Netanjahu eltökélte magát: „a teljes győzelemig” folytatja a gázai offenzívát

2024. január 19. 10:04

Az izraeli miniszterelnök kijelentette az Egyesült Államoknak, hogy ellenzi a palesztin állam létrehozását.

2024. január 19. 10:04
Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu at Gaza border

Az izraeli miniszterelnök Benjamin Netanjahu sajtótájékoztató keretében elárulta: megfogadta, hogy „a teljes győzelemig” folytatja a gázai offenzívát. Célja a Hamász megsemmisítése és a megmaradt izraeli túszok kiszabadítása, de hozzátette, ez a folyamat még hónapokig eltarthat – írja a BBC.

A Hamász által irányított egészségügyi minisztérium szerint Gázában csaknem 25 000 palesztin halt meg, és az övezet lakosságának 85%-elhagyta a lakóhelyét. Izraelre egyre intenzívebb nyomás nehezedik, hogy érdemi tárgyalásokat kezdjen a háború fenntartható befejezéséről.

Ezt is ajánljuk a témában

Izrael szövetségesei, köztük az Egyesült Államok a régóta szunnyadó „kétállami megoldás” újjáélesztését sürgették, amelyben egy leendő palesztin állam jönne létre. John Kirby, az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője elismerte, hogy az USA és Izrael „nyilvánvalóan” másképp látja a dolgokat. Netanjahu kijelentette, hogy Izraelnek biztonsági ellenőrzést kell gyakorolnia a Jordán folyótól nyugatra lévő összes szárazföld felett, amely magában foglalja a jövőbeli palesztin állam területét is.

Ez egy szükséges feltétel, amely ütközik a palesztin szuverenitás eszméjével”

– hangsúlyozta az izraeli kormányfő.

Netanjahu politikai pályafutása nagy részét a palesztin államiság elleni küzdelemmel töltötte, és éppen a múlt hónapban dicsekedett azzal, büszke rá, hogy megakadályozta annak létrejöttét.

Ezt is ajánljuk a témában

A Fehér Ház többször is megpróbálta már befolyásolni Izrael katonai politikáját: több precíziós irányítású fegyvert sürget az általános légicsapások helyett, valamint felszólított a kétállami megoldásra.

John Kirby elmondta, hogy az Egyesült Államok „rendkívül világosan” fogalmazott azzal kapcsolatban, hogy milyennek szeretné látni Gázát a háború után.

Olyan kormányzást akarunk Gázában, amely tükrözi a palesztin nép törekvéseit, szavazati joggal és hanggal. Annak érdekében, hogy ne kerüljön sor Gáza újbóli megszállására”

– erősítette meg.

A legutóbbi közvélemény-kutatások egyébként azt mutatják, hogy a legtöbb izraeli előnyben részesítené a megmaradt túszok hazahozatalát a Hamász megsemmisítésének potenciálisan lehetetlen céljával szemben.

Fotó: Israeli Government Press Office/Anadolu via AFP

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tasi János
2024. január 19. 13:23
A tetves féreg ennek érdekében szervezte magát a terrorakciót IS!
Barnabás.N
2024. január 19. 12:19
John Kirby: "Olyan kormányzást akarunk Gázában, amely tükrözi a palesztin nép törekvéseit," Akkor felállítanak egy olyan új palesztin kormányt, ami újra terror háborút indít? Merthogy a palesztinok 72 százaléka helyesli az okt. 7-i terrortámadást: https://www.hetek.hu/cikkek/online/dermeszto-felmeres-kilott-a-hamasz-nepszerusege-a-palesztinok-72
2024. január 19. 11:31 Szerkesztve
Egy kérdés: hogy lehet felszámolni a hamaszt , akiknek szent célja a zsidók kiirtása? Hogyan lehet civil áldozatok nélkül felszámolni, miközben a hamasznak az csak jó, ha sok a civil áldozat. Manipulálni lehet vele a közvéleményt. Még egy kérdés: azt miért szarja le mindenki, hogy izraeli CIVILEKET ölnek és tartanak fogva? Mert zsidók? Miért csak “elítélik” ezt - persze csak néhányan - de ezzel a lendülettel lapoznak is, és nem tesznek semmit? Folyamatosan a gázai civilekről beszélnek, emelik fel a hangjukat, tiltakoznak, ami érthető - legalább a gyerekeket ki kellene menekíteni onnan! - de senki nem foglalkozik az izraeli halottakkal, és a még mindig fogva tartott emberekkel. Pedig ők is csak ártatlan civilek. Nagymamák, anyukák, gyerekek. Tanárok, gyári munkások, iskolások. Őket miért szarja le mindenki?
Mich99
2024. január 19. 11:20
Bibi tudja, ha leáll, megölik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!