Svájci páncélos semmisült meg az ukrán fronton

2023. augusztus 09. 20:10

Még március végén indult vizsgálat Svájcban, miután a Mowag vállalat terepjáróit lefotózták az ukrán-orosz fronton.

2023. augusztus 09. 20:10

Az X közösségi oldalon (korábbi Twitter) láttak napvilágot képek arról a svájci gyártmányú páncélosról, amely az ukrán fronton semmisült meg. Az eset különlegességét az adja, hogy

 az alpesi ország hivatalosan nem járult hozzá ahhoz, hogy az általa gyártott fegyvereket Ukrajnába szállítsák. 

Ezzel is ki akart tartani évszázadokra visszanyúló semlegessége mellett. A Portfolio az eset kapcsán arról írt, hogy még március végén indult vizsgálat Svájcban, miután a Mowag vállalat terepjáróit lefotózták az ukrán-orosz fronton. A cég tagadta, hogy ők szállították volna a szóban forgó járműveket Ukrajnába. Akkor úgy tűnt, hogy Dánián keresztül juthattak el a páncélozott terepjárók az ukrán frontra.

A lap felidézte, hogy azóta kiderült, Dánia valóban vásárolt 36 darab páncélozott Mowagot még évtizedekkel ezelőtt, de ebből 27 darabot már tovább is értékesített, méghozzá a német FWW Fahrzeugwerke katonai vállalat számára.

A cég végül 11 darab páncélos jármű exportjára kapott engedélyt a német védelmi minisztériumtól, 

így jutottak Kijev kezére a Svájc által féltve őrzött terepjárók.

A Portfolio megjegyezte, hogy ez a lépés akár diplomáciai feszültségeket is okozhatott volna, ám Bern nem ítélte el a németeket a kiviteli tilalom megsértése miatt. Ugyanakkor a céget eltiltották a svájci fegyverekkel való kereskedéstől – ismertették.

A vonatkozó bejegyzést alább tekinthetik meg:

***

Nyitókép: Twitter-fotó

 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2023. augusztus 10. 17:05
Erre csakis a szokvány szöveget tudom mondani: minek ment oda? Túl jó dolga van, vagy a semlegesség már nem opció?
balbako_
2023. augusztus 10. 07:35
Bűnözők támogatják Ukrajnát!
Uztu
2023. augusztus 10. 06:43
Semleges svájc 🤣
NoFace
2023. augusztus 10. 06:16
Hivatalosan az van, hogy nem küldenek saját gyártású fegyvert de azért valahogy ki kéne próbálni valós, harci körülmények közt! Ezt a dilemmát kéne valahogy feloldani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!