Hivatalos: drónokkal támadtak meg amerikai rombolókat a Vörös-tengeren

2023. december 24. 11:51

Közben a Pentagon azt is közölte, hogy iráni dróntámadás ért egy olajszállító hajót az Indiai-óceánon.

2023. december 24. 11:51

Az amerikai haditengerészet megsemmisített négy, a Vörös-tenger déli részén lévő amerikai romboló felé tartó drónt, amelyet Jemen húszik ellenőrizte részéről lőttek ki – jelentette be vasárnap az amerikai hadsereg Központi Parancsnoksága (CENTCOM). A parancsnokság az X közösségi platformon egyúttal azt is közölte, hogy az amerikai erők szombaton két, a térségen áthaladó hajó vészjelzéseire is válaszoltak. Az indiai, illetve norvég zászló alatt közlekedő olajszállító tartályhajók dróntámadást jelentettek.

A térségben néhány napja kezdődött az Egyesült Államok vezetésével zajló, a Vörös-tenger hajózási szabadságát biztosítani kívánó nemzetközi misszió, 

az őrjáratokban több tucat ország vesz részt.

Szolidarítás a palesztinokkal

A nemzetközileg elismert jemeni kormány ellen harcoló húszik több támadást indítottak a térségben Izrael felé haladó hajók ellen. A lázadók a műveleteket 

a palesztinokkal való szolidaritással indokolják, 

és leszögezték: minden, a zsidó állam felé haladó hajót célpontnak tekintenek mindaddig, amíg az izraeli blokád alatt álló Gázai övezet élelmiszerhez és orvosi felszereléshez nem jut. Mindeközben az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) szombaton azt közölte, hogy iráni dróntámadás ért egy libériai zászló alatt közlekedő, japán tulajdonban lévő olajszállító hajót az Indiai-óceánon, 200 tengeri mérföldre India partjaitól. A tárca közleményben kiemelte, hogy 2021 óta ez volt a hetedik, kereskedelmi hajó ellen elkövetett iráni támadás.

(MTI)

Nyitókép: MCS CHAD M. TRUDEAU / US NAVY / AFP

 

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2023. december 25. 10:11
"TommasoB_kanya 2023. december 24. 15:01 Az amerikaiak naiv demokraták. Hibáztak, mikor úgy gondolták, a jogállamiságot, a demokráciát és a szabadságot kivülről rá lehet erőltetni olyan népekre ( vietnami, afgán, magyar ) amelyek azt nem akarják, mert nekik jobban tetszik az egypárti diktatúra" Amikor az "uniparty"-t szopogató HÜLYE tomika - tudod, ahol cca. 200 év alatt nem volt HÁROM párt, ami elnököt, de talán még kormányzót sem adott volna... - diktatúrát üvöltözik, de nem viszik el mert ESETLEG imádkozik egy abortuszklinika előtt. HOL VAN GONZALO LIRA, te HÜLYE tomika?
templar62
2023. december 24. 16:21
Bush elnöknek jelentik : " Egy utasszállító nekiment Wtc - nek ." Bush elnök : " Már fél egy volna ? "
Hobby024
2023. december 24. 15:17
A világ demokráciájának hős védelmezője, az emberi jogok felülmúlhatatlan exportőre mindenütt jelen van. Missziói óvják az eltévelyedett nemzetek szabadságát atommal, rombolókkal, himarsokkal a Dél kínai-tengertől a Vörös- tengerig, Szíriától, Ukranáig mindenütt béke terem lépteik nyomán.
Mandiner444hu
2023. december 24. 15:07
Á, a négerek mindig háborúznak
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!