Elhagyja Balmoralt II. Erzsébet koporsója

2022. szeptember 11. 10:11

A mintegy 300 kilométeres úton búcsúzók tömegére számítanak a hatóságok.

2022. szeptember 11. 10:11
null

Ahogy arról portálunk is beszámolt, csütörtök este jelentették be, hogy 96 éves korában elhunyt II. Erzsébet királynő. Az uralkodó holttestét egy díszes tölgyfa koporsóba helyezték, amelyet a balmorali kastély báltermében ravataloztak fel.

A koporsót vasárnap, helyi idő szerint tíz órakor elindítják Balmoralból II. Edinburgh-be, a Holyroodhouse-palotába, amely a brit uralkodók hivatalos skóciai rezidenciája. Az út során érinteni fogják Perth, Aberdeen és Dundee városát is – számolt be a BBC.

Becslések szerint a A 175 mérföldes – mintegy 280 kilométeres –  út várhatóan hat órát vesz igénybe.

A hatóságok több százezres tömegre készülnek ezen az útvonalon,

Skóciában is tömegek terveznek búcsút venni a királynőtől.

Gyásznapot tartanak Indiában a királynő tiszteletére

De nemcsak Nagy-Britannia búcsúzik az uralkodótól. Indiában vasárnap gyásznapot tartanak a királynő tiszteletére, országszerte félárbócra engedték a zászlókat – írta a BBC.

Nyitókép: SAEED KHAN / AFP

 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2022. szeptember 11. 11:51
Csak érdekességképp megemlítem, hogy Ferenc József temetésére is tömegek voltak kíváncsiak, és sajnálatosan mindez a MÁV valaha volt legnagyobb katasztrófájába fulladt, ekkora tömegbaleset sem előtte, sem utána nem volt: Brutális baleset Ferenc József temetése után "a szerelvényt dugig töltötte a temetésről hazafelé tartó tömeg. (...) A balesetben összesen 72 ember vesztette életét, és 180-an sérültek meg." https://24.hu/tudomany/2015/12/01/brutalis-baleset-ferenc-jozsef-temetese-utan/ Vagyis Ferenc József tömegeket vitt magával a halálba, nem csak a szabadságharc leverésével, nem csak a halálbüntetésekkel és megtorlásokkal, nem csak a világháború kirobbantásával és egyéb módokon, hanem még a temetésével is. Pedig akkorra már nagyon kedvelték: "A korabeli magyar lapok megemlékezései egy kivétellel dicsőítették az elhunyt uralkodót. A kivétel a Népszava volt, amelynek kritikus cikkeit a cenzúra már megjelenés előtt betiltotta, így a Ferenc József haláláról szóló cikkből csupán egyetlen mondat maradhatott meg, a címe. A magyar szabadkőművesség Kossuth kultusza (Kossuth amerikai útja során szabadkőműves lett) ellenére magasztalta halálakor Ferenc Józsefet, Gyászmunkát (gyászünnepélyt) tartottak emlékére 1916. november 30-án, a király temetése napján este, amelyen a gyászbeszédekben a legmagasabb fokú szabadkőműves elismerésképpen "kötény nélküli szabadkőművesnek" nevezték az uralkodót. Ekkor mondta el Kosztolányi Dezső frissen avatott páholytagként híres "Láncvers" című szabadkőműves költeményét". (wikipédia)
kata56
2022. szeptember 11. 11:23
..
Senki Alfonz
2022. szeptember 11. 10:22
Önjáró? És a holtteste benne lesz vagy azt külön viszik?
cutcopy
2022. szeptember 11. 10:15
"Elhagyja Balmoralt II. Erzsébet koporsója" Az hittem viszik..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!