Milák Kristóf és Kenderesi Tamás is a hétfői délutáni elődöntőben úszik a vizes vb-n

2022. június 20. 15:58

Milák Kristóf a legjobb idővel, Kenderesi Tamás nyolcadikként jutott a hétfő délutáni elődöntőbe 200 méter pillangón a hazai rendezésű vizes világbajnokságon a Duna Arénában. Pádár Nikolett, Gál Olivér és Kalmár Ákos nem ment tovább saját előfutamából.

2022. június 20. 15:58
null
Bánfalvi Szabolcs

A hazai rendezésű vizes világbajnokság hétfő délelőtti úszóprogramja során az első magyar induló Gál Olivér volt férfi 50 méteres mellúszásban a budapesti Duna Arénában. A Hód Úszó SE 21 éves versenyzője a nyolcadik helyen ért célba a szám ötödik előfutamában. A 28.26-os idejével a 28. helyen végzett összesítésben, ezzel nem jutott az elődöntőbe.

„Egy másodperccel jobbat gondoltam, így az időre nem vagyok büszke. Ez csak a második nagy világversenyem volt, hiányzott a rutin. Talán fejben ment el” – árulta el Gál az M4 Sportnak.

Ezután a mieink közül Pádár Nikolett ugrott a medencébe. A Szegedi Úszó Egylet sportolója 200 méter gyorson versenyzett, az előfutamában a hetedik helyen zárt 1:68.90-es idővel. Ezzel az időeredménnyel a 16 esztendős úszó a 18. helyen végzett összességében, s mindössze hat századdal maradt le az elődöntőről.

„Nagyon rosszul esett, igazi reggeli úszás volt. Az időeredménynek igazából örülök, viszont a végére besavasodtam. Így sikerült” – mondta Pádár az M4 Sportnak.

Kenderesi Tamás a nyolcadik idővel jutott a férfi 200 méteres pillangóúszás hétfő délutáni elődöntőjébe. Fotó: Trenka Attila
Kenderesi Tamás a nyolcadik idővel jutott a férfi 200 méteres pillangóúszás hétfő délutáni elődöntőjébe. Fotó: Trenka Attila

Majd elkezdődtek az előfutamok a magyar szempontból leginkább várt versenyszámban, a férfi 200 méteres pillangóúszásban, ahol az úszóink közül két világklasszis is érdekelt: Milák Kristóf és Kenderesi Tamás. Utóbbi lépett először rajtkőre, és az előfutamában negyedik lett 1:56.09-cel, így

a szám riói olimpiai bronzérmese összesítésben nyolcaddiként ment tovább a hétfő délutáni elődöntőbe.

A futama után némi mosollyal az arcán azt mondta Kenderesi: „Ez volt a cél.” És kitért a svájci ellenfél, Noe Ponti teljesítményére (1:54.75), amely erősnek tűnt egy délelőtti selejtezőhöz képest. Majd kiderül, hogyan teljesít Kenderesi és nagy riválisa Ponti a döntőbe jutásért vívott harcban. Ott is azonos futamban úsznak majd.

Milák Kristóf a legjobb idővel jutott a férfi 200 méteres pillangóúszás hétfő délutáni elődöntőjébe. Fotó: Trenka Attila
Milák Kristóf a legjobb idővel jutott a férfi 200 méteres pillangóúszás hétfő délutáni elődöntőjébe. Fotó: Trenka Attila

A szám olimpiai, világ- és Európa-bajnoka, Milák Kristóf az ötödik, utolsó előfutamban úszott, és kicsit játszott a mezőnnyel 150 méteren keresztül, sokáig a második pozícióban haladt, azonban az utolsó hosszon megint megmutatta, miért ő a 200 pillangó legnagyobb esélyese.

A versenyszám világcsúcstartója nagy fölénnyel nyerte meg a futamát, s a legjobb idővel – 1:54.10-zel – jutott a hétfő délutáni elődöntőbe.

„Nem akartam magamat kiúszni, igyekszem vigyázni az energiáimra és a tartalékaimra. Próbáltam bemelegedni a döntőre, ez sikerült. Úszkálok kicsit, a fináléra tartogatom magam. Egyelőre nagyon élvezem, hogy itt lehetek” – értékelt Milák az M4 Sportnak.

A hétfő délelőtti program utolsó magyar úszója, Kalmár Ákos 800 m gyorson indult. Az előfutamában a negyedik helyen ért célba 8:08.67-es idővel, ez összességében a 21. helyre volt elég, így nem kvaliflikálta magát a döntőbe. A Balaton Úszó Klub Veszprém 22 éves versenyzője 1500 gyorson és a nyílt vízi úszás 25 km-es távján is érdekelt még.

„Ez sajnos egy edzésidő. Tavaly tudtam volna ilyet az év bármely napján. Viszont van még két számom a világbajnokságon, arra készülök” – nyilatkozta Kalmár az M4 Sportnak.

Milák Kristóf és Kenderesi Tamás a hétfőn 19.35-kor kezdődő férfi 200 pillangó elődöntőiben úszik majd a Duna Arénában.

 

Nyitókép: Milák Kristóf a legjobb idővel jutott a férfi 200 méteres pillangóúszás hétfő délutáni elődöntőjébe. Fotó: Trenka Attila

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Búvár Kund
2022. június 20. 21:10
Férfi kard csapatunk az EB döntőjében legyőzte 45:39 arányban Ukrajnát!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!