Lehet-e Más Út?

Kizárják az LMP-t az Európai Zöldek, ha a párt együttműködik a Jobbikkal

2019. február 12. 14:47

Kemény jelzést kapott az LMP Brüsszelből: nem nézik jó szemmel pártcsaládjában a Jobbikhoz való közeledését – tudta meg az Azonnali.

Ha rálép az LMP a Jobbikkal való együttműködés útjára, akkor kifelé vezethet az útja az Európai Zöld Pártból – közölte az portál munkatársának kérdésére Philippe Lamberts, az európai zöldek társelnöke. Mint az EP-frakció egyik vezetője, egyben EP-képviselője hozzátette, személy szerint nem hisz a Jobbik néppártosodásában, abban kizárólag politikai opportunizmust lát.

„Ha valaki politikai célszerűségből szélsőjobboldali pártot alapít, majd később szintén a politikai célszerűségtől vezérelve észszerűbb álláspontot vesz fel, az egy dolgot jelez: egy opportunista pártot” – osztotta ki a Jobbik néppártosodását a vallon európai parlamenti képviselő. Hozzátette: a zöldek saját meggyőződésük és hitük szerint dolgoznak és az értékekben hisznek, nem a politikai opportunizmusban, ezért a Jobbik néppártosodása „semmit sem változtat az ügyön”.

Szerinte annak ellenére kellett folyamatosan tárgyalni velük, hogy Közép-Európában ők voltak az első sikeres zöld párt: az utóbbi pár hónapban az európai zöldek számára problémás álláspontot vettek fel. Lamberts a portálnak leszögezte: „egy LMP és Jobbik közötti szövetség dealbreaker” az Európai Zöld Párt számára, vagyis kizáró okot jelent. „Nem fogjuk elfogadni egy zöld párt szövetségét sem a szélsőjobboldallal” – jelentette ki határozottan.

Ismeretes, legutóbb éppen három napja tüntetett együtt az LMP és a Jobbik a Várban, Orbán Viktor évértékelője apropóján, de előtte is elhangzottak olyan nyilatkozatok az ökopárt részéréről, miszerint a Jobbik „belső ügye” a nácizás.

vissza a teljes nézetre