Robert C. Castel: Kína tökéletes csapdát állított a Nyugatnak

2023. március 23. 15:03

Oroszország „már ott van Kína puttonyában”, fogalmazott a biztonságpolitikai szakértő.

2023. március 23. 15:03
null

Amikor nincs túl sok béketerv az asztalon, akkor minden ilyen dokumentumot érdemes figyelemre méltatni és megvitatni, hangsúlyozta a KarcFM-nek adott interjújában Robert C. Castel, aki rámutatott: két nyilvános tervről van tudomásunk, az egyiket Ferenc pápa, a másikat Kína jegyzi. A biztonságpolitikai szakértő szerint a nyugati „elefántcsonttornyok lakói” pontos elképzeléssel rendelkeznek arról, „hogyan kellene a másik gyerekét nevelni” akkor, amikor például a Közel-Keletről van szó, Ukrajna esetében azonban nem tűnik ki ez a „békecsinálási láz”. 

Ugyanakkor „a béketervvel Kína tökéletes csapdát állított az Egyesült Államoknak és Európának”, mondta Castel, aki szerint

ebből a helyzetből az USA csak akkor jöhet ki jól, ha szintén le tud tenni egy béketervet az asztalra.

A kínai béketerv természetesen a kínai érdekeket szolgálja, mondta, majd hozzáfűzte, ha az amerikai diplomácia olyan komolyan vehető lenne, mint Kennedy elnök idejében volt, akkor mindezt előre látták volna és megelőző lépésként hamarabb mutatták volna be a saját tervezetüket. Így azonban Kína utóvédharcra kényszerítette e területen az Amerikai Egyesült Államokat. 

Annak, hogy az Egyesült Államok jelezte, nem akar tűzszünetet Ukrajnában, nagyon rossz az optikája, mondta Robert C. Castel. Mint mondja, a béke minden civilizációban érték, így ez a rossz üzenet nem csak a keresztény társadalmakban okozott rossz visszhangot. 

A kínai elnök Oroszországi látogatásának célja nem Oroszország volt, az ugyanis „már ott van Kína puttonyában”, nyomatékosított a szakértő, aki szerint a valós cél Ukrajna volt, akinek ugyan támogatást nyújt a Nyugat, de nem képes elérni, hogy Zelenszkij legyőzze Moszkvát. 

Castel szerint amikor a különböző mérgező fegyverekről beszélnek, az az információs hadviselés része, amely erőteljesen dúl a Nyugat és Oroszország között. A harctéren szinte minden mérgező, a szabályzat például tiltja, hogy a katonák éles harci cselekményen kívül hordják a tűzálló ruházatot, mert az is nagymértékben káros az egészségükre.

Mint mondta, a gyengített urániumot tartalmazó fegyverek nem különösebben lógnak ki a sorból. 

A Vlagyimir Putyin ellen kiadott nemzetközi elfogatóparanccsal kapcsolatban a szakértő azt mondta, a lépés aláásta a bíróság tekintélyét és komolyságát, ugyanis nem egy banánköztársaság elnökéről, hanem egy nagyhatalom vezetőjéről van szó. 

A teljes beszélgetést itt megtekintheti: 

***

Nyitókép: Vladimir Astapkovich / SPUTNIK / AFP

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik