A valóság bekopogtatott és ismét összehozta a lengyel-magyar együttműködést

2023. április 18. 14:57

Az ukrán gabona ügyében Csehország maradt a V4-ben egyedül, a magyar-lengyel tengely pedig Brüsszellel dacolva újból összeállt.

2023. április 18. 14:57
null
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Bár a háború kapcsán alapjaiban eltérő felfogásunk éket vert a korábban betonstabil magyar-lengyel együttműködésbe, az ukrán gabonamizéria legalább ebből az egy szempontból pozitív fejleményeket hozott: mikor a háború elvi kérdései helyett a kőkemény valóság kerül terítékre, s Brüsszellel szemben kell fellépni, Magyarország és Lengyelország ismét egymásra talál.

Az ukrán gabonahelyzet súlyosságát múlt héten Nagy István agrárminiszter érzékeltette az Inforádióban: az Ukrajnában rekedt gabona fejlődő országokba szállítása érdekében az Európai Unió megnyitott egy szárazföldi szolidaritási folyosót és vámmentességet adott az ukrán gabonának – amely azonban az európai piacon rekedt, az ipar hatalmas mennyiségben elkezdte felvásárolni, és ellehetetlenítette az uniós szabályokat betartó, ezért jóval drágábban termelő közép-európai gazdákat.

Az agrárminiszter úgy fogalmazott, „feje tetejére állt az európai gabonapiac,

s „a saját termék nem kell senkinek, mert mindenki az olcsóból szeretne vásárolni és a lehető legnagyobb mennyiségben bespájzolni”.

Figyelmeztetett: a gabona csak a kezdet, ugyanez várható a csirkehús, méz, tojás ügyében is.

Visegrád visszatér

Miután hat közép-európai ország (Lengyelország, Magyarország, Szlovákia, Csehország, Bulgária, Románia) közös brüsszeli fellépése nem vezetett eredményre, Lengyelország lépett először egyoldalúan gabonaügyben.

Négy intézkedést hoztak: június végéig mindenféle mezőgazdasági termék (tehát előrelátó módon nem csak a gabona) behozatalát megtiltották Ukrajnából, tonnánként 1400 złotyn (kb. 110 ezer forinton) rögzítették a gabona minimális árát, valamint műtrágyavásárlási támogatással és közös gabonabeszerzéssel segítik a gazdákat. Mindez az ukránok számára is váratlanul történt: Robert Telus lengyel agrárminiszter április elején még Mikola Szolszkij ukrán agrárminiszterrel tárgyalt az ügyről, megállapodásukat múlt héten tervezték aláírni, Lengyelország azonban ezt a megállapodást elhalasztotta, helyette pedig Ukrajna nagy bánatára egyoldalúan lépett.

Ukrajna elítélte a lépést, az agrárminisztérium úgy fogalmazott, „sajnáljuk lengyel kollégáink azon döntését, hogy időlegesen korlátozzák az ukrán mezőgazdasági termékek exportját Lengyelországba és azon keresztül (ideértve a tranzitot is)”.

Magyarország a saját gabonaimport-tilalmát már a lengyel döntésre alapozva hozta meg, minket követtek a szlovákok, de ugyanerre készül Románia és Bulgária is.

Gabonaügyben épp úgy mennek a dolgok, mint a régi szép visegrádi időkben – nem véletlenül fogalmazott a Corriere della Sera úgy, hogy „a mezőgazdasági bojkott keleti színén (ezzel a szerző Angelo Branduardi legendás albumára, az Alla fiera dell’estre játszik rá – a szerk.) lassan-lassan mindenki felsorakozik, ez a visegrádi csoport szigorú arccal”. A lap némi szarkazmussal ír a lengyel fellépésről: „Szép dolog a szolidaritás, szép dolog, hogy alig tíz nappal ezelőtt Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt hősként fogadták Varsóban,

Megemlítik: a lengyel miniszter a lengyel gazdaság védelméről beszél, tehát lényegében úgy látja, „Kijevért éhezni? Kösz, nem.”

 

 

A lengyel valóság kőkemény

A Magyarországnál messze jobban szervezett, erősebb agrárszektorral bíró Lengyelországban az ukrán gabonadömping ellen igencsak ütőképesen lépnek fel a gazdák. „Az egyes gazdák elkezdtek blokád alá vonni terminálokat és vonat-összeköttetéseket. Tüntettek. Nagyon közel voltunk az eszkalációhoz” mondta a Politicónak az ügyről Andrzej Sadoś lengyel EU-nagykövet, aki hozzátette: Lengyelország továbbra is örömmel támogatja Ukrajnát élelmiszereinek megvásárlásával, de „ennek ára nem lehet lengyel gazdák millióinak csődje”. Ezért rendszerszintű megoldásra van szükség – például arra, hogy az ukrán gabonát importálóknak bizonyítaniuk kelljen, hogy beszerzett termékeik 24 órán belül megérkeztek a továbbszállítás kiindulópontjául szolgáló tranzitkikötőbe.

Lengyelország (és Szlovákia) számára a kérdés természetesen politikai is, hiszen ősszel mindkét ország választásokra készül, és egyáltalán nem közömbös, melyik párt fogja elnyerni a gazdák szavazatait.

A lengyel álláspont ebben a kérdésben egyébként meglepő módon az oroszokéra rímel.

Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly ősszel a Keleti Gazdasági Fórumon a Törökország közvetítésével tető alá hozott gabonakiviteli egyezményről beszélve már kifejtette: „Mindent megtettünk, hogy ki lehessen vinni az ukrán gabonát. Eredmény: a sok gabona nem a fejlődő országok felé vette az irányt, hanem az Európai Unióba”. Ekkoriban Vaszilij Nebenzja orosz ENSZ-nagykövet is arról beszélt, országa kiléphet az egyezményből. Az orosz sajtó ebben az időszakban rendszeresen közölte azt a tényt, hogy az augusztus elejétől szeptember elejéig Ukrajna kikötőit elhagyó 88 teherhajóból 65 Nyugatra és NATO-országokba távozott.

(Apró orosz csúsztatás lehet ebben a kontextusban „NATO-országokról” beszélni, ugyanis a hajók körülbelül egyharmad-egyharmad-egyharmad arányban indultak EU-tagállamok, Törökország és a fejlődő országok felé. Törökországról nem tudni, hogy célország volt, vagy tranzitország – és ha utóbbi, akkor Nyugatra vagy a globális Délre küldte-e tovább a gabonát.)

Csehország aláássa a V4 egységét

Az ügy izgalmas fordulata, hogy a V4-es egység megbontójának az elmúlt években Magyarországra jutó szerepét most Csehország játssza, nem is kifejezetten elegánsan: Zdeněk Nekula cseh agrárminiszter az eAgri cseh mezőgazdasági szaklapnak árulta el, hogy

bepanaszolta az ukrán gabonaimportot tiltó Magyarországot és Lengyelországot

az (egyébként lengyel) Janusz Wojciechowski európai agrárbiztosnál, aki „egyértelműen megerősítette, hogy ezek az egyoldalú intézkedések elfogadhatatlanok”. A korábban a többi öt országgal közösen fellépő cseh miniszter – akinek országában nem lesznek választások egyhamar, ugyanakkor Ukrajna támogatottsága kiugró – úgy látja, „az egyes országok exportjának egyoldalú betiltása semmit nem old meg”.  

 

 

Az Európai Bizottság szóvivője a Politicónak adott reakciójában hangsúlyozta, „jelenleg még túl korai” a lengyel, magyar és szlovák lépésekkel kapcsolatban konkrét választ adni, de hozzátette: „a kereskedelempolitika az EU kizárólagos kompetenciájába tartozik, ezért az egyoldalú lépések elfogadhatatlanok”. A konkrét lépések frontján egyelőre csak annyi történt, hogy a Bizottság magyarázatot kért az ügyben Magyarországtól és Lengyelországtól – azaz a két ország hosszú idő után egy brüsszeli vitában ismét közösen fog fellépni.

 

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Arkoon
2023. április 20. 09:47
Megint Jó lesz Magyarországnak a bűnbak szerep..... A végeredmény mindig ez sajnos.... Aztán megint nem kapunk semmit az uniótól mint eddig... A mi politikusaink sem tanulnak. Hányszor szúrtak már hátba politikailag a Lengyelek...
MrStokes
2023. április 18. 18:57
De ma mar nem gondolhatjuk, hogy egyenes ember ul velunk szemben. Egy hatalomtol megszeditett kormany , az amerikaiak kritika nelkuli kiszolgalasara allt ra. Nem olvastak tortenelmet ezek a lengyel "barataink" ?? -A del vietnamiakat otthagytak... -Az afganokat otthagytak -A lengyeleket.......
roughneck
2023. április 18. 18:42
A szlavok meglehetosen defektesek agyilag. Mi ez a csapat? Valami genetikai zsakutca/hulladektarolo?
Gonella
2023. április 18. 18:22
a zöldek ilyenkor hol vannak? az ukrán mezőgazdaságot leuralták a monsantohoz hasonló cégek, akikről tudható, hogy nem az altruizmus és a zöld gondolat vezérli. európa ezen cégek benyomulásától, melyre nekik a lehetőséget az usa-val - végül meg nem kötött szabadkereskedelmi megállapodás adott volna lehetőséget, most itt vannak a szomszédban, és az eredeti megállapodással ellentétben az európai picra nyomják a GMO gabonát! most hol vannak a zöldek? jó az nekünk, ha a gmo-val és európából már kitiltott növényvédő szerekkel kezelt gabona elárasztja európát? ZÖLDEK! antikapitalisták! emberjogi haladárok! ÉBRESZTŐ!!! sajnos a monsanto hazánkban is jelen van már! évekkel ezelőtt a bayer felvásárolt bizonyos részeket belőle, így hazánkban is működnek már! Ki kellene tiltani őket!! amíg nem késő!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!