Magyarországra szöktette kisfiát egy apa, mert nem akarta, hogy román iskolába járjon

2023. október 04. 18:31

A férfi ellen vizsgálat indult.

2023. október 04. 18:31

A Maszol.ro a Bihoreanul portál értesülései alapján arról számolt be, hogy egy nagyváradi édesapa – aki a Nagyváradi Filharmónia csellósa – nemrég Magyarországra „szöktette” a fiát, mert nem tudtak annak édesanyjával megegyezni a gyermek oktatásáról. A Bihoreanul úgy tudja, hogy miközben a férfi magyar nyelvű tanintézetbe íratta volna gyermekét, a nő a bíróságon harcolta ki, hogy román nyelvű iskolába járjon a kisfiú.

Mint írták, a pár négy évvel ezelőtt vált külön, a nő szerint azért, mert 

az apa megtiltotta neki, hogy otthon románul beszéljen a gyermekükkel. 

A gyámságot a nőre ruházta a bíróság, de az apának is rendszeres láthatási joga volt, külföldre is vihette a gyermeket, annak nevelését érintő kérdésekben pedig  közösen kellett volna döntéseket hozniuk. Hozzátették, hogy ez viszont már az óvodai beiratkozáskor sem sikerült. A bíróság mondta akkor is ki, hogy a gyermek ingázhat az anya által választott román-amerikai óvoda és az apa által választott magyar óvoda között, attól függően, hogy épp melyik szülő felügyelete alatt van.

Az iskolaválasztás esetén ugyanakkor a nagyváradi bíróság tavaly májusban úgy ítélte meg, hogy román nyelvű osztályba kell íratni a gyermeket, mivel az töri a magyart és román nemzetiségűként van anyakönyvezve, a határozatot pedig idén februárban másodfokon a Bihar megyei törvényszék is helyben hagyta. Ez pedig felerősítette a szülők közötti viszályt.

A lap úgy tudja, az apa állítólag az anya beleegyezése nélkül thaiföldi kirándulásra vitte a fiút, hazudott neki és elutasította, hogy időben visszavigye a gyermeket a nőnek. Az anya emiatt távolságtartási végzést kért ellene egy hónapra. Nyáron még úgy tűnt, hogy az apa beletörődött a helyzetbe, de szeptember 11-én nem vitte el a gyermeket az iskolai megnyitóra, mint ahogyan az anyjának sem adta át – idézték fel.

Az anya feljelentést tett a rendőrségen, majd három hónapos bírósági végzést kért a gyermek védelme érdekében. A bíróság szeptember 20-án ezt jóváhagyta, azzal érvelve, hogy

 „az apa társadalmi és lelki erőszaknak vetette alá a gyermeket 

azáltal, hogy szándékosan elszigetelte az anyjától és a barátaitól, és rákényszerítette, hogy magyar nyelven beszéljen és tanuljon”. 

Vizsgálat indult az apa ellen

N. A. azóta már Magyarországra költöztette a gyermeket, ahol be is íratta egy iskolába, és miközben Nagyváradon megfellebbezte a távolságtartási végzést, Magyarországon pert indított, hogy megszerezze a gyámságot – írták.

Megjegyezték, hogy a Bihoreanul úgy tudja, hogy N. A. továbbra is a Nagyváradi Filharmónia alkalmazásában áll, de gyakorta hiányzik betegszabadság miatt. Szabadságkérelme kapcsán vizsgálat indult.

A nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
madas
2023. október 27. 15:53
"a nagyváradi bíróság tavaly májusban úgy ítélte meg, hogy román nyelvű osztályba kell íratni a gyermeket, mivel az töri a magyart és román nemzetiségűként van anyakönyvezve" Micsoda? Ilyen csak a "bezzeg romániában" lehet, hogy az oláh bíróság mondja meg, hogy ki milyen iskolába járjon!
Syndicalist-Cat
2023. október 05. 19:50
Valaki lőjje ki ezt a mocskos kúrvát legyen szives!
bölcsuhú
2023. október 04. 22:43
Ezért nem szabad vegyesházasságot kötni, mert a román anyák 90+%-a románná akarja nevelni a gyerekeket.
need-info
2023. október 04. 21:00
Eleve ott hibázott, hogy hozzáment egy ilyen nőhöz. A gyereket csak sajnálni lehet, hogy identitászavarban nő fel. Remélem magyarul fog tanulni és beszélni az élete hátralévő részében. Mocskos románok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!