Lengyel kormányfő a migránskvótáról: Nem engedünk a kényszerbetelepítésnek

2023. június 09. 21:03

Morawiecki kijelentette: Lengyelország ellenzi, hogy az embercsempészek diktálják az uniós szabályozásokat.

2023. június 09. 21:03
null

Lengyelországban harsány reakciót váltott ki az uniós migrációs paktum elfogadása.

Nem engedünk a kényszerbetelepítésnek”– jelentette ki Morawiecki miniszterelnök, majd hozzátette:

Lengyelország ellenzi, hogy az embercsempészek diktálják az uniós szabályozásokat.

írja a Polskie Radio.

Radosław Fogiel (PiS), a Szejm Külügyi Bizottságának elnöke arról beszélt, hogy a szabályok kijátszása – a vétó megakadályozása – érdekében a döntést az EU belügyminisztereinek ülésén hozták meg, ahol nincs szükség teljes konszenzusra.

Ez is annak a példája, hogy az uniós intézmények technikai trükkökkel próbálják megkerülni a szuverén országok jogait” – fogalmazott.

Radosław Fogiel szerint

Ahogy a Mandineren is megírtuk, az Európai Parlament csütörtökön elfogadott egy új migrációs csomagot, amelynek többek között célja az illegális migráció megfékezése, valamint a bevándorlók unión belüli országhatárok közötti mozgásának visszaszorítása

A paktum kötelezővé teszi a menedékkérők átvételét, nem teljesítés esetén pedig komoly büntetést von maga után.

 

 

Mateusz Morawiecki miniszterelnök hangsúlyozta:

a migránsokkal kapcsolatos álláspontjuk változatlan.

Igaz szívvel fogadtuk be menekültek millióit egy valódi katonai konfliktus idején. Ugyanilyen hatékonyságot és eredményességet mutattunk fel a keleti határon a migrációs válság kezelésében. Amíg a Jog és Igazságosság (PiS) kormányon van Lengyelországban, nem engedjük, hogy az embercsempészek diktálják az uniós szabályozások alakítását. Támogatjuk a határok lezárását, beleértve a déli határt is. A PiS kormánya támogatja a békét, a biztonságot és a józan észt. Ha bárki bele akarja kergetni magát a szocialista őrületbe, tegye meg, mi azonban biztosítjuk a lengyelek békéjét és biztonságát” – fogalmazott.

A lengyel miniszterelnök azt is kiemelte:

korábban is kisebbségben voltak a menekültügyi kérdésekben, csak a csehek és a magyarok voltak egyező véleményen,

mégis sikerült érvényt szerezni a közös álláspontnak.

 

 

Beata Szydło korábbi miniszterelnök úgy véli: a migrációs paktum számos olyan kérdést vet fel, amelyek kulcsfontosságúak a tagállamok biztonsága és pénzügyi helyzete szempontjából, az ilyen döntéseket pedig eddig mindig a kormányfők hozták meg.

Rávilágít:

ezzel szemben a migrációs paktumot teljes egészében az Európai Tanácson kívül, egy miniszteri ülésen fogadták el,

ahol nincs vétójog, és a minősített többség elve szerint történik a döntéshozatal.

Lengyelország ellenzi az olyan uniós döntéshozatali irányultságot ilyen kérdésekben, amely nem teszi lehetővé a vétójogot” – szögezte le.

 

 

Sebastian Kaleta igazságügyi államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a kvótarendszert

Lengyelország azzal érvelt, hogy ezt a kérdést az EU-csúcson kellene eldönteni, ahol vétójogunk van. Ez is annak a példája, hogy az uniós intézmények technikai trükkökkel próbálják megkerülni a szuverén országok jogait. Furcsa ilyen elhatározásra jutni egy olyan helyzetben, amikor Lengyelország több millió menekültet fogadott be. Nem a gazdasági migránsokról beszélek, hanem az Ukrajnából érkező valódi háborús menekültekről. Brüsszelben valahogy ezt teljesen figyelmen kívül hagyják” – jegyezte meg Radosław Fogiel, aki egyértelmű választ vár az EU-tól, mi történne pontosan az áthelyezett migránsokkal.

 

Nyitókép: Angelos Tzortzinis / AFP

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik