Hogyan szerezhetünk távolról végezhető munkát tapasztalat nélkül? (X)

2024. augusztus 19. 10:35

A távmunka rengeteg előnnyel rendelkezik, éppen ezért egyre többen választják napjainkban. Most megmutatjuk azt, hogyan juthatunk hozzá az ideális álláshoz, akár anélkül is, hogy tapasztalatokkal rendelkeznénk ezen a területen.

2024. augusztus 19. 10:35
Woman gardener sitting in armchair in greenhouse, working on laptop surrounded by exotic houseplants

Az elmúlt években a távoli munkavégzés nemcsak elfogadottá, de rendkívül népszerűvé is vált. Egyre többen szeretnének otthonuk kényelméből dolgozni, kényelmesebb és rugalmasabb munkaidő mellett. Azonban, ha tapasztalat nélkül szeretnénk ilyen munkát vállalni, az nemcsak lehetőségeket, de kihívásokat is tartogat.

Ebben a cikkben megmutatjuk azt, hogy hogyan szerezhetünk távolról végezhető munkát, még abban az esetben is, ha ezen a téren nincs releváns tapasztalatunk. Valamint azt is, hogy hogyan segíthetnek ebben olyan egyszerű dolgok is, mint a megfelelő önéletrajz és az annak megtervezésére szolgáló online felület.

A távoli munkavégzés előnyei

Napjainkban a technológiai fejlődése, az internet és az okoseszközök elterjedése lehetővé tette, hogy bizonyos munkakörökben feladatainkat bárhonnan, bármikor, rugalmasan végezhessük. Nem véletlen tehát, hogy rengetegen döntenek a távmunka mellett, mely sok esetben nem csak a munkavállalónak, de a munkáltatónak is számos előnnyel jár.

Ezek közül a legfontosabb a rugalmasság. Ez a fajta munkarend lehetőséget ad arra, hogy a világ bármely részén munkát találhassunk, és ne kelljen kizárólag a helyi lehetőségekre korlátozódnunk. De lokális szinten is gazdaságos megoldás lehet, hiszen otthonról dolgozva nincs szükség a napi ingázásra, ami jelentős idő- és pénzmegtakarítást eredményezhet.

Távmunka esetén ráadásul gyakran nem szükséges kötött munkaidőhöz igazodnunk. Elvégzendő teendőinket a határidők szerint magunk oszthatjuk be, ami különösen hasznos és kényelmes lehet, ha valaki a munka mellett családdal vagy más kötelezettségekkel rendelkezik.

A legfontosabb lépés: a jó önéletrajz

Legyen szó bármilyen jellegű munkavégzésről, az álláskeresés során a legfontosabb dolog az átgondolt, megfelelően kidolgozott önéletrajz. Egy jó CV ugyanis abban az esetben is segíthet kiemelkedni a tömegből, ha az adott területen egyáltalán nem, vagy csak korlátozott tapasztalatokkal rendelkezünk. A tökéletes önéletrajz megalkotása persze nem egyszerű feladat, azonban nem is lehetetlen. Abban az esetben legalábbis, ha tudatosan állunk neki és néhány dologra kiemelt figyelmet fordítunk. (Lehet jó önéletrajzhoz való mintákat is találni, ezekből kiindulhatunk.)

Ilyen például a figyelemfelkeltő, professzionális bevezető. CV-nk elején érdemes röviden és lényegre törően megfogalmaznunk azt, hogy miért vagyunk alkalmasak az adott pozícióra. Amennyiben nincs releváns tapasztalatunk, emeljük ki azokat a készségeinket, amelyek hasznosak lehetnek a távoli munkavégzés során, mint például a kommunikációs készségek, a problémamegoldás és az önállóság.

Fektessünk hangsúlyt a tanulmányainkra és emeljük ki az esetlegesen elvégzett online kurzusokat, tréningeket is, amelyeket korábban elvégeztünk. Ezek a tapasztalatok ugyanis nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy kiemelkedjünk az álláskeresők tömegéből.

Fotó: Adobe Stock

Hogyan tervezhető meg a tökéletes CV?

A megfelelő önéletrajz esetében természetesen nemcsak a tartalom, de a forma is fontos. Szerencsére ma már léteznek olyan online felületek, ahol szinte pillanatok alatt készíthetünk professzionális megjelenésű CV-t. Az ilyen platformok gyakran kínálnak mutatós sablonokat, amelyek segítenek abban, hogy az önéletrajzunk professzionális megjelenést kapjon. Emellett hasznos tippeket és útmutatókat is elérhetünk, amelyek segíthetnek abban, hogy a lehető leggyorsabb és leghatékonyabb módon találjuk meg álmaink állását.

Ilyen megoldás az önéletrajz készítése CVMaker segítségével. A felületen előre megtervezett, profi sablonokkal dolgozhatunk, melyeknek köszönhetően a CV elkészítése szinte gyerekjáték. Önéletrajzunkat ráadásul egy-egy pályázni kívánt pozícióhoz igazítva könnyedén módosíthatjuk és személyre szabhatjuk, amely szintén egyszerűbbé és gördülékenyebbé teheti az álláskeresés folyamatát.

Ne feledkezzünk meg azonban arról sem, hogy mindig csatoljunk egy személyre szabott kísérőlevelet az önéletrajzunkhoz, amelyben részletezzük azt, miért vagyunk érdekeltek a pozícióban, és hogyan miért tartjuk magunkat alkalmasnak a távoli munkavégzésre.

Túl a CV-n: további hasznos tippek, ha szeretnénk megszerezni álmaink állását

Abban az esetben, ha olyan területen keresünk munkát, ahol kevés tapasztalattal rendelkezünk, rengeteget segíthet a kapcsolatépítés. A hatékony networking céljából csatlakozzunk olyan szakmai csoportokhoz, ahol nemcsak az új álláslehetőségekről értesülhetünk, de könnyen építhetünk kapcsolatokat nálunk tapasztaltabb munkavállalókkal vagy akár cégvezetőkkel is.

Érdemes továbbá folyamatosan fejlesztenünk tudásunkat és képben lennünk az aktuális piaci trendekkel. Ennek érdekében részt vehetünk releváns online képzéseken is, ahol új készségeket sajátíthatunk el és bővíthetjük tudásunkat, tapasztalataink listáját. De hasonlóan hasznos lehet az is, ha önkéntes munkát vagy gyakornoki pozíciót vállalunk, amely segítségével olyan gyakorlati tapasztalatokra tehetünk szert, ami a későbbi munkakeresés során hatalmas előnyt jelenthet.

A siker érdekében pedig rendszeresen látogassuk a releváns álláskereső oldalakat, ahol a különböző szűrők segítségével egyszerűen és hatékonyan találhatjuk meg a számunkra ideális pozíciót.

 

(X)

Fotók: Adobe Stock