A magyar családpolitika legnagyobb nyertesei a gyermekek

2022. október 25. 16:35

A 2010 utáni magyar kormányok családpolitikai intézkedései közismertek. A termékenységi rátában bekövetkezett radikális fordulat szintén ebbe a körbe tartozik. A gyermekek életkörülményeinek drasztikus javulása azonban kevésbé köztudott. 

2022. október 25. 16:35
null

Sebestyén Géza, az MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetőjének írása a Makronómon.

, az MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetőjének írása a Makronómon.

Amikor minden nyolcadik gyermek szegény volt

Kevés magyar mutató alakult jól 2010-ben. A 2002-2010 közötti sikertelen gazdaságpolitika lenyomata lényegében minden fontos makrogazdasági indikátoron látható lenyomatot hagyott. Nem volt ez másként a gyermekszegénység tekintetében sem. 

Ahogyan az 1. ábra mutatja, minden nyolcadik 18 év alatti magyar gyermek a szegénységi küszöb alatt élt. Az OECD szegénységi rátája ugyanis 12,1 százalék volt ebben az évben. Ez alapján kijelenthetjük, hogy a magyar fiatalok siralmas esélyekkel kezdték az életet. 

A legjobb sora a fiataloknak az OECD adatok szerint Finnországban volt, ahol a szegénységi ráta mindössze 3,9 százalék volt. Ezzel szemben Romániában minden negyedik gyermek érintett volt a szegénység által. A mutató 25,8 százalékon állt. 

Európa élvonalában

2019-re hazánk jelentős mértékben lépett előre a gyermekszegénység elleni küzdelem tekintetében. Ahogyan azt a 2. ábra is mutatja, a hazai szegénységi ráta értéke eddigre 8,4 százalékra csökkent. Ez azt jelenti, hogy több mint harmadával sikerült csökkenteni a szegénység kockázatát Magyarországon. 

2019-ben Szlovéniában volt a legjobb megszületni, itt a szegénységi ráta mindössze 5,6 százalékon állt. A skála másik végén ismét Romániát találjuk, ahol a mutató értéke 21,0 százalék volt. Azaz bár valamelyest javult a helyzet, a gyermekek ötöde továbbra is nélkülözni volt kénytelen délkeleti szomszédunkban. 

Irigykednek az osztrákok

A magyar mutató alakulása nem csak Romániához képest volt kedvező. Még nyugati szomszédunk is irigykedhetett az elmúlt években. Ahogyan a 3. ábra is mutatja, 2013, azaz a magyar monetáris és fiskális összhang megvalósulása előtt a hazai szegénységi ráta lényegében végig romlott az osztrákhoz képest. 

2013 után azonban a magyar családpolitika sikerei egyértelműek voltak ebben a tekintetben is. Nem csak a termékenységi rátánkat sikerült jelentős mértékben emelni, de a szegénységben élő gyermekek arányát is jelentős mértékben tudtuk csökkenteni. Hat év alatt közel felére. 

Európai ezüstérem

A magyar gyermekek anyagi helyzetének drasztikus javulása európai viszonylatban is jelentősnek számít. Ahogy azt a 4. ábra is mutatja, 2010 és 2019 között a magyar gyermekszegénységi ráta csökkent a legnagyobb arányban. A hazai mutató 41 százalékos mérséklődése a második legjobb teljesítményt mutatja a szlovének 43 százalékos javulása után. 

A skála másik végpontján Svájcot találjuk. Az alpesi államban a magyar trendekkel szemben a vizsgált kilenc évben 61 százalékkal emelkedett a szegénység valószínűsége a fiatalok körében. A magyar mutató javulása nem csak európai, de régiós viszonylatban is jelentősnek tekinthető. 

Összefoglalás:

A magyar családpolitika sikereit sokszor a megszületett gyermekek számában mérjük. Ennek a logikának a szomorú létjogosultságát az adja, hogy 2010-ben az egész kontinensen nálunk volt a legalacsonyabb a termékenységi ráta. Az 1,2-es magyar mutató azt jelentette, hogy az átlagos családnál nem működött az „egy gyerek nem gyerek” logikája. A tipikus magyar család lényegében egykét nevelt. 
2010 után kiemelkedő ütemben növekedett a magyar termékenységi ráta. Mára már az európai átlag feletti a hazai mutató értéke. A gyermekáldás gyakoriságának növekedése mellett azonban legalább ennyire fontos az a kérdés is, hogy milyen körülmények közé érkeznek az új családtagok. 

Ez az írás a 18 év alatti gyermekek szegénységi rátáját vizsgálta. Ahogyan bemutattam, 2010-ben még minden nyolcadik magyar fiatal szegénységben kezdte az életét. Ezt a mutatót a magyar családpolitikának hála jelentős mértékben sikerült javítani. 2019-re több mint 30 százalékkal csökkent a szegénység esélye a magyar gyermekek esetében. 
A hazai mutató kiváló alakulása európai tekintetben is példaértékű. Míg 2013 előtt rosszul teljesítettünk sok országhoz, így Ausztriához képest is, addig 2019-re már az osztrák gyermekek helyzete rosszabb, mint a magyaroké. 
2010 és 2019 között egyetlen európai állam, Szlovénia tudott kedvezőbb tendenciákat felmutatni, mint Magyarország. A magyar kormány családpolitikája tehát nem csupán a születési számok kedvező alakulásában, hanem a megszülető gyermekek életkörülményeiben is egyértelműen megmutatkozik. 

A magyar családpolitika sikereit sokszor a megszületett gyermekek számában mérjük. Ennek a logikának a szomorú létjogosultságát az adja, hogy Az 1,2-es magyar mutató azt jelentette, hogy az átlagos családnál nem működött az logikája. A tipikus magyar család lényegében egykét nevelt.  2010 után kiemelkedő ütemben növekedett a magyar termékenységi ráta. Mára már . A gyermekáldás gyakoriságának növekedése mellett azonban legalább ennyire fontos az a kérdés is, hogy milyen körülmények közé érkeznek az új családtagok.  Ez az írás a 18 év alatti gyermekek szegénységi rátáját vizsgálta. Ahogyan bemutattam, 2010-ben még minden nyolcadik magyar fiatal szegénységben kezdte az életét. Ezt a mutatót a magyar családpolitikának hála jelentős mértékben sikerült javítani. 2019-re több mint 30 százalékkal csökkent a szegénység esélye a magyar gyermekek esetében.  Míg 2013 előtt rosszul teljesítettünk sok országhoz, így Ausztriához képest is, addig 2019-re már az osztrák gyermekek helyzete rosszabb, mint a magyaroké.  2010 és 2019 között egyetlen európai állam, Szlovénia tudott kedvezőbb tendenciákat felmutatni, mint Magyarország. A magyar kormány családpolitikája tehát nem csupán a születési számok kedvező alakulásában, hanem a megszülető gyermekek életkörülményeiben is egyértelműen megmutatkozik. 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
files32
2022. október 25. 20:21
Azért tüntetnek.
lististerc
2022. október 25. 20:17
Az a helyzet, a szerzőnek - sajnos - nincs igaza. A termékenységi ráta javult, de nem kellő mértékben, a 2,1 - től elérhetetlenül messze van, a születésszámot továbbra is a roma népesség húzza. 16 éves kortól a gyerek "nem gyerek" már, (megszűnnek a támogatások) ezenkívül a magyar családpolitika különbséget tesz egy - kettő - vagy többgyermekes családban növekedők között. 18 éves kortól a fiatalok első jutáshoz való lehetősége - a leggazdagabbakat kivéve -gyakorlatilag lenullázódott, és ekkor hatalmas törés áll be az életükben. Egyetemre ma már anyagi okok miatt nem jelentkeznek sokan, akik igen, nem látnak biztos jövőt. (Az ellenzék ezt tudva tudja manipulálni őket)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!