤣🤣
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!