Miért nehéz kilépni a háborúból?

2024. június 25. 10:39

Mind a Szovjetunió, mind Amerika elviselte valahogy, hogy kivonult Afganisztánból, ám egymással szemben nem engedhetik meg még a vereség látszatát sem.

2024. június 25. 10:39
null
Stier Gábor
Stier Gábor
Moszkva Tér

Nyitókép: Dimitar DILKOFF / AFP

„Figyelemre méltó, hogy Vlagyimir Putyin a napokban nemcsak az ukrajnai konfliktus befejezésének feltételeiről – Ukrajna semlegessége, területi követelések – beszélt, de ismét felvetette, hogy nem tűzszünetre, hanem tartós békére van szükség, ehhez pedig szélesebb kontextusban kell közelíteni a kérdéshez, így egy oszthatatlan eurázsiai biztonsági rendszer létrehozását kezdeményezi. Az orosz külügyminisztérium állománya előtt Putyin azt mondta, hogy az Ázsiához és Európához tartozó összes állam érdekeit figyelembe vevő biztonsági rendszer megteremtéséhez a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (CSTO), a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO), és a párbeszédre kész európai országok részvételével fognának hozzá. Javaslatához Putyin a hozzáfűzte, hogy már lehetetlen szó szerint visszatérni azokhoz a biztonsági javaslatokhoz, amelyeket 2015-ben, vagy akár két éve terjesztett elő, mivel azóta túl sok minden történt, és a feltételek megváltoztak, ugyanakkor változatlanok a párbeszéd alapelvei, és ami a legfontosabb, maga a párbeszéd tárgya.

Tehát hiába érlelődik egyre inkább a világban az igény ennek a háborúnak a befejezésére, hiába lennének igazából egyre inkább készen erre a közvetve vagy közvetlenül érintettek is, a háborúból egyikük sem tud egyelőre kilépni.

Eleve bonyolult a helyzet, hiszen mind a Szovjetunió, mind Amerika elviselte valahogy, hogy kivonult Afganisztánból, ám egymással szemben nem engedhetik meg még a vereség látszatát sem. Némi esélyt adhat ugyanakkor a háború intenzitásának lejjebb csavarására az a tény, hogy mint az Svájcban is látszott, az ázsiaiakat nem igazán érinti meg ez a háború, ám azért »globális Délnek« is mindinkább érdeke legalábbis a harcok leállítása. Éppen ezért lehet érdekes, hogy a következő »békecsúcsot« Szaúd-Arábia készíti elő, és itt már elképzelhető e téren a mostaninál komolyabb előrelépés. Ennek érlelődik az az előfeltétele, hogy minden érintett szereplő, és a megkerülhetetlen globális játékos jelen legyen.”

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2024. június 25. 18:22
fel kell osztani Europat. Ukrajna nem az amcsike. Ameddig eddig eljott a nato azt mar tartsak meg, de tovabb nem mennek. Ennyi.
Majdmegmondom
2024. június 25. 12:12
AZ USA minden honvédő háborúját idegen földön intézi. Szerintem, ha csak egyszer az életben megízlelné, hogy milyen az, amikor a sajátjai hullanak, amikor a saját gazdasága pusztul, talán legközelebb másként tekintene a világra. Addig... farokméregetés van és néhány ártatlan, de megvásárolható ország, ahol tovább lehet játszani.
hlaci83
2024. június 25. 10:41
Ha befejezik, akkor nem lehet “békekonferencia” néven összekalapozni pár milliárd dollárt, ami rögtön meg az USA-ba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!