Nem tetszik nekik a rendszer: újratárgyalná az EU alapszerződéseit Hollandia parasztpártja

2023. szeptember 11. 15:02

A holland gazdák érdekvédelmi pártja ma vezet a közvélemény-kutatásokban: nemzeti szintű környezeti és migrációs politikát szeretnének. Választási programjukban egyértelművé teszik: nem akarják magukat alárendelni az Európai Unió minden szabályának.

2023. szeptember 11. 15:02
null

A holland Farmerek és Polgárok Mozgalma (BBB) azt szeretné, ha a jövőben újranyitnák az uniós szerződéseket, akkor Hollandia tárgyalja újra a környezeti, valamint a migrációs politikát – írja az Euractiv. 

A gazdák érdekvédelmi pártja márciusban a hollandiai tartományi választásokon meglepetésszerű győzelmet aratott. A csoport vidéken nagy támogatást élvez a holland kormány népszerűtlen nitrogén-politikája miatt. A párt a pénteken publikált választási programjában azt követeli, hogy az európai szerződések megnyitásakor Hollandiának tárgyalnia kellene arról: 

kapjon kivételt az EU migrációs és környezeti politikája alól. 

Az Euractiv megjegyzi: a párt már korábban is sokszor bírálta az EU környezetvédelmi politikáját, de a migrációval kapcsolatos álláspontja eddig nem volt ilyen egyértelmű. 

Programjában azt szorgalmazza a párt: évente 15 ezer menedékkérőre vonatkozó menekültkvótát vezessenek be, és a kvóta feletti összes menedékkérőt az új uniós migrációs megállapodás szerint kezeljék.

A lap azt is leírja: a BBB azt szeretné, ha a menedékkérelmeket az EU határainál is feldolgoznák, és 

több hatáskört kapna az Európai Unió határ- és parti őrsége, a Frontex.

A párt szerint az EU határországainak be kellene tartania a dublini szerződést, amely alapján ahol először belépnek a migránsok, ott kellene menedékjogot kérniük. 

Az EU természetvédelmi politikájával kapcsolatban a párt szeretné újratárgyalni a „Natura 2000” természetvédelmi területek méretét, mivel szerintük a jelenlegiek „túl kicsik és széttagoltak”. Ők olyan méretű természetvédelmi területeket szeretnének, 

amelyek elég nagyok ahhoz, hogy „önfenntartóak” lehessenek. 

A párt programjában fontos szerepet kap az élelmiszer-biztonság is kérdése is. A BBB a „Natura 2000” területek példáját követve az úgynevezett „Élelmiszer 2050” területek létrehozását szeretné.  „Bizonyos területek (termő- és halászterületek) nélkülözhetetlenek az élelmiszerek előállításához. Ezeket a területeket maguk az országok jelölik ki” – írja a párt. 

A BBB programja szerint a holland agrárszektornak és az élelmiszertermelésének nagyobb szerepet kellene kapnia a külpolitikában is.

 

Ezt is ajánljuk a témában

(Nyitókép: ANP MAG / ANP via AFP)

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemecsek-3
2023. szeptember 11. 18:03
Mindig is kérdéses volt számomra, milyen unió az amelyben az a Holland egy tag akitől hisztérikusan menekülni kell ha grátisz ajánl valamit
jevgenyij-viktorovics-prigozsin-2
2023. szeptember 11. 17:32
Műhús. Hollandia élharcos.
frankie-bunn
2023. szeptember 11. 16:11
Bszthjátok, ha a városi többség mást akar....(pl állatvédelmet, meg töcsköt-bogarat)
contractor-2
2023. szeptember 11. 15:59
Az EU-ban már semmi sem működik. Mindenki csak a Közös Piacot akarta, helyébe kapta ezt a szarkupacot. A britek is azért hagyták ott, mert ők soha nem is akartak semmilyen uniót, csak egy sima mezei közös piacot, ami teljesen normális elvárás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!