Világörökség lehet a Születés temploma

2011. február 08. 15:23

A kulturális világörökség részévé válhat a betlehemi Születés temploma és a városban lévő zarándokút, miután a Palesztin Nemzeti Hatóság hétfőn javaslatot nyújtott be az UNESCO-nak.

2011. február 08. 15:23

Javaslatot nyújtott be a Palesztin Nemzeti Hatóság hétfőn az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO). A betlehemi Születés temploma és a városban lévő zarándokút pozitív döntés esetén a kulturális világörökség részévé válhat. „Palesztina területén fekszik a világ legjelentősebb kulturális helyszínei közül néhány. Betlehem óvárosa és a Születés temploma ezek közül is kiemelkedik, és világszerte nagy jelentőséggel bír” - mondta Száeb Erekat palesztin főtárgyaló. Hozzátette: „Betlehem első lesz azoknak a helyszíneknek a sorában, amelyet a palesztinok jelölni akarnak”.

A IV. századból származó templomot azon a helyen emelték, ahol a keresztények hite szerint Jézus Krisztus született, a hely ezáltal egyike a legrégebbi és legnagyobb becsben tartott templomoknak. Sajnos azonban rossz állapota miatt veszélyben van az épület. A Születés templomát a görög és örmény ortodoxok, valamint a római katolikus egyház bonyolult együttműködése alatt irányítják, a három vallási irányzat és a palesztin hatóságok végül vasárnap jutottak megállapodásra a templom súlyosan sérült tetőszerkezetének felújításáról.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2011. március 04. 22:00
Eddig nem volt az? Az egész Szentföldet a világörökség részévé kell tenni, s mindenféle fegyveres ténykedést a legszigorúbban be kell tiltani!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!