Még mindig ég az erdő Csernobil mellett

2022. március 25. 11:10

Az elmúlt években többször is volt tűz a zónában.

2022. március 25. 11:10
null

Mintegy két négyzetkilométeres területen ég a tűz a csernobili atomerőmű környékén. A tüzet minden bizonnyal orosz tüzérségi lövések és gyújtogatás okozta – írja az Index

A portál ezt követően Aszódi Attilát, a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) tanárát idézi, aki az Inforádiónak azt mondta: a száraz időjárás miatt az elmúlt években többször is volt erdőtűz a lezárt zónában.

A tűz figyelmet érdemel, aggodalmat nem

Szerinte most is hasonlóról lehet szó. A történtek amiatt kapnak nagyobb figyelmet, mert

a talaj ezen a területen szennyezett, és emiatt a növények is radioaktivitással szennyezettek.

Ha tehát tűz üt ki, akkor valamennyi radioaktivitást mobilizálódik.

„Ám nem valószínű, hogy ebből olyan kibocsátás lenne, ami messzebbre eljutna, ugyanakkor mindenképpen figyelmet érdemel. A helyi tűzoltók számára pedig az eset azért nagyon releváns, mert ilyen tűzben esetleg műszaki létesítmények is veszélybe kerülhetnének. Mivel visszatérő problémáról van szó, ezért nyilván tisztában vannak azzal, hogy a műszaki létesítményeket hogyan kell védeni az erdőtüzek ellen, ez nukleáris létesítményeknél alapkövetelmény” – fogalmazott Aszódi Attila.

Nyitóképünk korábbi felvétel a zónából egy erdőtűz után. Fotó: SERGEI SUPINSKY / AFP

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kamasuka
2022. március 25. 11:52
Milyen hír ez már! Nézzétek meg inkább ezeket pls! https://www.youtube.com/watch?v=0fzQFrLmCzM&ab_channel=PamKutya https://www.youtube.com/watch?v=hwQVBEPORSc&ab_channel=PamKutya
Carsac
2022. március 25. 11:43
Az Ukrán Rádió hírei csak egy kicsivel hazugabbak annál, mint amit a Jereváni Rádió közvetített. Az egyszeri ember pedig csak nézett, hogy utóbb kiderült, nem Volgákat osztogatnak. Hanem Moszkvicsokat fosztogatnak. Legyen már ennek vége.
foldizs
2022. március 25. 11:38
Köszönjük, Putyin, az állandó atomkatasztrófa veszélyt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!