Ennyire közelről még sosem kevertek le pofont Ursula von der Leyennek

2024. szeptember 17. 05:38

Hány ilyen „elvtársi” jelzés kell még ahhoz, hogy a bizottsági elnök nyitottabb legyen a jobboldal felé, mint egy lelakatolt vakablak?

2024. szeptember 17. 05:38
VON DER LEYEN, Ursula
Varga Mátyás Zsolt
Varga Mátyás Zsolt

Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Választások után mindig megindul a politikai átrendeződés. Ennél kevesebb igazságtartalommal is jöttek már létre politikatudományi axiómák, így ezen nem ildomos meglepődni. Azon viszont, hogy szinte azonnal kétoldalról betámadta két egészen magas szinten levő uniós tisztségviselő Von der Leyent, már annál inkább ildomos. Egyrészt az a belső piacért felelős Thierry Breton dobbantott egy utolsó odaszúrással Ursula von der Leyen mellől, aki kis túlzással egy központilag cenzúrázott orwelli megfigyelőállamot akart az egész Unióban kiépíteni. Másrészt Mario Draghi – akit maga Von der Leyen kért fel, hogy készítsen egy versenyképességi jelentést az EU-ról – is odaszúrt felkérőjének: burkoltan ugyan, de jelentésében kritizálta a bizottsági elnök irányítását, valamint rámutatott, hogy 

a Von der Leyen által propagált „zöld átállás” káros volt az EU-ra – és az EU hosszútávú jövőjére is. 

Érdekes adalék, hogy Breton szerint Ursula áskálódott a háta mögött, és befolyásosabb helyeket ajánlott Franciaországnak, ha Bretont visszahívják, ami szerinte „tanúbizonysága [Ursula von der Leyen] megkérdőjelezhető kormányzásának”.

Breton és Draghi személyéről, vízióikról és nyilatkozataikról lehet is és kell is beszélni, sőt még inkább: vitába kell szállni velük. Mindketten két kézzel öntenék a pénzt az uniós védelmi iparba, mindketten növelnék az Unió tagállamokra gyakorolt befolyását, és szintén mindketten el is adósítanák azokat közösen. Finoman szólva sem tűnnek ezek jó ötletnek,

de mutatják, hogy ideológiailag mennyire közel vannak Von der Leyenhez, és hogy mennyire közelről jött a két figyelmeztetés.

Ezért olyan fontos Breton „felmondása”, valamint Draghi jelentése: jelzik Von der Leyen gyengülését. Persze kis jelzések ezek, a Bizottság elnökét nemrég választották meg újra, vágyálom lenne azt remélni, hogy '29 előtt távozna.

Érdekes viszont abba belegondolni, hogy hány ilyen „elvtársi” jelzés kell ahhoz, hogy Von der Leyen borítsa az asztalt és nyisson a jobboldal felé – mert ne legyen kétely,

Von der Leyen annyira nyitott a jobboldal felé, mint amennyire nyitva tud lenni egy lelakatolt vakablak.

Gondoljunk csak az EP-ben a Patrióták köré felhúzott cordon sanitaire-re – és az azzal a választópolgárok millióitól utólagosan megvont beleszólási jogra az EU ügyes-bajos dolgaiba.

Lesz élet Breton és Draghi után is. Breton a kezdetektől fogva Németország és Von der Leyen ellensúlyozására volt biztosi pozíciójában, Franciaország pedig már egyből meg is nevezte az utódját – a januárban kinevezett francia külügyminisztert, Stéphane Séjournét, akit Macron valószínűleg azért javasolt, hogy a) országa megkapja az Ursula által ajánlott zsírosabb pozíciókat, b) előléptetésével eltegye az útból külügyminiszterét. Draghi volt olasz miniszterelnök, az Európa Központi Bank volt elnöke pedig a riport megírása után is ugyanolyan vígan ellesz, mint előtte volt, főleg, hogy a riport túlnyomó része megegyezett Ursula „álláspontjával”: több fegyver, több hitel, több innováció.

Már csak az a kérdés, hogy Breton és Draghi mekkora foltot ejtett Ursula renoméján – és hogy Ursula személye mennyi ilyen foltot bír ki, mielőtt rájön, hogy ha már gyakorlatilag az EU nagyasszonya, lehet hogy inkább mindenkit képviselnie kellene, nem pedig hagynia az EP-nek önkényesen kidobni többmillió választópolgár szavazatát. 

Mert beindult a „hatalmasok” közötti átrendeződés, sok farkas pedig német medvebocsot győzhet.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Varga Mátyás Zsolt

Mandiner

Idézőjel

Farkasokat irtó EU-s nagyasszonyok SMS-váltásai pedig megmaradnak az apparátus számára jótékony homályban.

 

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Felvidéki MAGYAR
2024. szeptember 19. 12:04
Máglyán égjen ez a náci-vörös qrw@! De az jó magas legyen, mert sokan vannak Európa jól fizetett, usa-csicska, sorosista sírásói!
EX_Terminator
2024. szeptember 18. 09:12
NEM TI FÉRGEK SOHA NEM LESZ ÚGY AHOGY TI AKARJÁTOK NEM TI FÉRGEK SOHA NEM FOGJÁTOK KEVERNI A SZÓSZT NEKÜNK. TI EGYSZERŰEN MEG FOGTOK DÖGLENI.
EX_Terminator
2024. szeptember 18. 08:58
AMI PEDIG A DRÁGALÁTOS KORDONOTOKAT ILLETI??? AZÉRT IS CSAK HULLÁK VAGYTOK MINDENÉRT EGYSZERŰEN CSAK HULLÁK VAGYTOK. MINDEGY MIT TESZTEK SOHA NEM FOGUNK KÖZÖSKÖDNI MINDEGY MIT CSINÁLTOK SOHA NEM FOGOM AZ OCSMÁNY JÁTSZADOZÁSOTOKAT EMGTŰRNI, MINDEGY MIT TESZTEK ITT TI FÉRGEK AZ ÉG ADTA ÉG VILÁGON MINDENÉRT CSAK A VÉR FOG FOLYNI.
EX_Terminator
2024. szeptember 18. 08:36
NEM LESZ ITT VÁLASZTÁS SE SEMMI MÁS, TE RÜHES KURVA TE ELMEBETEG FÉREG VAGY ELTAKARODSZ VAGY MEGDÖGLESZ.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!