Moroghatnak a kritikusok: a szakértők szerint enyhül az inflációs nyomás

2024. január 31. 17:56

Nemhogy nőttek, hanem a friss KSH adatok szerint havi alapon 0,7 százalékkal csökkentek is az ipari termelői árak. Az energiaárak mérséklődése begyűrűzik a több ágazatba, ugyanakkor az eurózóna, benne a német gazdaság nem teljesít jól. Viszont az árnyomás enyhül: a friss trendek fedezetet teremtenek a cégeknek a hazai béremelések kigazdálkodására.

2024. január 31. 17:56
Two,Young,Male,Food,Conveyor,Belt,Employees,Work,At,A

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet makrogazdasági elemzője 

 Az infláció szempontjából jó hír, hogy 2023 decemberében is kedvezően alakultak az ipari termelői árak. Nemhogy nőttek, hanem havi alapon 0,7 százalékkal csökkentek is az árak, aminek köszönhetően éves szinten már 7,2 százalékos az ármérséklődés. A múlt év egészét tekintve az ipari termelői árak azonban így is 7,8 százalékkal emelkedtek a belföldi értékesítési árak 25,4 százalékos növekedése nyomán, amelyet csak részben tudott ellensúlyozni az exportértékesítési árak 0,7 százalékos csökkenése. Viszont – hasonlóan a fogyasztói árakhoz – az éves emelkedésben is elsősorban a tavalyról áthúzódó hatások, az energiaárak elszabadulása játszott szerepet. A termelői árak éven belüli alakulását itt is inkább a decemberi éves változás tükrözi. 

Az árcsökkenés decemberben is elsősorban az energiaiparhoz köthető, itt havi alapon 2,7, míg éves alapon 23,6 százalékos mérséklődés következett be, utóbbiban a tavalyinál érdemben alacsonyabb világpiaci energiaárak játszottak szerepet.  

Az energiaárak alakulása pedig fokozatosan begyűrűzik a többi ágazatba is, így tehát a múlt év utolsó hónapjában már a feldolgozóipari termelői árak is érdemi, 3,2 százalékos csökkenést mutattak éves alapon.  

 

A kereslet is alacsony

 Emellett ugyanakkor a feldolgozóipari árak mérséklődésében az alacsony keresletnek is szerepe lehetett: az októberi és novemberi ipari termelés is elmaradt a várakozásoktól, és az ipari termelői árak alakulása alapján a decemberi adat sem lehetett kedvező. Ugyanígy az alacsony kereslet játszhatott szerepet az exportárak csökkenésében, a tegnapi eurózónás GDP-adat alapján látható, hogy  

a legfontosabb exportpartnerünk, az eurózóna a tavalyi negyedik negyedévben negyedéves alapon stagnált, a német gazdaság pedig 0,3 százalékkal zsugorodott. 

Enyhül a nyomás, tovább lassulhat az infláció 

 Az infláció alakulása szempontjából ellenben az ipari termelői árak alakulása kedvezőnek tekinthető. Az ipari termelői árak fokozatosan megjelennek a fogyasztói árakban, termékcsoporttól függően 1-2 hónapos késleltetéssel, a mai adatok pedig azt mutatják, hogy a költségoldali nyomás erőteljesen enyhült a múlt év végén. A fentiek miatt pedig rövid távon, amennyiben nem következik be valami váratlan fordulat, nem kell számítani az infláció gyorsulására. Továbbá a költségoldali nyomás enyhülése az alacsonyabb energiaárak miatt – az új gáz- és elektromos év elindulásával – a vállalatok oldalán fedezetet teremtenek a béremelések kigazdálkodására, ami hozzájárulhat a belső kereslet élénküléséhez. 

Címlapkép: shutterstock

 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2024. február 09. 15:47
"Morgásnál" sokkal többröl van szó. Nem tudom, hogy a magyar gazdaság, de föleg a Statisztikai Hivatal nyugodt lelkiismerettel fel tudja-e vállani azt, hogy a gazdaságról szóló pozitív hireket hallván Gyurcsány vagy valamelyik büntársa esetleg szívinfarktust, vagy agyvérzést kap. Azt javasolnám ezért, hogy soha ne írjunk olyat, hogy a "gazdaság javúl, vagy - isten ne adja-, felfelé ível stb.". Írjunk csak annyit, hogy "lehetséges, hogy a gazdaság esetleg, ha szerencsénk van, talán nem is romlik tovább...", Adjunk esélyt Gyurcsánynak a túlélésre, a választásoknál szükségünk van rá, mert nélküle nem lenne kizárva egy ellenzéki gyözelem sem.
Uztu
2024. február 01. 07:22
Uraim, mi okozza az inflációt? Melyik akció/tevékenység következménye?
Uztu
2024. február 01. 07:07
Majd elhiszem ha nem 800Ft lesz a kiló kenyér
Zsolakomarom
2024. január 31. 20:32
anyad picsaja meg mindig orkbunisztane az EU egyik legszarabb inflacioja
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!