Így reagálna a NATO, ha Oroszország megtámadná

2023. július 11. 08:20

A katonai szövetség komplett védelmi tervvel készül.

2023. július 11. 08:20

A NATO-szövetségesek megegyeztek azokról a tervekről, amelyek azt részletezik, hogyan reagálna a katonai szövetség egy esetleges orosz támadásra. Korábban Törökország ellenezte a tervet, de egy nappal a vilniusi csúcstalálkozó előtt Erdoganék is beadták a derekukat – írja a Sky News.

A NATO évtizedeken át nem látta szükségét egy ilyen nagyszabású védelmi tervnek, mivel kisebb háborúkat vívott Afganisztánban és Irakban, és biztos volt abban, hogy a posztszovjet Oroszország már nem jelent fenyegetést.

Most azonban, hogy 1945 óta Európa legvéresebb háborúja dúl a határain túl, Ukrajnában, a NATO arra figyelmeztet, hogy

 

időben el kell készíteni a terveket, még jóval azelőtt, hogy háborúba léphetnének egy olyan ellenféllel, mint Oroszország.

 

Törökország eddig akadályozta a terveket a földrajzi helyekre, például Ciprusra vonatkozó megfogalmazások miatt, de végül ők is beleegyeztek.

A regionális tervek ismertetésével a NATO útmutatást ad a nemzeteknek arra vonatkozóan is, hogyan korszerűsítsék erőiket és logisztikájukat.

A vezetők Vilniusban többek között megemelik a szövetség katonai kiadási célokat, és előírják, hogy a nemzeti GDP legalább 2 százalékát hadászati célokra kell fordítani.

A NATO tisztviselői úgy becsülik, hogy a tervek megvalósítása néhány évet vesz igénybe, bár hangsúlyozzák, hogy a szövetség szükség esetén azonnal harcba tud vonulni.

Nyitókép: Jonathan Raa / NurPhoto / NurPhoto via AFP


 

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alenka
2023. július 12. 00:01
A NATO már rég megtamadta...Ukrajnan keresztül...
Vata967
2023. július 11. 10:48
"A vezetők Vilniusban többek között megemelik a szövetség katonai kiadási célokat, és előírják, hogy a nemzeti GDP legalább 2 százalékát hadászati célokra kell fordítani." Javítsatok ki, ha tévedek, de ez eddig is elő volt írva. A többség baszott rá. Ha ilyen sok "új" dolgot fognak megtárgyalni, akkor ideje lesz megfontolni a semleges státuszt, mert ez immár egy gittegylet, nagy arccal.
Zolotarjov
2023. július 11. 09:44
Szivárványos hadosztályok rózsaszín pónival..:)
Same
2023. július 11. 09:25
A cikk címe : így reagálna… ehhez képest semmi nincs benne leírva, csak hogy egy védelmi stratégiát kell kidolgozni ami több évig eltartana. Magyarul semmit nem tudna csinálni a NATO, amerika hagyná hogy az oroszok szétverjék európát, majd gigahitelekkek megsegítené az eut, ami sosem járna le. Az a baj hogy ez a háború sem usában lenne. Ezek a férgek direkt uszítanak mindenkit az oroszok ellen hogy itt legyen háború és ne ott. El kellene fordulni a világnak az usától!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!