Blinken: Globális „vadászidényt” jelentene, ha hagynánk, hogy Moszkva megfélemlítse Ukrajnát

2022. augusztus 08. 18:22

Az amerikai külügyminiszter szerint az Ukrajna elleni orosz agresszió a nemzetközi rendszer alapvető elveit fenyegeti.   

2022. augusztus 08. 18:22
null

Antony Blinken amerikai külügyminiszter dél-afrikai látogatása során hétfőn kijelentette: ha hagynánk, hogy Oroszország megfélemlítse Ukrajnát, hogy megszállja az országot, és ellenállás nélkül területeket csatoljon el, az a globális „vadászidény” megnyitásával lenne egyenértékű.

Az amerikai diplomácia vezetője Naledi Pandor dél-afrikai külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján nyilatkozott, afrikai körútja első állomásán. „Ha megengedjük, hogy egy nagy ország megfélemlítsen egy kisebbet, egyszerűen megszállja és területeket csatoljon el,

– fejtette ki Blinken. Az amerikai külügyminiszter szerint az Egyesült Államok úgy véli: fontos, hogy fellépjenek Oroszországgal szemben, mert az Ukrajna elleni orosz agresszió a nemzetközi rendszer alapvető elveit fenyegeti.    

Naledi Pandor hangsúlyozta, hogy egyetlen ember sem támogatja Dél-Afrikában az ukrajnai háborút, de rámutatott: a nemzetközi jog előírásait nem egyenlően alkalmazzák. „Ugyanolyan mértékben aggódnunk kellene amiatt, amit a palesztin néppel történik, mint amennyire aggódunk amiatt, ami az ukrán néppel történik” – szögezte le a dél-afrikai külügyminiszter asszony. Dél-Afrika képviselője tartózkodott az Ukrajna orosz megszállását elítélő ENSZ-határozat szavazása során, és más afrikai államokhoz hasonlóan Pretoria nem ítélte el Oroszországot.    

Kína azon bejelentése kapcsán, hogy megszünteti a klímavédelmi együttműködést az Egyesült Államokkal,

 A keddi kenyai parlamenti választásokról szólva az amerikai külügyminiszter annyit mondott: az Egyesült Államok várakozása szerint a választások békésen, szabadon és tisztességesen zajlanak majd.

(MTI)
 

Nyitókép: Andrew Harnik / POOL / AFP

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
madárinfluencer
2022. augusztus 09. 06:57
Ennek a baromnak szólni kellene, hogy az oroszok legyőzése pedig a totális atomháború nyitányát jelentené!!!!!!!
linkeloe
2022. augusztus 09. 06:49
A kibaszott USA 70 éve permanens haborút vív érdekeiért a saját határain kívül.... Úgy hogy nekik kussss!
MrStokes
2022. augusztus 09. 04:04
Ez a kis f@sz hol el?? Majdan .....Kabul.
fatman
2022. augusztus 08. 22:06
Aha... Sztem legközelebb Lavrov elmondja, h ők most csak demokráciaexportot csinálnak Ukrajnába... :)))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!