Kicsi, de nagyon fontos szövetségesét veszítette el Oroszország

2024. február 24. 06:04

Az örmények megsértődtek, amiért az a karabahi konfliktusban magukra hagyta őket Moszkva az azeriekkel szemben.

2024. február 24. 06:04

Drámai bejelentést tett Nikol Pashinjan örmény miniszterelnök – írta meg a Politico.

A politikus ugyanis közölte: Örményország felfüggeszti tagságát a Moszkva-vezette katonai szövetségben, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetében (KBSZSZ), amelyben egyébként bő két évtizede tag. A főleg exszovjet országok részvételével felállított mini Varsói Szerződés ugyanis Pasinján szerint egyszerűen

„nem teljesítette biztonsági kötelezettségeit Örményországgal szemben”, ami pedig nem maradhat következmények nélkül.

Az oroszok ugyanis nem avatkoztak be érdemben, amikor a szomszédos Azerbajdzsán – amely egyébként nem is tagja a szervezetnek – tavaly újrakezdte az azeri-örmény konfliktust. Emlékezetes, a tavaly szeptemberi offenzívában Azerbajdzsán megszerezte/visszavette Arcah, vagy más néven Hegyi Karabah területét az ott regnáló de facto örmény köztársaságtól, miközben komoly atrocitások is történtek.

Ezt is ajánljuk a témában

A korábbi, olykor hónapokig elhúzódó konfliktusokkal ellentétben a tavaly szeptemberi támadás huszonnégy óra alatt eredményt hozott az azerieknek, az orosz békefenntartók pedig nem igazán avatkoztak közbe a helyzet megoldására. Pontosabban:

sokan simán otthagyták a posztjukat, mielőtt jöttek volna az azeriek.

Akkor sem igazán csináltak semmit, amikor a fegyverletétel után etnikai tisztogatás kezdődött – már azon túl, hogy a bázisaikra beengedték a mészárlás elől menekülőket –, és százezernyi örmény menekült indult meg az anyaország felé. Itt részletesebben is foglalkoztunk a konfliktus történetével a fegyverletételig.

Ezt is ajánljuk a témában

De vissza a KBSZSZ-hez. Pasinján már korábban közölte, az ukrajnai események hatására Moszkva képességei – többek között a tagállamok biztonságának garantálására – megváltoztak (értsd: meggyengültek).

Így Oroszország kevésbé hajlandó vagy képes megvédeni partnereit.

Hozzátette, Örményország most az EU-val és az Egyesült Államokkal együttműködve dolgozik azon, hogy megerősítse demokráciáját. Nem mellesleg a franciáktól rendeltek meg rengeteg harceszközt – fegyvereket, radarokat, éjjellátó szemüvegeket.

A dolog pikantériája az, amit a Politico is megjegyez:

Örményországban jelenleg is több ezer orosz katona állomásozik, a határait pedig ugyancsak ők ellenőrzik,

és ha Jereván azt akarja, hogy maradjanak, ki kell találni, hogyan folytatható az együttműködés. S Moszkva sem maradt rest a válasszal, Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára közölte, hogy Örményország nem nyújtott be hivatalos értesítést a döntésről, de bízik abban, hogy „örmény barátaink mindent elmagyaráznak nekünk”.

Kellemetlenebb pillanatban egyébként nem is jöhetett volna az örmény elfordulás az orosz vezetésnek; a kis ország önmagában is stratégiai jelentőséggel bír, nem csak azért, mert a régiót az itteni orosz erők segítségével tudják ellenőrzésük alatt tartani, de fekvése tágabb értelemben is fontos: Örményország a Kaukázus déli részein, Ázsia, a Közel-kelet és Európa közötti átjáró, amely Oroszország közel-keleti játszmáihoz is fontos híd, hídfőállás, ahonnan nem vonulhat ki, hiszen teret adna például az amúgy NATO-tag, és szintén a területben érdekelt Törökország térnyerésének.

A teljes szakítás azért is valószínűtlen, mert Örményország tagja az Eurázsiai gazdasági Közösségnek, a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatok rendkívül fejlettek, az orosz befektetések az országban pedig – az energetikai, telekommunikációs és bankszektorban is – igen jelentősek.

De egy valószínű: katonai, geopolitikai téren az oroszok egy kicsi, de annál fontosabb szövetségesüket vesztették el.

***

Nyitókép: tapintható feszültség – Pasinján és Putyin Szentpétervárott – tavaly december 26-án. Forrás: Vladimir SMIRNOV / POOL / AFP

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lajajakab11
2024. február 25. 15:53
MINDEN moszkovitának INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA ezüstgolyóval! Körönként prémium VODKA " KREMLIN Special Metanol " grátisz! ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! Haladóknak noviCSOKI ! KGB RAJONGÓKNAK BAJKÁL-TÚRA ÖRÖKLAKÁSSAL! csak a FÉLkegyelműek válaszoljanak!!
2024. február 24. 12:14 Szerkesztve
De nem Oroszország hagyta magára az örményeket, hanem az amerikaiak bábja jutott hatalomra, és hátbaszúrta Oroszországot. Az azeriek csak azért tudták elfoglalni a területet, mert az örmények kijelentették, hogy az azeri terület. Ezzel elárulva az ott állomásozó orosz békefenttartókat. Bizonyára tetmes juttatásért cseréba.
rugbista
2024. február 24. 08:05
Megsértődhettek, de a muszlim tengerben kire számíthatnak? Az USA tán megvédte őket?
remi
2024. február 24. 07:57
Ez a cikk egy ökörséghalom. Valójában ez a pasinján a nyugatiak embere, az mi6-hoz és a cicához egyaránt be van kötve, mióta hatalmon van azóta folyamatosan megy a "nyugatosodás". Amúgy a napokban már a perzsák is rájuk szóltak, hogy pofa súlyba, nem fogják engedni, hogy usák katonai bázisok épüljenek a szomszédba, mert már ott tart a dolog, hogy pasinján odahívta az usákokat, helyszínt ajánlgatott katonai bázisoknak. De ennek a trendnek csak az a vége lehet, hogy örményország eltűnik a térképről, az azeri politikusok jó ideje már "ideiglenes" vagy "feltételes" határként emlegetik az azeri-örmény határt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!