Ramzan Kadirovról és pályafutásáról árulunk el tíz, eddig talán kevéssé ismert tényt

2022. július 29. 17:32

Kadirov épp csak nagykorú lett, amikor kitört az első csecsen háború, amelyet családja férfi tagjaival együtt az oroszok ellenében harcolt végig.

2022. július 29. 17:32
null
Bekezdések

„A hatalom a keveseké, de az árát sokan fizetik meg – befolyásuknál fogva a világ tulajdonképpen legveszélyesebb embereiről szóló sorozatunk második részében a csecsen vezetőről, Ramzan Kadirovról és pályafutásáról árulunk el tíz, eddig talán kevéssé ismert tényt.

1. Kadirov épp csak nagykorú lett, amikor kitört az első csecsen háború (1994-1996), amelyet családja férfi tagjaival együtt az oroszok ellenében harcolt végig. A felkelés letörése után hitszónok apja, Akhmad sofőrje és testőre volt. A külföldi, szaúdi, afgán és pakisztáni támogatottságú második csecsen háború idején, amely Dagesztánra is átterjedt és fundamentalista színezetet öltött, viszont a Kadirovok oldalt váltottak. Akhmad Kadirov ezért az életével fizetett, merénylet áldozatává vált 2004-ben.

2. Az 1976-ban született Ramzan 27 évesen lett Csecsenföld miniszterelnökének első helyettese, 29 évesen pedig kormányfő, majd 30 évesen elnök.

3. A muszlimoknak fontos a család. Ramzan számára azonban tényleg az első helyen van. 2005-ben az egyik nővérét letartóztatta a dagesztáni rendőrség, mire Kadirov 150 felfegyverzett milicistával ostromgyűrűt vont a haszavjurti kapitányság köré, ahol fogva tartották a családtagját. Miután falhoz állította a kapitányt, a nővérét elengedték és diadalmasan távoztak. Egyszer pedig arra a kérdésre, hogy mi lett az apja gyilkosaival, egyszerűen azt felelte: „Megöltem az összeset, akit lehetett. De a többivel is végzek, hacsak meg nem ölnek, vagy be nem börtönöznek előtte.”

4. A csecsen vezető nagy rajongója a VHS-korszak amerikai akciófilmjeinek. Az egyik kedvence Steven Seagal, akit 2013-ban meg is hívott Groznijba a családjával együtt. A színész elfogadta a meghívást, és valószínűleg jól is érezte magát, mert utóbb a Hollywood Reporterek azt nyilatkozta: „Kadirov egy nagy vezető!” De vendégül látta még például Liz Hurley angol színésznőt és Gerard Depardieut is – utóbbinak lakása is van az Akhmad Towerben.

5. Seagal kijelentésének mondjuk van is alapja, a Moszkvával kötött bölcs belátáson alapuló béke óta ugyanis Csecsenföld az Orosz Föderáció leggyorsabban fejlődő régiója. Bár Groznijt az első csecsen háborúban porig rombolták, és újjáépítése csak 2003-ban kezdődött meg, néhány év leforgása alatt 45 ezer lakást, 250 kilométer utat, 13 hidat és 900 üzletet adtak át az alig 300 ezer fős városban. 2005-re helyreállt a vasúti csatlakozása az orosz hálózattal és 2007-re elkészült a repülőtere is, ami 2009-ben nemzetközi minősítést kapott. Közben átadták az Akhmad Kadirov Mecsetet, ami a legnagyobb Európában.

6. Habár a nyugatbarát sajtó mostanában papírtigrisnek próbálja beállítani a csecseneket és őt is, Kadirov nem csak a városok, hanem a test építésében is jeleskedik. Rendszeresen oszt meg videókat a saját edzéseiről, ezzel is arra buzdítva mindenkit, hogy ne legyen rest, és szenteljen nagyobb figyelmet az egészségének. Szoros, mondhatni baráti kapcsolat fűzi az orosz MMA harcos Nurmagomedovhoz és Csimajevhez, a fiát pedig Alekszandr Jemeljanyenko edzi.

7. A csecsen elnök mélyen vallásos, ugyanakkor a szélsőségeseket nem tűri meg a tartományában. A tagköztársaságban rendszeresek a razziák és a letartóztatások, aminek köszönhetően Oroszország egyik legbiztonságosabb területe.

8. Az országrész tele van harcedzett férfiakkal, volt katonákkal vagy felkelőkkel, akik Kadirov parancsára bárhol a világon készek harcba szállni Vlagyimir Putyin és az Orosz Föderáció érdekeinek védelmében. Az erejük és elszántságuk nagyjából olyan legendás, mint a gurkáké, így nem meglepő, hogy az ukrajnai háborúban is ott találjuk őket a legvéresebb városharcok közepén. Fontos szerepet vállaltak például az Azovsztal elfoglalásában.

9. Ramzan minden orosz vezetőt megelőzően jött rá arra, hogy mekkora lehetőség van a közösségi médiában. Rendszeresen posztol(nak a sajtósai) több csatornán, és jó érzékkel áll bele a személyét érintő vitákba, egy fiatal vlogger például élesen kritizálta, az iszlám hit és a csecsenség árulójának nevezte, mire Tik-Tokon visszaüzent: előbb-utóbb úgyis megtalállak, te kis Sátán. Ettől az egy mondattól a fiú szülei annyira megijedtek, hogy kamera elé ültették a srácot, akinek bocsánatot kellett kérnie a maga és a családja nevében.

10. Ebből is látszik, hogy Kadirovot félelemmel vegyes tisztelet övezi szülőföldjén. Közeli ismerősei ugyanakkor jámbor embernek tartják – és óriási természetvédő.”

Nyitókép: AFP

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2022. július 30. 21:35
mandiner.ru
Málaga21
2022. július 30. 19:31
Na, akkor Kadirov ténykedését és Csecsenföld állapotát vessük össze a nyugathőse zselé "eredményeivel": https://mandiner.hu/cikk/20220730_amerikai_cegek_rabolnak_ra_az_ukran_termofoldre Ki is a sikeresebb? Ki biztosít jobb életszínvonalat a népének?
nekoashi
2022. július 30. 18:56
Anna Politkovskaja újságirónő sokat foglakozott Csecsenföldön, Ingusföldön és Dagestánban történtekkel, az ott elkövetett bűnökkel. Találkozott Kadirovval is, akit következetesen elmeroggyantnak titulált..... Egy idézett Politkovskaja által Kadirovval készített riportból..... "– Milyen iskolát végzett? – Felsőfokút. Jogot. Most fejezem be. Éppen vizsgázom. – Miből? – Hogyhogy miből? Vizsgázom, ennyi. – Hogy hívják az intézményt, ahol tanul? – A moszkvai Üzleti Tudományok Intézetének kihelyezett tagozata. Gudermeszben van. Jogi főiskola. – Mire szakosodott? – Jogra. – De azon belül mire? Büntetőjogra, polgári jogra? – Nem emlékszem. Valaki felírta nekem a témát egy cetlire, de elfelejtettem. Elég sok minden összejött mostanában."
Herrzsolt
2022. július 30. 17:59
Kimaradtak az rablásai, emberrablásai, kínzásai, bárki riválisainak a meggyilkolása, hogy az oroszországi ellenzékiek meggyilkolásának a Szalai gyakran hozzá vezetnek, s általában a csecsenföldi terror mindennapjai. Hogy az emberi jogokat hülyeségnek tartja. A neki beszóló fiatal szülei nem hiába ijedtek meg, valószínűleg megölette vagy minimum megkínzatta volna őt, de lehet az egész családját is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!