A fű zöld, Izraelt Ukrajnából beszerzett amerikai fegyverekkel lövik

2023. október 10. 14:32

Évtizedek óta nem látott mértékű támadás érte Izraelt.

2023. október 10. 14:32
null
Jeszenszky Zsolt
Jeszenszky Zsolt
Pesti Srácok.hu

„Na jó, legyünk igazságosak: nemcsak Ukrajnából, hanem Afganisztánból is. Ám a helyzet még ennél is súlyosabb és abszurdabb: a Hamász részben amerikai pénzből működik. Na, de miről is van szó? Évtizedek óta nem látott mértékű támadás érte Izraelt. A kisebb-nagyobb terrorakciók, a késeléstől egy-egy rakétabecsapódásig, hosszú ideje rendszeresek, legalábbis az ezektől való félelem és a velük szembeni folyamatos védekezés a mindennapok része.
Ilyen nagy volumenű katonai műveletre azonban utoljára 1973-ben került sor, amikor a Szíria és Egyiptom vezette arab koalíció a hatnapos háborúban elszenvedett megalázó vereséget követően támadta meg Izraelt (és szenvedett végül súlyos vereséget).

A mostani attakot a Gáza-övezetet 2006 óta fennhatósága alatt tartó Hamász követte el. Nem nehéz belátni, hogy ez a szervezet alapból egészen más nagyságrendű fegyverekkel, illetve az ezekhez szükséges forrásokkal rendelkezik, mint amikor négy állam folytat és finanszíroz egy háborút. A Hamásznak (és az egyéb hivatalos és nem hivatalos palesztin terrorszervezeteknek) eddig is voltak ugyan rakétái, amikkel időnként lőtték Izraelt, de most több nagyságrendet ugrottak a fegyverek mennyiségében és minőségében. (A szervezettségről nem is beszélve.) Ezeket a modern fegyvereket valahonnan szerezték.

Gázában is van némi saját gyártás, Irán, Szíria és Szudán is rendszeresen szállít rakétákat, de a mostani támadáshoz használt arzenál jelentős része amerikai. Az nemigen valószínű, hogy besétáltak a Walmartba, és ott vették volna őket. Vagy hogy a Raytheont felhívta volna Jahja Szinva Hamász-vezér, hogy »Jó napot kívánok, ötezer rakéták szeretnék«. A Raytheon, a Lockheed-Martin és hasonló fegyvergyárak nagyjából bármilyen galádságra képesek, de a Hamászt nem mernék felfegyverezni.”

Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Szaber

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
0123456789-2
2023. október 11. 10:55
Zsóti tévedsz, Afganisztánból (legalább 95%). Zsóti hogy állsz a kecskékkel?
fraktoaster
2023. október 10. 21:32
A Hamász nyilván kapott fegyvereket az oroszoktól és az ukránoktól is. Egykutya... Az oroszoknak ez nagyon jól jött (gyakorlatilag zelenszkij és ukrajna ment a futottak még kategóriába). Az ukránok meg hát... aki több pénzt ad, annak adjuk el a nyugati fegyvereket.
letsgobrandon-2
2023. október 10. 20:42
És a 13 000 ENSZ patkány semmit sem vett észre abban a picsányi buckalakó gettóban az egészből ... most csak gázában több arab mi él mint egész izrühelben a létrejöttekor hála a fogyatékos nyugati geciknak akik 1950 óta tömik pénzzel a dzsihadistákat ... eleve orbitális baromság volt az angoloktól , hogy átadták az a megszállt területet a szlávzsidóknak
Pelso j.
2023. október 10. 20:16
Néhány bizonyítékot beszúrhattál volna. Jó, az nálatok nem kell...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!