Európai szupervadászgépe „lesz” az Európai Légierőnek

2019. június 18. 12:44

Madrid csatlakozott 6. generációs „lopakodó” vadászrepülőgép kifejlesztéséhez.

Idén is Le Bourget-ben tartják az egyik legnagyobb légi- és űripari kiállítást, aminek kapcsán mindig hatalmas üzleti bejelntésekről szoktak beszámolni a különböző hírügynökségek. Idén azonban másról is beszámoltak az általános és biztonságpolitikai-védelmi hírekkel foglalkozó médiumok: ugyanis aláírták azt a szerződést, amivel Európa az amerikai, az orosz, illetve a kínai lopakodó technológiára ad választ.

Vagyis jobban mondva, csak adhat, hiszen a német védelmi miniszter, Ursula von der Leyen, a francia védelmi miniszter Florence Parly, valamint a spanyol védelmi tárcát vezető Margarita Robles által alírt szerződés még csak magáról az európai szuperlopakodót is magában foglaló fegyverrendszer kifejlesztéséről szól, nem pedig a meglétéről. Habár az új lopakodó kinézete már ismert: az aláírás előtt leleplezték a jövő európai repülőgépének életnagyságú makettjét.

Igaz, a német védelmi miniszter kijelentése, miszerint a szerződés aláírása jelentős az európai védelempolitikában, alapvetően optimista kicsengésű, és nem véletlenül: a jelenleg legkorszerűbb közös európai vadászrepülőgép, a negyedik+ generációs Eurofighter háza tájáról folyamatosan emelkedő költségekről és ezekkel fordított arányban lévő képességekről szólnak a hírek. Remélhetőleg 2040-ra, amire a FCAS fantázianevet viselő rendszer részeit képező, ember vezette repülőgépek már szolgálatba állhatnak, az európai repülégipar túllép a mai betegségein.

A kérdés már csak az, hogy az EU milyen állapotban lesz 21 év múlva.

(Cikkünk az n-tv hétfői írása alapján született.)

vissza a teljes nézetre