Volodimir Zelenszkij az új Nagy Imre, de hol van Orbán Viktor?

2022. június 13. 15:08

Az érdekelne, hogy kihez húz Orbán Viktor. Az orosz agresszió áldozatához vagy az agresszorhoz?

2022. június 13. 15:08
null
Radoslaw Sikorski

„Az utóbbi időben mintha érzelemmel telített nyilatkozatokat tett volna Orbán Viktorról és a Fideszről. Például azt írta a Twitteren, hogy az Európai Néppárt helyett inkább az Egységes Oroszország pártban lenne a helye. Személyes sértésként éli meg kortársa és régi szövetségese pálfordulását?
Ez igaz, valóban érzelmes vagyok, mert az ukrán nép harcolva védelmezi jogát saját jövője meghatározására, arra, hogy Európát választhassa. Azt gondolom, mostanra az ukrán nemzeti identitás része lett a vágy, hogy korrupciómentes európai demokráciává váljanak. Ebben az értelemben a mi civilizációnkat, a mi értékeinket védelmezik. Régi barátom, Orbán Viktor azzal kezdte politikai karrierjét, hogy szenvedélyes beszédet tartott a hős magyar miniszterelnök, Nagy Imre újratemetésén, aki a maga idejének Volodimir Zelenszkije volt. Nagy Imre is megpróbált együtt élni kora realitásával, a Szovjetunióval, de megkísérelte demokráciává tenni Magyarországot. Próbálkozását orosz invázió húzta keresztül és megölték, mint ahogyan Putyin elnök most Zelenszkijtől akar megszabadulni. Hol van most az a régi Orbán Viktor?

Mit szól ehhez a lengyel közvélemény? A Fidesz nem olyan régen még Jaroslaw Kaczynski és pártja, a Jog és Igazságosság (PiS) legfontosabb szövetségese volt az Európai Unióval folytatott vitákban.
Tény, hogy a PiS tavaly ősszel két találkozót is szervezett szélsőjobboldali pártokkal, jóllehet az amerikai kormány akkor már világosan megmondta, hogy invázió készül. Ennek ellenére előbb Varsóban majd Madridban olyan politikusokkal szerveztek tanácskozást, akik nem csináltak titkot Vlagyimir Putyin iránti szimpátiájukból és segítették őt a demokratikus Nyugat elleni felforgató akcióiban. Tudjuk, hogy a Marine Le Pen elnökválasztási kampányára szánt pénz egy magyar bankon keresztül érkezett, az olasz szélsőjobb pedig egyenesen Moszkvából kapott pénzügyi segítséget. Salvini úr még büszkén hirdette is a Putyin iránti elragadtatását. Ez nem az, amit Orbán Viktornak és nekem tanítottak az oxfordi Pembroke College-ben, ahová ő egy Soros Györgytől kapott ösztöndíj révén jutott el. Egyszerűen nem ismerek rá a fiatal liberális demokratára, akit annak idején annyira csodáltunk.

Jól értettem, hogy az amerikaiak előre figyelmeztették Varsót és Budapestet az Ukrajna ellen küszöbön álló orosz háborúra?
Nyilvánosan is megtették, a CIA igazgatója, a külügyminiszter és az Egyesült Államok elnöke is beszélt róla. De ugyanezt sokkal részletesebben, hírszerzési adatokkal alátámasztva közölték az érintett kormányokkal. Legalábbis Lengyelország esetében ez így volt, azt persze nem tudom, hogy Magyarország is kapott-e ilyen tájékoztatást.”

Nyitókép: Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto / AFP

Összesen 145 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cdurmol
2022. június 14. 14:31
Orbán Viktor majd Zelenszkij újratemetésén elmondja a nagy hatású beszédét.
savrena
2022. június 14. 10:44
Nagy Imre: - cári család kivégzése; - svábok kitelepítése; - padlássöprés. Zelenszkij sem rossz oroszok gyilkolászásában, kitelepítésében és Ukrajna kisöprésében.
eresgé
2022. június 14. 10:16
"hős magyar miniszterelnök, Nagy Imre újratemetésén, " Lófaszt volt hős egy opportunista komcsi volt aki ugyanazt csinálta mint az elvtársai annak előtte. "aki a maga idejének Volodimir Zelenszkije volt. " Anyád az ... a kettőt egy lapon említeni is sértő.. Egyébként ilyenkor nem lehet olyan verzió, hogy ezt a csikorszkit mondjuk egy történész végzettségű _felkészült_ jobbos ujságíró is meginterjúvolja és mondjuk felkérdezze tőle a lengyel történelem erősen kérdőjeles pontjait? Esetleg mondjuk megkérdezné tőle, hogy amikor amúgy brutálisan elnyomják és megfélemlítik a kárpátalljai magyar kisebbséget akkor miért nem jár a pofája? Esetleg hogy érzi magát amikor a posztkomcsi 'népszagának' ad interjut? Esetleg tisztázhatná végre néppárt tervezi hogy a szemkilövető gyurcsányit felveszi?
MaBaker
2022. június 14. 09:26
Ezek az egybites "velem vagy ellenem" figurák a legkártékonyabbak a világon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!