Merkel korábbi katonai tanácsadója megüzente Amerikának: „Orbán Viktor kísérlete példaértékű!”

2024. július 23. 17:53

Az Egyesült Államoknak szerinte tárgyalnia kellene fegyverküldés helyett, a békemisszió pedig helyes és észszerű.

2024. július 23. 17:53

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Az Egyesült Államoknak a nagy hatótávolságú fegyverrendszerek európai telepítésével párhuzamosan tárgyalnia kellene Oroszországgal a leszerelésről, ahogyan az a 80-as évek „euro-rakétaválsága” idején történt, de sajnos Washington részéről jelenleg nincs erre hajlandóság  – mondta a RIA Novosztyinak Erich Vad tábornok, Angela Merkel volt német kancellár volt katonai tanácsadója.

A tábornok szerint azok a rakétarendszerek, amelyekkel Oroszország a kalinyingrádi térségben rendelkezik, potenciálisan fenyegethetik Európát. Ugyanakkor sajnálja, hogy az Egyesült Államok kilépett a közepes és rövidebb hatótávolságú rakéták felszámolásáról szóló szerződésből (INF), amely jelentősen enyhítette volna az európai helyzetet.

„Ma ismét olyan észszerű megoldásokra van szükségünk, mint az akkori »kettős megoldás«. Így véleményem szerint jobb lenne, ha az új amerikai rakétarendszerek telepítését párbeszéd és leszerelési kezdeményezések kísérnék.

Sajnos jelenleg nincs ilyen hajlandóság. Talán az amerikai választások után ez megváltozik? Ez lenne a kívánatos”

– véli a tábornok.

Merkel egykori tanácsadója szerint nem valószínű, hogy a nyolcvanas évek eleji háborúellenes tömegtüntetésekhez hasonló tiltakozásokra kellene most Németországban számítani. „Személy szerint nem számítok komoly tüntetésekre az amerikai fegyverkezési rendszer kiépítése ellen.

De ez a látszólagos magától értetődő és a vita hiánya az amerikai fegyverrendszerek telepítéséről ijesztő tünet”

– mondta a tábornok.

Ezt is ajánljuk a témában

Megismételte, hogy a jelenlegi szomorú helyzetből csak tárgyalások útján lehet kilábalni. „Ez vonatkozik az ukrajnai háborúra is, amelynek nincs katonai megoldása, és csak remélni tudjuk, hogy lesznek olyan értelmes politikusok - Oroszországban és Nyugaton –, akik felvállalják ezt a feladatot” – mondta. Meglátása szerintOrbán Viktor példaértékű kísérletet tett arra, hogy az értelmetlen európai katonai eszkalációból kiutat találjon és politikai megoldásokat keressen. Ez a helyes és észszerű út” – tette hozzá.

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 116 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­É­­­r­t­­­é­k­e­­l­­­d­­ ­­­a­­ ­­­s­z­e­x­­i­­­ ­­p­u­­n­c­­i­m­­­a­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­.­­­𝐗­­𝟏­𝟖­.­­𝐅­𝐔­­­𝐍
Nasi12
2024. július 23. 19:09
A németek kezdik kapirgálni, hogy a börükre megy a játék.
Palatin
2024. július 23. 18:52
Ez a háború akkor kezdödött, amikor Clinton, - Gorbatcsovnak tett "isten bizony"-igérete ellenére elkezdte rohamtempoban bövíteni a NATO-t kelet felé. Ezért a háborúért, - ami egyértelmüen amerikai célokért folyik, ukrán és orosz vérrel, és a hasznos idiótaként fungáló európai aszisztanciával -, egyértelmüen at USA a felelös. Az oroszok, - teljesen érthetöen -, egyszerüen nem türhetik, hogy Moszkva alá az amcsik atomfegyvereket telepítsenek. Az ukránok maguk keresték a bajt, amikor szövetkeztek az amcsikkat Oroszország ellen. Ugyanis Ukrajna Nato-ba való felvételével pontosan ez volt az USA szándéka. Ha az oroszok nem indítottak volna háborút, ma már atomrakéták irányulnának a Kreml-re 4-500 Km távolságból, ami az oroszok számára egy sakk-matt szituáció lenne. Az USA-t már a világon mindenhonnan, vagy kiutálták, így maradt nekik vadászterületként Európa, azért kavarják most ist a fekáliát. A gyáva európai vezetés ez ellen nem hogy védekezne, söt még támogatja a saját megnyomorítását.
Palatin
2024. július 23. 18:37
Orbánnak több esze, nagyobb és tisztább átlátása van nemcsak az EURÓPÁT ÉRINTÖ HELYZETRÖL ÉS FEJLEMÉNYEKRÖL, HANEM A VILÁG DOLGAIRÓL IS mint az unió összes léhütö, botcsinálta fönöcskéinek együttvéve. NO WAR, NO MIGRATION, NO GENDER, NO KARÁCSONY, NO GYURCSÀNY, NO DOBREV, NO MAGYAR PÉTER, NO SOROS ! Ha a szívós munkabírását tekintjük: ORBÁN 1 GIGÁSZ Ha a politikai kreativitását tekintjük: ORBÁN 1 GÉNIUSZ Ha mint nemzetösszetartót tekintjük: ORBÁN 1 GARIBALDI Ha karizmáját, látnoki képességét tekintjük: ORBÁN 1 GURU Ha a békéért való bölcs kiállását tekintjük: ORBÁN 1 GHANDI
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!