Szlovénia
ÉLŐ
Dánia

Egyre többen dolgoznak Magyarországon

2024. május 24. 10:40

A múlt évhez képest 41 ezerrel többen dolgoznak: a 15–74 éves foglalkoztatottak száma kis híján 4,74 millió volt a KSH friss adatai szerint. A Makronóm Intézet elemzője rámutat: ez a bővülés gyakorlatilag teljes mértékben a belföldi elsődleges munkaerőpiachoz kapcsolódik, ami kiváló hír.

2024. május 24. 10:40

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője 

Továbbra is rendkívül kedvező képet fest a hazai munkaerőpiac. A munkaerőpiaci trendeket jobban megragadó 3 havi mozgóátlag alapján a februáráprilisi időszakban a foglalkoztattak száma a 1574 éves korosztályban megközelítette a 4,74 millió főt. Ez éves bázison 41 ezer fős bővülést jelent. Ez a növekedés ráadásul szinte teljes egészében a hazai elsődleges munkaerőpiachoz kötődött, itt a foglalkoztatottak száma egy év alatt 38 ezer fős növekedést mutatott.  

Emelkedett ugyan a külföldi telephelyen dolgozó, azonban magyar háztartásban élő foglalkoztatottak száma is egy év alatt, azonban létszámuk még így is nagyságrendileg 10 százalékkal elmarad a koronavírus-járvány előtti csúcstól, vagyis továbbra is elsősorban visszarendeződésről beszélhetünk ezen a téren. 

A közfoglalkoztatás keretében dolgozók száma februáráprilisban 62 ezer főt tett ki, amely 8 ezer fős mérséklődést jelent egy év alatt.  

A 2015 végén tapasztalt csúcshoz képest tehát közel negyedére csökkent a közfoglalkoztatás keretében dolgozók száma, miközben a programokból kilépők többek között a képzéseknek köszönhetően jelentős részben el tudtak helyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon.  

A csökkenő létszám ellenére ugyanakkor fontos a programok fenntartása, az alacsonyan képzettek, illetve a hosszú ideje munkanélküliek, inaktívak közvetlenül csak nagy nehézségek árán integrálhatóak az elsődleges munkaerőpiacra, az ő bevonásukban kulcsszerepe lehet a közeljövőben is a közfoglalkoztatásnak.  

Munkaerőpiaci kilátások

A munkaerőpiaci kilátások kapcsán kedvező továbbá, hogy az aktivitás is folyamatos élénkülést mutat. A februáráprilisi időszakban közel 68 ezer fővel jelentek meg többen a munkaerőpiacon, mint a megelőző év azonos időszakában. 

Az előző év azonos időszakához képest ugyan emelkedett a munkanélküliek száma és részaránya, azonban egyik érték sem tekinthető kiemelkedőnek, akár hosszabb távot, akár nemzetközi kitekintést nézve. Ezen felül az utóbbi hónapok adatai azt mutatják, hogy a trendforduló már bekövetkezett, a gazdasági aktivitás fokozódásával a munkanélküliek száma és a munkanélküliségi ráta is csökkenésnek indult. 

A munkaerőpiac várható sorsa idén

Előrejelzésünk szerint a foglalkoztatottak száma az idei évben tovább bővülhet a gazdasági aktivitás emelkedése nyomán. Habár még vannak a magyar gazdaságban munkaerő-tartalékok a fiatalok, az idősebbek, valamint az alacsonyan képzettek körében, a munkaerőpiaci súrlódások, mint keresési időtartam vagy a munkaerő és az álláshelyek területi eloszlása közötti különbségek nyomán a munkaerőhiány ismét erősödhet a magyar gazdaságban. Ez pedig egyrészről segíti a gyors bérdinamika fennmaradását, másrészről pedig fejlesztésre, hatékonyságnövelésre ösztönzi a vállalati szektort, amely hosszabb távon járul hozzá a gazdasági növekedés dinamizálásához.   

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTI/Szigetváry Zsolt

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-93
2024. június 15. 02:10
🍓 ️ ­­É­r­­t­­é­­k­­e­­l­­d­­ ­­­a­­­ ­­s­­­z­­­e­­­x­­­i­ ­p­­­u­­n­c­i­­m­­­a­­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­.­­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­­.­­­𝐅­­­𝐔­𝐍
Horst_Tappert
2024. május 24. 13:18
"Mandiner444hu 2024. május 24. 11:06 A Magyar Kormány miért hozza a nyakunkra az ázsiaiak százezreit." Hallod, 9 éve hallgatjuk tőletek, hogy nem kell kerítés, és a seggünket majd néger meg fejkendős arab ápolók fogják törölgetni az idősotthonban annak idején. Most meg az a baj, ha jön vendégmunkás? Ti már akkor is csak őrjöngeni tudtok, ha véletlenül igazatok lesz? :D (Jó, ti illegális migrációt akartok és nem szabályozott vendégmunkásokat, de most hagyjuk a jelentéktelen részleteket).
Horst_Tappert
2024. május 24. 13:05
Nem baj, Pszichopeti csak azért is a foglalkoztatottságról akar vitázni, mert az érdekli szerinte a magyarokat...
B_kanya
2024. május 24. 12:45
Huttinger a balf444$$talanhangya besúgó HAZUDTA: "RasPutin 2024. május 24. 10:44 A külföldön dolgozó magyarokat is beleszámolja a KSH a magyar foglalkoztatási adatokba, " ám a cikk, amit nem olvasott el, mert HÜLYE: "Ez a növekedés ráadásul szinte teljes egészében a hazai elsődleges munkaerőpiachoz kötődött, itt a foglalkoztatottak száma egy év alatt 38 ezer fős növekedést mutatott. Emelkedett ugyan a külföldi telephelyen dolgozó, azonban magyar háztartásban élő foglalkoztatottak száma is egy év alatt, azonban létszámuk még így is nagyságrendileg 10 százalékkal elmarad a koronavírus-járvány előtti csúcstól,"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!