Egyre brutálisabbak a svéd fiatalok, amit a bűnbandák is kihasználnak

2024. augusztus 21. 19:24

Akár egymillió koronát is kereshet az a fiatal, aki elvállal egy gyilkosságot. A toborzás a közösségi médiában történik.

2024. augusztus 21. 19:24
null

Nyitókép: Mickan Mörk / TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AFP

Svédországban több, mint háromszorosára emelkedett a tavalyi évhez képest azoknak a 15 év alatti gyerekeknek a száma, akiket gyilkossági kísérletben való részvétellel gyanúsítanak, derült ki az ügyészség friss adataiból – adta hírül a Magyar Nemzet a svéd Fria Tidelre hivtkozva. Ebben az évben, júliusig bezárólag, nem kevesebb, mint 93, 15 évnél fiatalabb gyereket gyanúsítottak meg ilyen ügyekkel kapcsolatban, míg 2023 azonos időszakában csupán 26 személyt – jelentette az SVT.

A svéd rendőrség szerint ezeknek az úgynevezett „gyerektorpedóknak” a toborzása már nagy erőkkel zajlik a közösségi média és a titkosított alkalmazások révén.

Úgy vélem, hogy ez a bűnözői hálózataink részéről egy tudatos taktika. Nagyon hatékony és kíméletlen. Egy valódi rémálom'” – mondta Carin Götblad, a NOA rendőrségi vezetője, utalva arra, hogy egyre több fiatal vonódik be gyilkossági kísérletekbe. Így fogalmazott: 

Nálunk az a helyzet, hogy a gyerekek saját maguk keresnek olyan lehetőségeket, ahol gyilkosságot követhetnek el. Ilyen helyzettel a modern világban máshol nem találkozni.

Carin Götblad már hosszú ideje küzd a szervezett bűnözés terjedése ellen, és tapasztalatai szerint egyre több átlagos, jó körülmények között élő gyerek is részt vesz ezekben a bűncselekményekben. Hozzátette: tavaly körülbelül kétszáz erőszakos cselekményt sikerült megakadályozni. A jövőbeli bűnözőket gyorsan toborozzák az online térben, ahol a merényleteket hirdetik a közösségi médián keresztül, illetve olyan alkalmazásokban, mint például a Telegram. Az elkövetők jelentős pénzösszegeket, akár egymillió koronát is kereshetnek vele. Azonban a kockázatok is magasak.

Valaki azt gondolhatja, hogy ez nagy összeg, de az a veszély, aminek ki vagy téve, az a fenyegetettség, amit te és a családod is elszenved, az egész életedet tönkreteheti. Így már nem is tűnik olyan sok pénznek” – figyelmeztetett Hanna Paradis. Lisa Dos Santos ügyész pedig hangsúlyozta, mennyire fontos lenne, hogy a gyerekek ne férhessenek hozzá ezekhez az alkalmazásokhoz, és felszólította a szülőket, hogy nagyobb felelősséget vállaljanak gyermekeik okostelefon-használata kapcsán.

A megoldás egyszerű: a gyerekeknek nem szabadna ilyen alkalmazásokat használniuk” – mondta az SVT-nek. A rendőrség és az ügyészség arra is rámutatott, hogy az ilyen alkalmazásokat üzemeltető cégeknek nagyobb felelősséget kellene vállalniuk, hogy megakadályozzák az ilyen jellegű bűncselekményeket a platformjaikon. „Számtalan gyilkosságot segítettek elő. Szeretnénk nyomást gyakorolni ezekre a technológiai cégekre, hogy ne engedjék meg az ilyen tevékenységeket a felületeiken” – magyarázta Lisa Dos Santos az SVT-nek.

 

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kisstomi-2
2024. augusztus 22. 12:51
Svéd fiatalok ? Szó sincs róla,ezek Sverigesztanban élő, betelepült muszlimok !
q-q-ri-q
2024. augusztus 22. 06:15
Addig védték a bűnözők jogait, amíg idáig jutottak. Pedig ha felkutatnák a felbujtókat, a nyilvános kerékbetörés elég hatásos válasz lenne. Esetleg segítene a probléma felszámolásában.
mgyfree
2024. augusztus 22. 05:57
Lisa Dos Santos ősi viking név
letsgobrandon-2
2024. augusztus 21. 21:59
ki kell végezni a családjával együtt
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!