Moszkva bekeményített: nagy bírságot fizet a Tiktok és a Twitch

2022. október 09. 14:55

Oroszország kedden megbírságolta a TikTok-ot, mivel nem törölte az LMBT témájú, orosz törvényeket sértő tartalmakat - a Twitch streaming szolgáltatást pedig azért, mert egy ukrán politikai személlyel készített videóinterjú – Moszkva szerint – hamis információkat tartalmazott.

2022. október 09. 14:55
null

A Reuters megkeresésére egyik cég sem reagált azonnal. Az Interfax viszont arról számolt be, hogy a TikTok egyik képviselője ragaszkodott az eljárás megszüntetéséhez. Moszkva ezen lépése talán nem meglepő annak tudatában, hogy már hosszú ideje tart a vita közte és a nagyvállalatok között.

A pekingi székhelyű ByteDance informatikai vállalat tulajdonában lévő TikTok inkább jelzésértékű, 3 millió rubeles (21,4 millió forintnak megfelelő ) bírságot kapott 

– derül ki a moszkvai Taganszkij kerületi bíróság közléséből.

Hírügynökségi jelentések szerint a TikTokot azzal vádolták, hogy a vállalat „LMBT-t, feminizmust és torz értékeket” népszerűsít a platformján.

Az Amazon tulajdonában lévő Twitch-et 4 millió rubel ( 28,6 millió forintos) bírsággal sújtották – közölte a bíróság. A hírügynökségek szerint a platformot egy interjú miatt váldolják, amelyet Olekszij Arestoviccsal, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadójával készítettek. A Twitchet az év elején már szintén megbüntették, akkor 3 millió rubeles bírsággal sújtották, mivel egy másik Arestovics-interjú is megjelent akkor.

Nem ez a TikTok első botránya: a vezérigazgató szerint nem probléma az adatszivárgás

Vanessa Pappas, a kínai Tiktok vezérigazgatója nem volt hajlandó megígérni, hogy leállítja az amerikai adatok Kínába továbbítását – adta hírül korábban a Makronóm.

2020-ban a Zhenhua Data kínai vállalat adatszivárgásáról számolt be az ausztrál média, amelynek ügyfelei között a kínai kormány és a Népi Felszabadító Hadsereg is szerepel. 

A kiszivárgás állítólag több mint 35 000 ausztrálról tartalmazott adatokat – többek között születési dátumot, címet, családi állapotot, fényképeket, politikai egyesületeket, rokonokat és közösségi média fiókokat. Ezeket az információkat számos forrásból, többek között a TikTokról gyűjtötték össze.

Vanessa Pappas, a kínai Tiktok vezérigazgatója , hogy leállítja az amerikai adatok Kínába továbbítását – adta hírül korábban a Makronóm. 2020-ban a Zhenhua Data kínai vállalat adatszivárgásáról számolt be az ausztrál média, amelynek ügyfelei között a kínai kormány és a Népi Felszabadító Hadsereg is szerepel.  A kiszivárgás állítólag több mint 35 000 ausztrálról tartalmazott adatokat – többek között születési dátumot, címet, családi állapotot, fényképeket, politikai egyesületeket, rokonokat és közösségi média fiókokat. Ezeket az információkat számos forrásból, többek között a TikTokról gyűjtötték össze.

Moszkva határozottan lép fel a „tiszteletlenség” ellen

Oroszország március elején - nem sokkal azután, hogy több tízezer katonát küldött Ukrajnába – olyan törvényt fogadott el, amely tiltja a fegyveres erők „lejáratását”, és akár 15 évig terjedő büntetéssel is sújtható, aki ezt mégis megteszi. A külföldi technológiai cégeket is figyelmeztették, hogy ne szegjék meg ezt a törvényt.

A TASS orosz hírügynökség szerint 

a Twitch két újabb, akár 8 millió rubeles bírsággal nézhet szembe, 

amiért nem törölte az Oroszország által hamisnak tartott információkat az ukrajnai különleges katonai műveletről.

Kína is bekeményít: leszámol a rosszakaró kamuprofilokkal

Június 28-án a kínai közbiztonsági minisztérium éppen a nyilvános WeChat-fiókján közölte, hogy kiberbiztonsági osztálya több mint 600 esetben vizsgálta az „internetes hadsereg” – olyan hamis fiókok, amelyek pénzért kommentálnak – „illegális” bejegyzéseit, és több mint 4000 gyanúsítottat tartóztatott le – adta hírül korábban a Makronóm.

A médiaplatformok ellenőrzésére – a ZeroHedge hírportál szerint – azért van szükség, mivel egyre több kritikával szembesül a kínai kormány az interneten.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
foldizs
2022. november 03. 01:28
Szegény Kadirov, legnagyobb sikereinek helyszíne...
B_kanya
2022. október 11. 09:44
Itt én kérdezek ;)
FeketeFehér
2022. október 11. 09:44
Hát te meg ki a fasz vagy?
B_kanya
2022. október 11. 00:01
"De miért nézegetnek az orosz hivatalnokok, számukra tiltott tartalmakat?" Mit firkálsz ide negrublanku, a felnőttek dolgába? :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!