Az ukrán állam a magyar kisebbség ellen fordult

2020. december 09. 21:08

Kijev az intézményes kárpátaljai magyar érdekvédelem megszüntetésére készül.

2020. december 09. 21:08
null

„A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és elnöke, Brenzovics László, valamint a szervezet alapítványai, intézményei ellen az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) által – fegyveres kommandósok demonstratív bevetésével – 2020. november 30-án indított fenyegető támadás egyértelműen bizonyítja, hogy az ukrán államhatalom a számára kedvező nemzetközi helyzetet kihasználva a kárpátaljai magyarság intézményes nemzetiségi és politikai érdekvédelmének a felszámolására szánta el magát” – kezdi elemzését a Kárpátaljalap.net portál. 

A lap egészen 2014-ig tekint vissza, amitől kezdődően egyre gyakoribbá váltak a szorványos támadások a magyar kisebbség szervezetei, képviselői ellen. A szerző úgy véli, a helyzet 2017-től vált egyre komolyabbá, amikor az ukrajnai választásokhoz közeledve a nyíltan magyarellenes Petro Porosenkó számos alkalommal tett félreérthetetlen támadásokat az ukrajnai magyarság ellen. „Nyilvánvaló hatósági segédlettel több száz kárpátaljai magyar személyes adatai kerültek fel a Mirotvorec szélsőséges honlap „halállistájára”, miközben ezzel párhuzamosan sorozatban folyt a magyarok hatósági beidézése titkosszolgálati kihallgatásra” – idézi fel a lap az egyik legkomolyabb esetet ebből az időszakból. 

„Egyértelműen érezhető, hogy Kárpátalján fokozódik az ukrán hatóságok részéről a nyomás, szaporodnak a negatív gesztusok, jelzések, aggasztó fellépések, sőt vegzálások, amelyek a magyarországi támogatásban részesülő kárpátaljai magyarok elbizonytalanítására irányulnak” – idézi fel a lap Magyar Levente államtitkár egy 2017-es nyilatkozatát, melyet fél évvel az ominózus, hazánk és Ukrajna viszonyát megrontó oktatási törvény elfogadása előtt tett. 

A lap megjegyzi, hogy ebben Volodimir Zelenszkij megválasztása sem okozott változást. Felidézik, hogy Zelenszkij megválasztása után Olekszij Petrovot, volt SZBU-tábornokot, az ukrán kémelhárítás korábbi vezetőjét nevezte ki Kárpátalja kormányzójává, aki aztán korábbi helyettesét Oleg Kocjubát vette maga mellé kormányzóhelyettesnek. Nem csak a magyarok érezték úgy, hogy a sok tekintetben Ukrajna egyik „különleges területének” tekintett Kárpátalja megregulázását és „ukránosítását” jelentette ez a gesztus. Az ukrán hatalom nem titkolt reménye volt, hogy a magyar vezetők lejáratása révén megtörje a kisebbségek pozícióit a terület önkormányzataiban. Meglepte őket is ezért a magyarság nem várt jó szereplése a helyhatósági választásokon. 

„Kijev ezért úgy döntött, hogy azonnal kihasználja a számára kedvezően alakuló nemzetközi helyzetet – amikor az amerikai elnökválasztáson a korábban Ukrajnával foglalkozó Joe Biden korábbi alelnök áll győzelemre, támadások érik Magyarországot az Európai Unió részéről, csatározás folyik Budapest és az Ukrajnában rendkívül erős befolyással rendelkező Soros György között – és az SZBU bevetésével átfogó támadást indít a kárpátaljai magyarság intézményei és vezetői ellen, mintegy kiütve a három évtized alatt kiépített, jól működő magyar intézményrendszer tartópilléreit” – írja a lap kiemelve, hogy az ekkor elszaporodó adminisztratív támadások többségét az SZBU szervezte. 

A KMKSZ és elnöke elleni támadás kapcsán a volt kémelhárító Petrov kormányzó ellentmondásba keveredett önmagával, amikor a házkutatások után a megyei állami adminisztráció hivatalos honlapján ukránul és magyarul is közzétett nyilatkozatában elhatárolódott a titkosszolgálati akcióktól. Azt mondta, hogy azokról nem is tudott,viszont két nap múlva az Ukrinform állami hírügynökségnek már azt állította, hogy a hatóságok Brenzovics Lászó meggyanúsítására készülnek, valamint hogy a házkutatások előtt tárgyalt a KMKSZ elnökével – számol be a Kárpátaljalap.

(Petrovot Zelenszkij a hét elején menesztette, helyére  Anatolij Poloszkovot, a beregszászi székhelyű borászati vállalat, a Chateau Chizay igazgatóját nevezte ki, a Kárpátaljalap itt szemlézett cikke ezt megelőzően íródott – a szerk.)

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
confitür
2020. december 11. 18:43
Ukrajna jobban járt volna ha Oroszország szövetségese marad. Ők azonban inkább Soros Györgyöt választották.azaz a szabadság helyett a rabságot. Európa egyik legszegényebb államává vált Ukrajna.
khomeini
2020. december 09. 23:26
Ukrajnának már rég nem kellene léteznie.
Royce2.0
2020. december 09. 23:21
Az utolsó évtizede kezdődik meg újévkor ennek a papundekli államnak...
Welszibard
2020. december 09. 22:20
Nyugati hírforrások tele vannak azzal, hogy George Soros (György Schwartz) már 1990-től megvetette ott a lábát, a "narancsos forradalom" is az ő műve, majd később a Majdan finanszírozása. Az USÁ-nak ezt azzal adta el, hogy ő segít a nyugatnak az "orosz veszély elhárításában és előkészíti a nyugati befektetőknek a helyet". Mint láthatjuk, Soros jól dolgozott, kiépítette NGO-s és egyéb intézményeit ( a zsidó származású Julia Timosenko is az ő embere volt, a szintén hasonló származású Zelenszkij ma is az övé). Mindketten - a magyar Jobbikhoz hasonló -taktikai ötletet valósítottak meg: Timosenko és Zelenszkij is megegyezett az ukrán nacionalistákkal, aki segítették a hatalomban. Ezért megkapták a pozícióikat, de nem veszik észre, hogy kiknek a bábjai. Nyilván, hogy most Biden nyerni látszik - és Soros már előkészítette Biden fiának az ukrán üzletet még szorosabb a kapcsolat. Tehát most keletről támad Soros, három támaszával: - Zelenszkij + a megvett ukrán nacionalisták - Soros stabil ukrajnai szervezetei - Joe Biden + a fia, mint ukrajnai befektető Ezért nem lesz könnyű. Drukkolok Orbánnak és az ottani magyaroknak, hogy megoldást találjunk, rossz kompromisszumok nélkül. Mivel Soros sértettnek érzi magát Orbán politikája miatt, így most minden erővel támogatja az ukrán nacionalistákat és Zelenszkijt is a jól kiépített magyar kulturális és közösségi kapcsolatok felszámolására
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!