Putyin a barát, a Nyugat az ellenség?

2023. november 25. 09:58

Mi az oka, hogy valóban nem tűnnek már annyira rémisztőnek az oroszok?

2023. november 25. 09:58
PUTYIN, Vlagyimir
Jeszenszky Zsolt
Jeszenszky Zsolt
Magyar Nemzet

„Vannak, akik a keresztény Európa megmentőjének tekintik. És vannak, akik az Antikrisztusnak. De nem is kell hívőnek lenni, elég csak a nyugati fősodratú médiát olvasni ahhoz, hogy valaki meg legyen róla győződve: Putyin épp a világot – vagy legalábbis a nyugati civilizációt – fenyegető legnagyobb veszély. Természetesen egyik sem talált…

De ne csak Putyint nézzük, bár az ő személye is fontos. És még ne is csak Oroszországot… Hanem az egész Keletet és Nyugatot. Még tavaly márciusban jelent meg a Pesti­Srácok oldalán Az oroszok lennének a ­jófiúk? című írásom, amelyben részletesen foglalkoztam azzal, hogy a Nyugaton eluralkodó őrületek (woke, gender, LMBTQ stb.) hogyan ássák alá a társadalmakat, rombolják le azt a világot, amelyet a második világháború után felépítettünk, és hogy ennek az egész elmebajnak az orosz–ukrán háború vethet véget. Amelyben – részben épp a Nyugaton tomboló elmebajok miatt – hirtelen az oroszok már nem is tűnnek annyira ellenszenvesnek. De azért még ne rajongjuk körbe az oroszokat. (Ahogy az amerikaiakat se.)

Ám jogos a kérdés: mi az oka, hogy valóban nem tűnnek már annyira rémisztőnek az oroszok? Pusztán csak azért gondoljuk így, mert a Nyugat annyira megőrült mára, hogy elfelejtettük a kommunizmus egykori bű­neit? Vagy a nagy medve tényleg megváltozott? Nézzük meg a kérdést történelmi távlatból! 

A XX. század második felét végigkísérte a Kelet–Nyugat szembenállása. Persze létezik az Észak–Dél ellentét is, de a most vizsgált szempontból az egyik oldalon jól körülhatárolható az euroatlanti kultúrkör (amelyhez Ausztrália is hozzátartozik), a másik oldalon pedig nagyjából a világ többi része. Méretei­ben nyilván az utóbbi lényegesen nagyobb, gazdasági erejében viszont nem. (Bár erősen jön föl.) És persze nagyon nem homogén ez a világ: ott van benne a posztszovjet Oroszország, számos vele valaha lazábban vagy szorosabban szövetséges állam a világ számos pontján, Latin-Amerikától kezdve a Közel-Kelettől Délkelet-Ázsián át Afrikáig, és ott van Kína és India is. (Utóbbi tulajdonképpen sajátos anomália: bár a hidegháborús években sokáig jó kapcsolatot ápolt a Szovjetunió­val, de mindezt demokratikusan választott kormányokkal tette.)”

Nyitókép: MTI/EPA/Igor Kovalenko

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szarvas-2
2023. november 26. 16:14
Az eredeti irás alapján-kb ez a helyzet sokunk szerint. Is.
Akitlosz
2023. november 26. 15:39
"Putyin a barát, a Nyugat az ellenség? Mi az oka, hogy valóban nem tűnnek már annyira rémisztőnek az oroszok?" Egyszerű. Az oroszok maradtak normális emberek, nincsenek transzban, szemben a Nyugattal.
m-andi-ner
2023. november 26. 13:58
"Mi az oka, hogy valóban nem tűnnek már annyira rémisztőnek az oroszok?" A szabadság túlburjánzásával párhuzamosan a rend iránti vágy növekedése. De vigyázz: ebbűl megint baj lesz, more!
kovsa
2023. november 26. 11:54
koronaszepe 2023. november 26. 10:42 Tisztelt koronaszepe, látom még mindig aktív ez alatt a cikk alatt. Valahogy azonban elfelejtett válaszolni korábbi kérdéseimre. kovsa 2023. november 25. 21:07, ami megegyezik kovsa > koronaszepe 2023. november 25. 21:21 kérdésekkel. Tudom, egyesek azt állítják, hogy a vélemény olyan mint a s.gglyuk, mindenkinek van, de nem mindenki kíváncsi a máséra. Nos, ha csak és kizárólag a véleményről van szó, én kíváncsi vagyok másokéra is. Kérem, írja le a véleményét, válaszait a kérdésekről. Had tanuljak egy kis progresszív ideológiát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!