Németországból védték meg Orbánt, aki fontos beszédére csak gyűlöletet kapott Strasbourgban

2024. október 11. 21:38

Kellemetlen igazságokat sorolt fel a magyar kormányfő, és programot adott, de csak sértegetéseket kapott – a különbség látványos volt a német Nius elemzése szerint.

2024. október 11. 21:38

Nyitókép: FREDERICK FLORIN / AFP

***

Orbán Viktor Európáról elmondott legfontosabb beszédére Von der Leyen sértegetéssel válaszol – írta meg elemzésében a német NiUS portál.

A szerző, a veterán Ralf Schuler, a Bild berlini parlamenti irodájának vezető tudósítója, majd a lap parlamenti szerkesztőségének vezetője alaposan kiosztotta az európai mainstreamet, és méltatta a magyar kormányfő Strasbourgban elmondott beszédét.

Mint írta:

„Példátlan dolog történt az EU történetében!” Hiszen már a beszéde előtt gyűlölethullám fogadta a magyar miniszterelnököt, az EP-képviselők lényegében ellene tüntettek, sőt Terry Reintke zöldpárti képviselő egyenesen nemkívánatos személynek minősítette Orbánt – sorolta.

Pedig Orbán nem tett mást, mint

„elmondta tanácsi elnökségének legfontosabb beszédét, nyíltan kimondva az uniós politikával kapcsolatos, kellemetlen igazságokat”

Majd pontokba szedve ismertette a miniszterelnök álláspontját, némi kommentárt fűzve hozzájuk.

Összecsapás és az igazság

A migrációs válság kapcsán idézte a miniszterelnök helyzetértékelését az évek óta tartó migrációs nyomásról, ami hatalmas teher, különösen az Európai Unió külső határain.

„Az EU külső határait meg kell védeni!”

– ugyanakkor hozzátette, hogy minden eddigi próbálkozás sikertelen maradt, ugyanis külső hotspotok nélkül „nem tudjuk megvédeni az európaiakat az illegális migrációtól”. S a kényelmetlen igazság: „ha egyszer beengedünk valakit, soha többé nem küldhetjük haza”. Az EU menekültügyi rendszere ma nem működik – mondta ki a magyar kormányfő – a megoldás nem más, mint csak azokat beengedni, akik erre engedélyt kaptak. Ugyanis az illegális migráció Európában az antiszemitizmus, a nők elleni erőszak és a homofóbia növekedéséhez vezetett.

A gazdasági helyzet vonatkozásában azt a helyzetértékelést idézte a lap Orbántól, miszerint Kínához és az Egyesült Államokhoz képest az EU gazdasági növekedése az elmúlt két évtizedben lelassult, jóval magasabbak az energiaárak, ami a beruházások fő akadálya, s hogy az EU jelentős GDP-növekedést veszített az orosz energiaellátástól való elszakadással.

A klímavédelem kapcsán is idézte a magyar elnökség javaslatát a lap a miniszterelnök előadásából, aki megjegyezte, a zöld átmenet önmagában nem oldja meg a fenti gondot, még a célok 2030-as elérése ellenére sem lehet kizárni a fosszilis üzemanyagok használatát. S hiába ígértek új, „zöld” munkahelyeket az átálláshoz, ha a többi iparág termelékenységét csökkenti a dekarbonizáció – foglalta össze a miniszterelnök szavait a szerző.

Ezt is ajánljuk a témában

A NiUS újságírója megjegyezte: Orbán szándékosan kerülte az ukrán háború kényes témáját, von der Leyen viszont belecsapott, akitől idézte az 1956-os párhuzamot, és hogy szerinte „még mindig vannak, akik nem az agresszort, hanem a megtámadottakat okolják ezért a háborúért”. Nekiment Orbánnak migráció terén,

ahol von der Leyen nem a magyar határkerítést dicsérte, hanem Orbánt támadta az embercsempészek állítólagos szabadon engedésével és az állítólagosan ellenőrzés nélkül Magyarországra engedett orosz állampolgárokkal – írta Schuller.

Mint a szerző hozzátette:

Orbánnak „nemcsak meg kellett hallgatnia von der Leyen beszédét, hanem a képviselők – köztük Manfred Weber (CSU) EPP-vezér – sértéseinek valóságos özönét is el kellett viselnie”.

Ám a miniszterelnök visszavágott, így az elemzés: egyértelművé tette, hogy szándékosan nem említette Ukrajnát, ugyanakkor kijelentette: „ha nyerni akarunk, előbb bátornak kell lenni elismerni, ha veszítünk. És az ukrán fronton veszítünk”, akkor se, ha másként viselkedünk. Márpedig azért – terelte rá von der Leyen felelősségére a disputát – hogy az EU, részben az EB elnökének köszönhetően – „hanyagul, téves ítéletek alapján és elhibázott stratégiával szállt be ebbe a háborúba”. Most is folyamatosan halnak meg emberek Ukrajnában, ezért új stratégia kell – idézte a miniszterelnököt a lap.

Weber is megkapta a magáét

Aki, mint írta Schuler, „Webernek is keményen odaütött”, emlékeztetve, hogy a magyar kormánypárt nyerte meg az EP-választásokat Magyarországon, míg Weber pártja alig 30 százalékot kapott, illetve, hogy maga Weber nem kért a magyarok támogatásából 2018-ban az EB-elnöki posztjához, s hogy Weber ezért haragszik rá, s ezért lett hungarofób.

A lap felidézte a miniszterelnök válaszát az oroszok állítólagos beengedésére, rámutatva, hogy összesen hétezren dolgoznak oroszok Magyarországon, míg Németországban 300 ezer, Spanyolországban 100 ezer orosz, Franciaországban 60 ezer ezzel szemben.

Aztán, így az elemzés, Orbán még keményebb hangra váltva közölte: az egység a sokféleségben nem az, hogy „ha nem értesz egyet a bizottság elnökével vagy a többséggel, akkor fogd be a szádat”. S végül még arra is rámutatott, hogy az Országgyűlésben a magyar kormánypártnak kétharmados többsége van, mégsem történhetne meg ilyesmi, sőt, minden párt megkapja az őt megillető bizottsági helyeket – utalva a Patrióták kigolyózására az EP-s és EB-s posztokról.

Ezt is ajánljuk a témában

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Menhetten
2024. október 12. 00:23
Minél hamarabb,de KELL az EU ügyészség ehhez!..
rr9905
2024. október 12. 00:17
...ne itt produkáld magad ,mert itt senkit sem tudsz meggyőzni ,menj a hitler-jugend oldalára a selyemmajmod a messiásod kebelére és könnyezd ki magad nagy náci könnyekkel ....
Performan
2024. október 11. 23:23
Azt hitte a sok hülye libernyák, hogy ezt következmények nélkül megteheti. Ursula, a korrupt szipirtyó már most úgy üldögél ott, mint nemsokára a vádlottak padján.
sexykitty-5000109
2024. október 11. 23:17
🍓 ️ ­É­­r­t­­­é­­k­­­e­­­l­­­d­ ­a­ ­­­s­z­e­­x­i­­­ ­p­­u­n­­c­i­­m­a­­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­.­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­­.­𝐅­­­𝐔­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!