Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

A „rossz turisták” ellen lázadnak világszerte

2024. május 23. 13:46

Akik olcsó sört isznak a tengerparton, és otthagyják az üres üvegeket a homokba szúrt csikkekkel együtt – különösen a britekre vannak kiakadva a turistaparadicsomok.

2024. május 23. 13:46

Nyitókép: GettyImages/Marco Bottigelli

***

Terjedelmes cikkben írt a BBC arról, hogyan kezdtek különbséget tenni a legnépszerűbb turistaparadicsomok az érkező vendégek között. Jelesül

a Kanári-szigeteken még tüntettek is áprilisban a turisták ellen,

de a csúcsszezon közeledtével Barcelonában, Athénban, Malagában és másutt is felemelték a hangjukat a helyiek.

Mint a BBC rávilágít, „sok lakos egyre inkább az úgymond »jobb« turistákra vágyik”.

Olyanra, aki tiszteli a helyi kultúrát és a természetet, nem pedig olyanra, aki olcsó sört vedel a tengerparton, majd otthagyja az üres üveget a homokba szúrt cigarettacsikkjeivel együtt. Olyanra, aki nem utolsósorban pénzt költ a helyi boltokban, fellendíti a helyi gazdaságot, és tisztelettudóan viselkedik, s nem olyanokra, akik rosszul viselkednek, nem tisztelik a helyi hagyományokat, és negatívan befolyásolják a helyiek életét, életmódját.

A lap által megkérdezett turizmuskutató azért kifejti, nem lettek rosszabbak a turisták az elmúlt évtizedekben, csak nagyon sok lett belőlük: a covid óta évről évre nő a turisták száma, aminek az idegenforgalmi hatóságok örülnek, a lakosság kevésbé, így kénytelenek a településvezetők rájuk tekintettel korlátozásokat bevezetni.

Így jönnek a helyi megküzdési stratégiák.

  • Velencében az egynapos kirándulásra is díjat számítanak fel
  • Idén már Barcelonában a helyi hatóságok leszedték a Google Mapsről az egyik buszútvonalat, hogy felférjenek a helyiek is a járatra
  • alkoholkorlátozások léptek életbe Ibizán és Magalufon

Ezt is ajánljuk a témában

Azzal is gondok akadnak, hogy ha sok pénzt is hoz a turizmus, az nem egyenlően oszlik el a helyiek körében, például a Kanári-szigetek turistaparadicsomaiban a lakosság harmada a szegénységi küszöbön él. Hiszen ha a helyiek is látnák a hasznát a turizmusnak, kevesebb lenne a felzúdulás – véli a lap által megkérdezett szakértő.

Egyes országok igyekeznek a „megfelelő” turisták számára vonzó célponttá válni, így Új-Zéland vagy Izland a természeti környezetet kedvelő minőségi turistákra helyezné át a hangsúlyt a marketingben, ahogy Amszterdam is igyekszik füves bulivárosból a kultúrturisták célpontjává válni.

Eközben más módokon is igyekeznek jobb viselkedésre bírni a turistákat: figyelmeztetésekkel, „fogadalmakkal”, de az említett adók és illetékek is ebbe a sorba tartoznak, Velence a maga 5 eurós beugrójával még egész szerény, Bhutánban 2019 óta napi 100 dolláros idegenforgalmi adót kell fizetni;

Amszterdam a vendéglátóhelyek ágyainak számát tervezi korlátozni, és szállodastop van érvényben, és legénybúcsú-ellenes kampányt is indított, elsősorban a britek körében.

 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-93
2024. június 15. 02:14
🍓 ️ ­­­É­­­r­­t­é­­­k­­­e­­l­d­ ­­a­­­ ­­s­­­z­e­x­­i­­­ ­­p­­u­n­c­­i­­m­­a­­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­­.­­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­.­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
altona-2
2024. május 23. 21:49 Szerkesztve
"Bhutánban 2019 óta napi 100 dolláros idegenforgalmi adót kell fizetni;" Belesemerek gondolni, hogy mi lehet propánban?
Ad majorem Dei gloriam
2024. május 23. 18:29
Gondolom a turizmusból származó bevétel nem zavarja őket.
nemecsek-3
2024. május 23. 16:22
Akkor már a repülőn lehet kezdeni a lázadást mert botrányos az utasok viselkedése az ország színétől függetlenül
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!