Bolygómentő ötlet a Toyota jóvoltából: tisztítani szeretnék a levegőt az autóikkal

2024. március 03. 08:32

A világ egyik legkomolyabb autógyártója elképesztő kutatás-fejlesztési projektet indított.

2024. március 03. 08:32
null

A Toyota elkezdett olyan paneleket készíteni és tesztelni, amelyek az autó elejébe építve szén-dioxid szűrőként működnek – olvasható a G7 hasábjain. Az alapötlet a cikk szerzője szerint annyira egyszerű és logikus, hogy már évtizedekkel ezelőtt is lehetett volna vele kísérletezni. 

„Aligha van ennél jobb globális hordozóeszköz arra, hogy átszűrjük vele a levegőt, és minél több szén-dioxidot vonjunk ki belőle. Ha a közlekedés az egyik fő felelőse az üvegházhatású gázok kibocsátásának, már csak erkölcsi okokból is jól mutatna, ha épp az autókat próbálnánk meg szennyezőből tisztító eszközzé fejleszteni” 

– írták a gazdasági portálon.

A megvalósításnak rengeteg műszaki és gazdasági problémája van, de a Toyota komoly kutatás-fejlesztési projektet indított, amiből kiderülhet, egyáltalán meg lehet-e oldani ezeket. A technológia még gyerekcipőben jár: egy viszonylag kis felületű, kör alakú szűrőről van szó, amelyet a kocsi orrába építenek. A hatékonyság is messze elmarad még attól, hogy biztosra vegyük a kísérlet sikerét.

Nyitókép: Valeria Mongelli / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP

 

Összesen 188 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
falcatus-2
2024. március 07. 09:24
Pandala azt ki tetszett felejteni, hogy már 2 nappal a Natur-ben megjelent LEKTORÁLT cikkük után megzsarolták őket és ezért voltak kénytelenek visszavonni. Eredményeiket később maga a NASA erősítette meg. A fotoszintézis nem abból áll, hogy co2+ víz. bonyolult kémiai folyamatok kísérik. A két kutató később újra megerősítette korábbi véleményeiket mérésekkel is a brazil és afrikai esőerdők lombkoronájában.
falcatus-2
2024. március 04. 13:10
Szilvarózsa: "Ezzel szemben a fotoszintézis leegyszerűsített folyamata: 6CO2 + 6H2O = C6H12O6 (glükóz) + 6O2" Itt tévesztett nyomvonalat. Ahogy aposztrofálta ez a LEEGYSZERŰSÍTETT folyamata. A fotoszintézis, és a növények ezáltal vezérelt kémiai életfolyamatai során rengeteg vegyület, molekula képződik. Még hazai évelő(szigorúan védett, ritka) növény is van, amelyik nyáron, virágzása alatt délidőben metánt szintetizál és bocsát ki maga körül. Nagyon kicsit, de szélcsendes időben látványosan dokumentálható pl.gyufával ellobbantható.
falcatus-2
2024. március 04. 09:31
békalepcse2.0gebsi1 2024. március 03. 17:41 Akkor magyarázd meg kérlek hogy lehetséges az, hogy qz egye kísérletnél nyitott volt a kísérleti tér a föld felé és nem volt probléma sem az oxigénnel sem a azénsioxiddal. Amikor a föld felé is tárták a teret, rögtön elfogyott aza okcigény és fedúsult a cokettő? Nincs számodra értelmezhető összefüggés? .." Talajkémiát és a talaj mikrobiológiáját kéne röviden (10 perc) tanulmányoznia.Javasolt irodalom: D.Heinrich-M. Hergst : Ökológia Springer Verlag , Budapest, Berlin 1995 Elemi ökológiai folyamatok Talajok ökológiája 32.o.-tól a 110.o.-ig Próbálja meg antikváriumban megszerezni, közérthető és élvezetes lesz. Segíteni fogja a megvilágosodásban.
Autofocus
2024. március 03. 20:19
Én amúgy bírom a főnit, Akio Toyodát, rendes autóbuzi ember, szóval két dolog lehet, egy, ha tényleg van értelme, kettő, ha ez egy japán fricska a zöldhisztériára.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!