Riportot hamisítva csinált zöld propagandát a német köztévé

2023. augusztus 03. 06:37

A Tagesschau bolti riportjában egy német polgárnak sem tetszett a klímavédelemre hivatkozva megdrágított élelmiszer, így egy kollégájuk játszotta el az ujjongó, zöldtudatos vásárlót a megfelelő üzenet kedvéért. Az eset korántsem példátlan.

2023. augusztus 03. 06:37
null
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Az utca emberét kérdezni nem mindig kellemes feladat: a lepattintástól a beszólásokon át ráérős őrültek végtelen világmegfejtéséig minden előfordulhat, mire összejön a megfelelő mennyiségű autentikus vélemény, tegyük fel, a virsli bolti áráról. Különösen így lehet ez, 

ha a riporter kész koncepciót rak össze, hogy mit kellene gondolniuk az embereknek

 – de azok a fránya emberek aztán nem azt gondolják, amit kellene.

Ez történhetett a minap a német közszolgálati Tagesschau híradójával is. A Magyarországon is ismert Penny élelmiszerbolt-hálózat a klímatudatosság jegyében kampányt indított, amelyben „annak érdekében, hogy megmutassák a fogyasztóknak, hogy egyes termékek állítólag mennyire károsak a környezetre”, erre a hétre erőteljesen megemelte a termékek árát. Olykor akár a duplájára is, megmutatván a költségeket ezzel a „kényelmetlen üzenettel” a fokozottabb klímavédelem érdekében – szúrta ki az Apollo News politikai magazin.

Azonban a vásárlók közül a jelek szerint nem sikerült olyat találni, aki örült volna az áremelésnek.

Vagy mégis? Egy Hanna Mertens nevű fiatal hölgy a boltban elmondta a riporternek, hogy remek a Penny kampánya, mert elgondolkodtató, hiszen különben az ember nem is gondol bele, milyen egyéb költségekkel jár például a hús. 

A dologgal kapcsolatban csak egy bökkenő van: mint az Apollo utánajárt, a lány nem mezei vásárló volt, hanem a WDR (Westdeutscher Rundfunk) helyi közszolgálati médium produkciós asszisztense. A Focus megkereste a WDR-t, ahonnan mismásoló választ kaptak, 

miszerint a szupermarket háttérzaja miatt a riporter nem hallotta, hogy kollégájával van dolga.

A zöld narratívát erősítő, mondjuk így, szépítés, majd lebukás nem példa nélküli a német közmédiában. 

A „kettes csatorna”, a ZDF (Zweites Deutsches Fernsehen) egy tavalyi adásában a Blackout without Nuclear Power című riportjában fenyegető, fekete felhőket montíroztak az atomreaktorok fölé, s a közösségi médiában is így osztották tovább a hírt. Tették ezt azért, hogy a nukleáris energiát, amely kapcsán heves viták folytak Németországban, a valóságosnál szennyezőbbnek állítsák be – valljuk meg, eléggé gyermeteg eszközökkel. A Bild oknyomozása alapján pedig ugyanezt csinálták egy hónappal korábban is – miközben az atomreaktorok hűtésekor csak ártalmatlan vízgőz keletkezik.

Ezt is ajánljuk a témában

Ugyancsak évről évre előkerülő téma a német közmédia kapcsán a migránsokkal kapcsolatos negatív hírek tompítása, illetve elhallgatása. Ennek egyik legeklatánsabb példája a hírhedt kölni szilveszteri tömeges erőszak volt még 2016-ban, egy évvel az illegális európai migráció eddigi legnagyobb hulláma után.

A tájékoztatás kapcsán ekkor is sok kritika érte a német köztévét, részben a késedelmes, részben az elferdített, részben a bagatellizáló gyakorlat, vagy a nyilvánvaló összefüggések elsikálása miatt. De azóta évről évre ez a helyzet, szilveszterkor tömeges zaklatásról rendszerint koránt sincs akkora hírverés, mint egy-egy közepesen ismert celeb metoo-ügyéből. Legutóbb a berlini székhelyű ARD1 közszolgálati televíziót vonta felelősségre a Bild, miután

„szándékosan elhomályosították az igazságot, és hamisan ábrázolták az egész országban tapasztalt újévi migránserőszakot”.

Természetesen a ferdítések nem szorítkoznak a politikailag kényes csoportokra vagy szervezetekre, a személyi összefonódások kapcsán is volt botrány bőven. 

A Norddeutscher Rundfunk (NDR) német közszolgálati műsorszolgáltatóról is derültek ki a közelmúltban kellemetlen – szociáldemokrata kötődésű – ügyek. Például, hogy az NDR vezetősége még 2020-ban megakadályozta, hogy a Német Vöröskereszt egyik ifjúsági otthonában történt gyermekbántalmazásról hírt adjanak. Ugyanis a szervezet elnöke ekkor egy szociáldemokrata politikus, Anette Langner volt, aki az NDR-nél tanácselnökösködő élettársán keresztül tudta megakadályozni riporterek tényfeltáró munkáját. Ennek és más kormánynak kedvező, tendenciózus hírkezelésnek kapcsán összesen kilenc alkalommal nyújtottak be panaszt az NDR vezetősége ellen.

Nem (csak) pozíció, pénz is állt a hátterében annak a tavalyi, Business Insider által kirobbantott botránynak, amely Patricia Schlesinger, a  a berlini RBB (Rundfunk Berlin Brandenburg) közszolgálati műsorszolgáltató igazgatója kapcsán robbant ki, s amely megrengette az egész német köztévé-rendszer (és az arra való kötelező előfizetés) legitimitását. A jelek szerint ugyanis az átszámítva évi 100 millió forint fölötti fizetést zsebre tevő igazgató asszony

 

úgy fizettetett ki luxuskiadásokat a közmédiával több száz millió forint értékben, hogy közben leépítések zajlottak

 forráshiányra hivatkozva. Eközben férjét a fővárosi fővásárszervező tanácsadójának szerződtettette ottani kapcsolatának segítségével,100 ezer eurós díjjal.

Ezt is ajánljuk a témában

S hogy a simlisséget, a korrupciót és a politikát egyesítsük, a végére hagytuk a Spiegel (s más patinás német lapok) sztárriporterét, akit minden létező újságíródíjjal kitüntettek, mielőtt 2018-ban kiderült volna, hogy kitalált sztorikkal tömte az olvasók fejét. 

Claas Relotius láthatóan nem bízta a véletlenre a témaválasztást: 

a Merkelről mint jó királynőről álmodozó migráns gyerekekről szóló díjnyertes, de mint később kiderült, kitalált riportja erre az élő példa; 

ahogy az amerikai-mexikói határon, szintén az illegális bevándorlók kapcsán készült szívbemarkoló sztorikról is kiderült, hogy a megszólalók egy része nem is létezett.

 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép forrása: képkivágás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Martell 2
2023. augusztus 03. 20:23
Lügenpresse, büdös komcsi hazudozók, normális ember nem is dolgozik a fősodor médiájában, sajtójában.
Jack Reynor
2023. augusztus 03. 13:32
Ez a telex meg az index technikája is. A kormány hülye, a magyarok hülyék, ezt kell sulykolni az utca emberével készített videós anyagaiknak. Jellemző volt az is, amikor elmentek egy borsodi zsákfaluba, ahol bemutatták a fideszre szavazókat.
Ma is bukik a Zorbán...
2023. augusztus 03. 11:55
Penny elvtársék azt a megoldást választották, hogy -mivel nem klímabarát szerintük- a hús, büntetésből hülyére keresik magukat rajta. Érdekes, hogy a bolsevista szarháziaknak mindig és mindenről csak egyetlen dolog jut eszükbe: a TŐKE...
Ma is bukik a Zorbán...
2023. augusztus 03. 11:51
A német bolsevista patkánymédia alávalóságával csak a magyar és talán az osztrák tud versenyezni, bár el kell ismerni, óriási a verseny az elvtársak között.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!