A feminizmus „elmebetegség”: a férfiak egyenjogúságáért harcol a fiatal dél-koreai pártelnök

2022. január 08. 12:19

A fiatal dél-koreai Lee Jun-seok pártelnököt antifeminizmussal vádolják, állítása szerint erről szó sincs, csupán a férfiak egyenjogúságáért harcol.

2022. január 08. 12:19
null
Fekete Kíra

Lee a radikális feminizmust ellenző férfiak megnyerésével jutott a pártelnöki székbe

Dél-Koreában a 36 éves Lee Jun-seok ellenzéki politikust választották a Népi Erő Párt elnökévé, ezzel a párt eddigi legfiatalabb vezetőjének címével büszkélkedhet.

Egy áprilisi interjúban Lee elmondta, hogy pártja leginkább a fiatal férfi szavazóktól kapott hatalmas támogatást – ezt a modern feminizmus iránti haragjuknak tulajdonította, mondván: „Kérdezzék meg a 20 év körüli férfiakat, azt fogják mondani, hogy a feminizmus miatt döntöttek így”.

Lee az egyik Facebook posztjában azt írta, hogy

és a kormánypárt „alábecsülte a 20-as és 30-as éveikben járó férfiak részvételét a szavazásban”.

Shin Jin-wook, a Chung-Ang Egyetem szociológiaprofesszora a The Korea Heraldnak fejtette ki a véleményét a fiatal elnök választási sikeréről.

és ezért a vezetőink helyett a feminizmust vádolták” – véli a professzor.

Rajongótábor veszi körül az „antifeminista” pártelnököt a közösségi médiában

Több, a modern feminizmust elítélő rajongói közösség is kialakult az elmúlt időben: az egyik ilyen csoport az FM Korea fórum, amely támogatta a húsz éves olimpiai íjász, An San internetes bántalmazását. Elmondásuk szerint a bántalmazás azért volt szükségszerű, mert az íjász „feministának néz ki”

Ezért kell őt támogatnunk” – írta az egyik hozzászóló a fórumon.

Egy másik ilyen csoport a New Men on Solidarity, melynek szlogenje: „a feminizmus egy elmebetegség”. A csoport elnöke júniusban azt nyilatkozta, hogy „erőt adónak” és „nagyon jelentősnek” találta Lee pártelnökké választását, mivel „megmutatta, hogy a férfiak összefoghatnak és meghallgatják őket”.

A pártelnök szerint inkább a férfiakat éri negatív diszkrimináció

Lee tagadta, hogy lekicsinyelte volna a nőket. Egy helyi újságnak adott júniusi interjúban kifejtette, hogy ő a „radikális feministákról” beszélt, nem pedig az „átlagos nőkről”

Elmondása szerint a nőket érintő pozitív diszkrimináció ellen lépett fel, mivel ez gyakorlatilag egy „fordított diszkrimináció” a férfiakkal szemben. A pártelnök szerint a nők ma már nem szembesülnek megkülönböztetéssel és nem fosztják meg őket a lehetőségeiktől, ezért

megszüntetné a Nemek Közötti Egyenlőség és Családügyi Minisztériumot.

Szociológus és női tanulmányokra szakosodott professzorok hada ment neki a pártelnöknek

A Koreai Egyetem politikai szociológia professzora, Kim Yun-tae szerint a pártelnök szándéktól függetlenül „elferdített igazságot és hamis áldozati érzést” nyújtott a fiatal férfiak számára. 

A The Korea Herald szerint az adatok ellentmondanak a pártelnök álláspontjának, igenis van egyenlőtlenség a nemek között: a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet 2020-ban arról számolt be, hogy az általa vizsgált tagországok közül

Koreában volt a legnagyobb a nemek közötti bérszakadék,

a Világgazdasági Fórum a nemek közötti bérszakadékot vizsgálva 156 ország közül Koreát a 102. helyre sorolta. 

„Amennyiben Lee nem vesz tudomást a koreai társadalomban tapasztalható rendszerszintű szexizmusról, vagy elnézi azt, az már önmagában is kiváltság” – jelentette ki a professzor.

Bár Lee megközelítése sikerrel járt, sokak szerint nem tart majd sokáig.

– jelentette ki Shin Kyung-ah, a Hallym Egyetem női tanulmányokra szakosodott szociológiaprofesszora.

Rhee Jong-hoon politikai kommentátor szerint „Lee szeret úgy tenni, mintha a fiatalabb generációk hangja lenne a politikában. A kezdeti népszerűségének egy részét annak köszönhette, hogy sokan azt remélték, fiatal kora miatt más lesz, mint a már befutott politikusok”.

Rhee szerint a pártelnöknek – amennyiben valóban törődik a fiatal koreaiakkal – olyan problémákkal kellene foglalkoznia, mint a munkanélküliség, a lakhatás és az öngyilkosság.

„Ez nem tarthat sokáig” – jelentette ki Rhee, majd hozzátette: „Vezetőként arra kellene törekednie, hogy meggyógyítsa az országot és összehozza az embereket, ahelyett, hogy a megosztottságot súlyosbítaná”.

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2022. január 30. 10:42
Előbb-utóbb, ez a biztos, de részben ez nem túl lelkesítő, részben az ember meglepően sokáig nem gondol rá. Szerencsére. Az élet tényleg egy csoda, persze nem mindig és egyfolytában. A mínuszos nem én voltam, bár nem nagyon értem a kapcsolódást.
namégmitnem
2022. január 11. 16:18
A feminista gondolatot és az LMBTQ (stb. stb.) tébolyt kéretik szigorúan külön választani. A feminizmus továbbra is az, ami mindig volt: a két nem teljes jogegyenlőségét valló és annak megvalósításáért dolgozó "klasszikus" ideológia, amire ma is maximális szükség van a világ minden táján - főképp az ázsiai és afrikai kontinensen. Ezt a humanista gondolatot sajátította ki, ráakaszkodva erőszakkal, az ún. "újbaloldal", aminek egyébként semmi köze a munkavállalók érdekeiért kiálló szociáldemokráciához, ám valamiképp "újmarxista" színezetű. ENNEK volt szüksége valamilyen már létező mozgalomra, hogy belekapaszkodhasson, rátapadhasson és vektorként használhassa a saját céljaira: a legerőszakoltabb, legparttalanabb "gender"-variációk kényszerű elfogadtatására, az ezt szolgáló véleményterrorra - mindarra, aminek ma tanúi vagyunk. EZ tehát távolról sem feminizmus, hanem erőszakos manipuláció.
Saksafar
2022. január 11. 16:17
Amit leírtál az teljesen normális, de a feminizmus nem ez. Itt nem áll meg, hanem gyakran az agyamentségig nyomja a hamis baromságokat. Ugyanakkor egyelőre csak a nők képesek életet adni, ebből a szempontból irigylendők és a férfiak felett vannak, a férfi viszont többnyire erőben van a nő felett. Azt hiszem kimondható, hogy még egy darabig nem leszünk teljesen egyenlőek, hanem kiegészítjük egymást, de számomra ez egy sokkal színesebb világ, mint amilyen egy tökegyforma férfiakból és nőkből álló lenne. Amúgy látod milyen modern és előremutató nyelvünk van, nincs hímnem és nőnem a magyarban?
kukasmacska
2022. január 11. 16:16
A szótári definíció igen szép, de ha megnézni, elolvassa, meghallgatja az ember a feminista véleményvezéreket, kőkemény férfiutálatot és lenyomási szándékot lát és hall.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!