Kissinger: Az első világháború előtti klasszikus helyzetben vagyunk

2023. május 18. 14:18

„A tartós béke megteremtéséhez Ukrajnának csatlakoznia kell a NATO kötelékéhez” – húzta alá a 99 éves amerikai exkülügyminiszter.

2023. május 18. 14:18
null

Április végén az Economist újságírója arról kérdezte Henry Kissingert, hogyan lehetne megakadályozni, hogy a Kína és Amerika közötti verseny háborúvá fajuljon. A 99 éves exkülügyminisztert ugyanis aggasztja Kína és Amerika egyre élesedő versenye a technológiai és gazdasági elsőségért.

ahol egyik félnek sincs sok politikai engedményre lehetősége, és ahol az egyensúly bármilyen megbomlása katasztrofális következményekkel járhat” – fogalmaz az amerikai külpolitikai gondolkodás doyenje.

Kemény diplomácia kell Kissinger szerint

Kissinger szerint a pusztító konfliktusok megelőzésének egyetlen módja a kemény diplomácia, amelyet ideális esetben közös értékek erősítenek meg. Szerinte az emberiség sorsa attól függ, hogy Amerika és Kína meg tud-e barátkozni egymással. Úgy véli, különösen az AI gyors fejlődése miatt csak öt-tíz évük marad arra, hogy megtalálják ennek a módját.

Az exkülügyminiszter szerint egyes amerikaiak úgy vélik, hogy egy legyőzött Kína demokratikus és békés lesz. Kissinger azonban bármennyire is szeretné, ha Kína demokrácia lenne, nem lát erre esélyt. Sokkal valószínűbb, hogy a kommunista rezsim összeomlása polgárháborúhoz vezetne, amely ideológiai konfliktussá keményedne, és csak tovább növelné a globális instabilitást.

Nem áll érdekünkben, hogy Kínát a felbomlásba hajszoljuk”

– mondja. Kissinger beszélt az ukrajnai háborúról is. „A feladat most az, hogy a háborút befejezzük, anélkül, hogy megteremtenénk a terepet a következő konfliktushoz” – fogalmazott.

Kissinger azt szeretné, ha Oroszország a lehető legtöbbet feladná a 2014-ben meghódított területéből, de a valóság az, hogy bármilyen tűzszünet esetén Oroszország valószínűleg legalább Szevasztopolt (a Krím legnagyobb városát és Oroszország fő haditengerészeti támaszpontját a Fekete-tengeren) megtartaná. Egy ilyen rendezés szerinte, egy elégedetlen Oroszországot és egy elégedetlen Ukrajnát hagyhat maga után – ami a jövőbeni konfrontáció receptje.

Amit az európaiak mondanak, az őrülten veszélyes

– hangoztatja. Úgy folytatja: „az európaiak azt mondják: »Nem akarjuk őket a NATO-ban, mert túl kockázatosak. És ezért a pokolba is felfegyverezzük őket, és a legfejlettebb fegyvereket adjuk nekik«.”

A tartós béke megteremtéséhez Európában a Nyugatnak két dologban kéne változtatnia a földhöz ragadt gondolkodásmódján. Az első az, hogy Ukrajna csatlakozzon a NATO kötelékéhez, mint a visszatartás, valamint a védelem eszköze. A második, hogy Európa közeledést tervezzen Oroszországhoz, meg kell tervezni egy stabil keleti határ megteremtésének módját.

Henry Kissinger, az amerikai külpolitikai gondolkodás doyenje kilenc nap múlva 100 esztendős lesz.

Kép forrása: JOHN MACDOUGALL / AFP

Összesen 244 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Igazszó
2023. május 18. 19:48
Szar zsidó hohol propaganda. Hazug is, szánalmas is, aljas is. Olyan mint a zsidó, meg a hohol.
hegel
2023. május 18. 19:26
Ez a vén dög se kell a halálnak se mert mérgezö!
Tóth Zoltán
2023. május 18. 18:43
Kissinger téved, nem megoldani készül ezzel az ügyet, hanem eszkalálni azt. A valóban előremutató megoldás csakis forradalmi úton érhető el (indoklásul ajánlom korábbi kommentemet, "KONGRESSZUS" címmel), az aktuálisan propagált és forszírozott tervek (pro és kontra), lényegében ugyanúgy semmibe véve a realitásokat, eldönthetetlen (hisz eleve értelmetlen!) vitáikkal ágyaznak meg a még kitetjedtebb vérözönnek. #revolyutsiya #forradalmat
ertönszena
2023. május 18. 16:42
Az öreg is tudja, hogy Ukrajna NATO-csatlakozása éppen hogy nem a tartós béke záloga. Az oroszoknál pont az volt az utolsó csepp a pohárban, hogy a NATO nevű birodalmi hadigépezet – amely az egykori amerikai ígéret szerint 1990 óta egy inchet sem terjeszkedett kelet felé, csak most mintha nem ez lenne a helyzet – már Ukrajnát is be akarta kebelezni. Tartós békét úgy lehetett volna létrehozni, ha a közép-kelet-európai blokk országainak katonai semlegességét szerződésben garantálta volna az USA és a felbomló Szovjetunió. Ehhez képest ma már mind NATO-tag, és Ukrajnát is kinézte magának a birodalom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!