Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Geopolitikai elemző: A következő két-három év döntő lesz a világháború szempontjából

2024. június 25. 08:30

Lenni, vagy nem lenni.

2024. június 25. 08:30
Palestinian Militants Launch Rocket And Ground Attack On Israel

Nyitókép: Amir Levy/Getty Images

Demkó Attila, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője közzé tett pár gondolatot arról, miért vagyunk a háborúk korában. Hangsúlyozza: „A következő két-három év várhatóan döntő lesz abban a tekintetben, hogy 

maradunk-e a sok kisebb háború paradigmájánál, vagy az egész összeáll-e egy világháborúvá. 

Tehát 2025, 26 vagy 27 olyan lehet a 21. század további alakulásának szempontjából, mint 1914. ”

„Most vannak vajon a balkáni háborúk (1912-1913)?” – teszi föl a költői kérdést.

Szerinte a fő kérdés az, hogy

 „az Egyesült Államok vezette nyugati koalíció miként reagál a Kína vezette »Heartland« tömb emelkedésére és asszertivitására.

Kérdés az is, hogy Kína és Oroszország hogyan kezeli a feltartóztatásukra tett kísérleteket, nem válaszol-e olyan túlzott módon, mint Moszkva tette Ukrajna 2014-es majd 2022-es megtámadásával.”

A szakértő hozzáteszi: „Az eszkalációs spirált bármelyik oldal és bármelyik válságzóna beindíthatja, az első világháború is indulhatott volna más körülmények között. A tüzek ott voltak sok helyen. Ma is ott vannak. A főbb szereplők között minimális a bizalom, és hiába vannak jelentős gazdasági összefonódások, érdekek, 

illúzió azt gondolni, hogy a gazdaság határozza meg a politikát. Nem, azt a történelmi percepciók, félelmek, vagy akár egyéni vezetői vágyak határozzák meg. 

A geopolitikának megvan a maga logikája, ami a gazdasági érdekekkel szemben önmagában is a konfliktus felé visz. De ha ehhez hozzádjuk az egyént, akkor még kiszámíthatatlanabbá válik a pálya, Az pedig világos, hogy különösen Oroszországban és Kínában az egyéni vezetői döntéseknek nagy szerepe van.”

„A jó forgatókönyv – és én ezt tartom valószínűnek a nukleáris fegyverek visszatartó hatása (MAD) miatt, a sok ‘kis’ háború, újabb és újabb tűzfészkek fellobbanása. 

A rossz tudjuk mi”

 – hangzik el a vészjósló mondat.

 

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsolakomarom
2024. június 25. 09:37
"Demkó Attila, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője közzé tett pár gondolatot arról, miért vagyunk a háborúk korában. Hangsúlyozza: „A következő két-három év várhatóan döntő lesz " A fonokod szerint 2-3 hete a valasztas volt a donto......de latom 2026ban is ugyanezt akarjatok nyomni Keves lesz Pheoojjjjj
453682
2024. június 25. 09:36
"illúzió azt gondolni, hogy a gazdaság határozza meg a politikát", Az összes eddigi háború gazdasági okok miatt tört ki, csak hozzárendelnek valamilyen bullshit indokot hogy ne lógjon ki a lóláb. Szerintem, 5 éven belül mindenképpen lesz egy nagyobb háború, a gazdasági rendszer összeomlása miatt.
Patika
2024. június 25. 09:19
Szeretem a szagértőket, de én azt mondom minden nap egyre inkább fontosabb.
falcatus-2
2024. június 25. 09:12 Szerkesztve
Demkó megint lemaradt egy brosúrával. Szaporodhatnak a Putyinpincsik. Emmanuel Macron a Génération Do It Yourself (GDIY) podcastban kijelentette , hogy folytatja a párbeszédet Vlagyimir Putyin orosz vezetővel, és megjegyezte, hogy nem zárja ki, hogy egy-egy témában egy esetleges beszélgetésbe is kerülhet vele. „Hiszek a párbeszéd erejében, és folytatnám a párbeszédet Vlagyimir Putyinnal... Az elmúlt hónapokban nem volt,de nem zárom ki egyik vagy másik témában, így pl. az atomerőművekről vagy valami másról, de őszintén mondom, hogy mindig fontos a párbeszéd folytatása” – mondta Macron.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!