Itt lenne az ideje egy őszinte beszélgetésnek arról, mivégre működik a magyar Országgyűlés
Vagy beszéljük meg, hogy helyettük mi hogyan és mit tudunk a közvetlen demokrácia önkiszolgáló kasszájánál bepittyegtetni.
Jelentősen nőnek a házi pálinkafőzés adóterhei, miután párlat-adójegyet vezet be a kormány, amely 700 forintba kerül és egy liter pálinka főzésére jogosítja fel a magánfőzőt. Egy magánfőző összesen 86 darab adójegyet vehet. A szakértők a feketefőzés elterjedésétől tartanak.
Továbbra is megmarad a magán pálinkafőzés jogintézménye; a magánfőzést minimális költség és adminisztráció terheli – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) főosztályvezetője kedden az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága szőlő- bor- pálinka albizottságának ülésén.
Palotai Kinga – amikor a jövedéki törvény módosításával kapcsolatos változásokat ismertette a jelenlévőkkel – elmondta, hogy bevezetik a párlat-adójegyet. Egy adójegy 700 forintba kerül, és évente minimum 5, maximum 86 darab vásárolható belőle a vámhatóságtól. Egy párlat-adójegy egy liter párlat előállítására jogosítja a magánfőzőt.
Hozzátette: a főzőberendezést továbbra is regisztrálni kell a helyi önkormányzatnál. Szükséges azokat a nyilatkozatokat is megtennie a magánfőzőnek, amik a magánfőzésnek való megfelelést támasztják alá. Ilyen például, hogy a magánfőző gyümölcstermesztőnek minősül, és saját alapanyagból állítja elő a párlatot.
A Híradó.hu információi szerint emellett továbbra is megmarad a 2015. januárjában bevezetett 1000 forintos átalányadót, amelyet önbevallásos alapon a helyi önkormányzatoknak kell befizetni. Az EU azonban ezt kevésnek tartotta, ezért vezették be az új adót, amelyet literenként vetnek ki.
A Híradó.hu által megkérdezett Bükki Pálinka Lovagrend elnöke szerint az idei évre érvényes ezerforintos átalányadó összege olyan kicsinek számított, hogy a többség bejelentette az otthoni főzést, azonban ez a jövőben nem biztos, hogy így lesz, hiszen jelentősen növekednek majd az otthoni főzés terhei. Orosz János nagymester szerint az újabb adóteher miatt jövőre újra elterjedhetnek a feketefőzések, ami miatt a házi főzetek minősége is romolhat.
A Nógrád megyei Márkházi Pálinkafőző Társaság egyik tulajdonosa szerint már idén is jelentősen csökkent a bérfőzésből fakadó forgalmuk az átalányadó miatt, azonban ő is arra számít, hogy az új adónem miatt újra feketén fogják főzni a pálinkát.